zaterdag 25 juni 2011

Cupcake's Day at the Beach


Cupcake Crazy? Misschien 'n beetje...
Mijn inspiratie voor dit tropische tafereeltje zijn de lekkere Coconut Cupcakes die ik postte in mijn laatste bericht: it's summer in a cupcake! Perfect dus voor de zomerse online Create4fun Cupcake Challenge van deze maand.

Ik heb voor het eerst fondant gebruikt: de surfplank, de slippers,  twee schelpjes en het vlindertje op de cupcake zijn van fondant. Speciaal voor de foto heeft de kokos cupcake 'n roze swirl gekregen.


Enjoy your summer!

dinsdag 21 juni 2011

Coconut Cupcakes




Vandaag begint de zomer, dus tijd voor 'n recept met 'n lekker tropisch tintje!
Ik wilde al langer een keer kokos cupcakes bakken, maar kon niet goed kiezen welk recept ik wilde gebruiken totdat ik het Hummingbird Bakery Cookbook voor m'n verjaardag kreeg. Hierin staat namelijk een heerlijk recept voor coconut and pineapple cupcakes. De ananas heb ik stiekem overgeslagen, wel heb ik nog wat geraspte kokos extra door het cupcakemengsel gedaan. De cupcakes zijn lekker moist en vol van smaak. Ik wilde een frissere frosting op de cupcakes, ik heb daarom niet de coconut frosting uit het boek gemaakt maar een cream cheese frosting.


Wat heb je nodig voor de Coconut Cupcakes:
12 cupcakes

120 gram bloem
1,5 theelepel bakpoeder
140 gram suiker
'n snufje zout
40 gram ongezouten boter, in blokjes
120 ml kokosmelk
0,5 theelepel vanille-extract
1 ei, M
20 gram geraspte kokos (optioneel)
geraspte kokos, voor decoratie
'n muffinblik met 12 papieren cakevormpjes erin

Cream cheese frosting:
200 gram roomkaas
80 gram boter
50-100 gram poedersuiker
'n snufje zout

Zo maak je de cupcakes:

De cupcakes:
1. Breng de boter en het ei op kamertemperatuur. Verwarm de oven voor op 170°C.
2. Zeef (na het wegen) de bloem en bakpoeder boven een grote kom en voeg suiker en zout toe. Roer dit met een lepel door elkaar voordat je de boter toevoegt. Klop het mengsel met een mixer op lage stand totdat alles gemengd is en het de structuur heeft van zand.
3. Meng in een andere kom de kokosmelk met het vanille-extract en mix dit op medium stand door het bloemmengsel totdat het goed gemengd is. Nu kun je het ei erdoor mixen (gebruik een spatel om ervoor te zorgen dat er geen ingrediënten aan de rand of bodem van de kom blijven zitten). Mix niet te lang anders krijg je droge cupcakes met 'n wat flauwe smaak. Als laatste kun je eventueel de geraspte kokos erdoor spatelen.
4. Verdeel het cupcakemengsel over de cakevormpjes en bak de cupcakes in de voorverwarmde oven in 20-25 minuten gaar en goudbruin. De cupcakes zijn gaar als ze terugveren wanneer je ze aanraakt en wanneer een cocktailprikker, die je in het midden van de cupcake steekt, er schoon en droog uitkomt. Bak ze in ieder geval niet te lang anders worden ze droog (20 minuten was in mijn geval genoeg).
5. Laat de cupcakes nog 5  à 10 minuten in het muffinblik voordat je ze volledig laat afkoelen op een rooster.

Voor de frosting:
1. Breng de roomkaas en boter op kamertemperatuur.
2. Mix de roomkaas en boter tot een fluffy mengsel, zo'n 2-3 minuten.
3. Voeg het snufje zout toe. Zeef de poedersuiker en voeg deze geleidelijk toe aan het mengsel terwijl je mixt (begin met de mixer op een lage stand anders sta je ineens in een wolk van poedersuiker).
   Cupcakes zelf zijn vaak al behoorlijk zoet, dus ik gebruik niet zo heel veel poedersuiker voor de frosting. Begin met 'n beetje poedersuiker en voeg steeds iets meer toe totdat de frosting zo zoet is als jij wilt. Hoe meer suiker, hoe dikker de frosting (ik had ook nog 2 eetlepels kokosmelk toegevoegd, maar daardoor werd de frosting iets te dun).

Als de kokos cupcakes volledig zijn afgekoeld kun je de frosting met een lepel of spatel aanbrengen. Decoreer de cupcakes tot slot met de geraspte kokos (je kunt de kokos eventueel van tevoren in een droge koekenpan lichtbruin roosteren).

vrijdag 17 juni 2011

Cheddar scones met gekarameliseerde ui



Dit zijn mijn favoriete hartige scones. Het zijn Cheddar scones met in balsamicoazijn gekarameliseerde rode ui en basilicum. Klinkt dat niet lekker?


Wat heb je nodig voor deze Cheddar scones:
12-14 scones

1 eetlepel olijfolie
1 rode ui, in halve ringen gesneden
2 eetlepels bruine suiker
2 eetlepels balsamicoazijn
200 gram zelfrijzend bakmeel

'n grote snuf zout
peper
60 gram koude roomboter, in blokjes
1 ei (L), losgeklopt
100-125 ml koude melk, plus een beetje extra
100 gram cheddar, geraspt
1 hand verse basilicum, grof gesneden


Zo maak je de Cheddar scones:

De gekarameliseerde rode ui:
1.Verwarm 1 eetlepel olijfolie in een pan. Fruit hierin op een laag vuur de gesneden rode ui tot deze zacht is.
2. Roer er 2 eetlepels bruine suiker door en laat de ui 2 à 3 minuten karameliseren.
3. Doe de balsamicoazijn erbij en laat dit, terwijl je af en toe even roert, op een laag vuur dik en stroperig worden. Laat de gekarameliseerde ui op een bord afkoelen.

De scones:
1. Verwarm de oven voor op 200 °C.
2. Mix het zelfrijzend bakmeel, versgemalen zout en peper en zeef het mengsel in een grote kom. Wrijf de blokjes roomboter met je vingers door het meel totdat het op broodkruimels lijkt. 
3. Vervolgens mix je vluchtig het losgeklopte ei door het mengsel met een houten lepel of spatel. Nu kan de gekarameliseerde ui erdoor. 
4. Voeg de melk toe en meng dit kort met je hand (door te lang mixen krijg je taaie scones). Gebruik niet gelijk alle melk (je kunt altijd nog wat toevoegen als dat nodig is), anders wordt het deeg te plakkerig en is het lastig om de scones uit te steken.  
5. Mix ten slotte de geraspte cheddar (bewaar een beetje voor later) en basilicum door het mengsel.
6. Bestuif een werkblad met een beetje bloem en rol het deeg uit tot een dikte van zo'n 2,5 cm. Steek de scones uit met een ronde uitsteekvorm van Ø 5 cm en leg ze op een bakplaat met bakpapier.
7. Bestrijk de bovenkant van de scones met een beetje melk en bestrooi ze met de overgebleven geraspte cheddar.
8. Bak de scones in een voorverwarmde oven in 15 minuten gaar of totdat ze goudbruin zijn. Serveer de Cheddar scones warm met roomboter.


Het originele recept komt uit het Engelse programma Ready Steady Cook. Ik heb het hier en daar wat aangepast.
   Opvallend aan dit recept is dat de werkwijze iets anders is dan bij traditionele scones; normaal gesproken voeg je de natte ingrediënten pas toe als je alle droge ingrediënten hebt gemixt. Ik heb de Cheddar scones weleens op de traditionele manier gemaakt maar toen waren ze toch minder lekker, dus ik houd me maar gewoon aan deze volgorde.


Voor een ander lekker scones recept en tips bekijk dan dit artikel op mijn blog!


vrijdag 10 juni 2011

Lime & Mint Cheesecake

Voor mijn verjaardag maakte ik deze heerlijke Lime & Mint Cheesecake. Ik wilde eerst een limoen cheesecake bakken, maar ik had ook verse munt in huis en dat leek me 'n heel lekkere combi. Het resultaat was een frisse, zomerse taart!


Ingrediënten


Zo maak je de cheesecake:

1. Breng alle ingrediënten op kamertemperatuur.
Verwarm de oven voor op 160 °C. Vet de rand van de springvorm in met een beetje boter. Leg een stuk bakpapier over de bodem van je springvorm en klem de ingevette rand er om heen.
2. Smelt 50 gram boter in een klein pannetje. Verkruimel de koekjes in een keukenmachine en meng deze door de gesmolten boter. Verdeel het koekjesmengsel gelijkmatig over de bodem van de springvorm en druk aan met de bolle kant van een lepel. Zet 10 à 15 minuten in de oven.
3. Klop in een grote kom de roomkaas zacht, meng de suiker erdoor en mix het tot een zacht, glad mengsel (mixer op lage stand). Voeg vervolgens de zure room, limoensap -en schil, munt en een snufje zout toe. Mix dit terwijl je de gezeefde bloem toevoegt.
4. Voeg vervolgens één voor één de eieren toe en mix elke keer kort net totdat het ei gemengd is.
5. Giet de vulling in de bakvorm. Ga voorzichtig (zorg dat je de bodem niet raakt) met een mes door de vulling om lucht uit de vulling te halen. Mocht je nog luchtbubbels zien, maak ze dan voorzichtig kapot met je mes of een cocktailprikker.
6. Plaats de cheesecake in het midden van de oven en bak gedurende 35 à 45 minuten.
7. Meng 200 gram zure room met 1 eetlepel (poeder-)suiker en eventueel een 1/2 theelepel vanille-extract of vanilla bean paste (dan krijg je van die leuke zwarte spikkels in je topping). Verdeel dit over de cheesecake en bak deze nog 10 minuten in de oven.
8. Neem de cheesecake uit de oven en laat in de vorm afkoelen op een rooster. Na zo'n 10 minuten: ga voorzichtig met de punt van een mes langs de rand van de cheesecake om te voorkomen dat de taart scheurt tijdens het afkoelen. Maak de springvorm nog niet los, doe dit pas als de cheesecake compleet is afgekoeld nadat je de taart (wederom) met een mes van de rand hebt losgesneden.


Tips & tricks voor een perfecte cheesecake:

• Bij het maken van een cheesecake is het belangrijk dat deze niet barst, maar hoe voorkom je dit?
1. Doordat je een beetje bloem mengt door de roomkaasvulling is de kans op barsten in de cheesecake kleiner.
2. Mix niet te lang als je de eieren één voor één toevoegt anders krijg je te veel lucht in je roomkaasvulling. Zorg dan ook dat er geen klontjes in het mengsel zitten voordat je de eieren toevoegt.
3. Maak de oven tijdens de eerste 30 à 35 minuten niet open.
4. Bak de cheesecake niet te lang. De cheesecake is gaar wanneer deze stevig is, maar in het midden nog iets meebeweegt wanneer je de taartvorm voorzichtig heen en weer beweegt. De taart wordt sowieso nog steviger tijdens het afkoelen.
5. Tijdens het afkoelen van de cheesecake krimpt de taart iets. Het invetten van de rand van de springvorm zorgt ervoor dat de taart verder loskomt van de rand zodat deze niet zal scheuren.
• Je kunt de munt ook in kleine stukjes of reepjes knippen. Gebruik echt maar een klein handje (handpalmpje) munt voor een subtiele smaak (je wilt niet dat de smaak van munt overheerst).
• Voor deze cheesecake heb ik een springvorm van 26 cm Ø gebruikt, je krijgt dan geen hele hoge cheesecake. Je kunt prima een kleinere vorm van bijvoorbeeld 20 of 24 cm Ø gebruiken, maar dan zullen de baktijden wellicht anders zijn.
• Het fijne aan een cheesecake is dat je de taart een dag van tevoren kunt maken omdat deze nog lekkerder smaakt na een nachtje in de koelkast. Haal de cheesecake ongeveer een uur voor het serveren uit de koelkast. Enjoy!

donderdag 2 juni 2011

Happy Birthday to me!


Vandaag ben ik jarig en word ik 31!

Dus, reden voor taart – niet dat ik daar 'n reden voor nodig heb ;-).
Ik ben dol op cheesecake dus heb ik een frisse cheesecake met limoen en munt gebakken. So you will have to excuse me, I've got cake to eat!