zaterdag 29 oktober 2011

Halloween Cupcakes



Trick or treat?
   Het is weer bijna Halloween dus ik had wel zin in een treat! Ik heb Pompoen Cupcakes gemaakt met fondant Halloweendecoraties in de vorm van spookjes, skeletons en pompoentjes. Het zijn heerlijke herfstige cupcakes door de pompoen en specerijen en de cupcakes zijn ook nog eens ontzettend moist. Echt 'n aanrader voor deze tijd van het jaar!


Wat heb je nodig voor de Halloween Cupcakes:

Voor de cupcakes:
125 gram (patent-)bloem
1 theelepel bakpoeder
½ theelepel baking soda
¼ theelepel zout
1 theelepel kaneel
1¼ theelepel koek- en speculaaskruiden
75 gram (fijne) kristalsuiker
75 gram lichtbruine basterdsuiker
120 ml zonnebloemolie
240 ml pompoenpuree*
2 eieren, L (op kamertemperatuur)
1 theelepel vanille-extract
50 gram geroosterde pecannoten, in kleine stukjes gehakt

Voor de frosting:
100 gram poedersuiker
100 gram ongezouten boter, in blokjes (op kamertemperatuur)
200 gram roomkaas (koud)
0,5 theelepel vanille-extract


Zo maak je de Halloween Cupcakes:

* Pompoenpuree:
1. Verwarm de oven voor op 180 °C.
2. Snijd 'n flespompoen in de lengte doormidden en verwijder de pitten met een lepel.
3. Leg de stukken pompoen met de binnenkant naar onder in een ovenschaal en giet hier 'n laagje water in. Zet 30-60 minuten in de oven tot de pompoen zacht is.
4. Laat (iets) afkoelen en lepel het vruchtvlees uit de schil. Pureer de pompoen met een staafmixer. Als de pompoenpuree waterig is laat deze dan nog even uitlekken.

Cupcakes:
1. Verwarm de oven voor op 180 °C en plaats 12 papieren cakevormpjes in een cupcake bakvorm.
2. Zeef de bloem, het bakpoeder, de baking soda, het zout en de specerijen boven een grote kom en meng door elkaar.
3. Meng in een andere grote kom de suiker, zonnebloemolie, pompoenpuree, eieren en vanille-extract met een mixer.
4. Spatel het bloemmengsel door het pompoenmengsel en mix totdat het volledig gemengd is (mix niet te lang).
5. Spatel er vervolgens de gehakte pecannoten door.
6. Verdeel het beslag over de cupcakevormpjes.
7. Bak de cupcakes in de voorverwarmde oven in 22-24 minuten gaar en goudbruin. De cupcakes zijn klaar als een cocktailprikker, die je in het midden van de cupcake steekt, er schoon uitkomt.
8. Laat de cupcakes 5 minuten in de vorm afkoelen. Plaats ze daarna op een rooster en laat ze volledig afkoelen voordat je ze gaat frosten.

Frosting:
1. Zeef de poedersuiker.
2. Klop in een grote kom de roomboter zacht en glad. Voeg de (koude) roomkaas toe en mix totdat het net gemengd is.
3. Voeg het vanille-extract en een deel van de poedersuiker toe en mix dit op lage snelheid totdat het gemengd is. Doe beetje bij beetje de rest van de poedersuiker erbij en mix het geheel tot een licht en luchtig mengsel. Als je het lekker vindt, kun je samen met de poedersuiker nog wat kaneel toevoegen.
4. Frost de cupcakes met behulp van een spatel of spuitzak. Decoreer de cupcakes met een leuk figuurtje van fondant (let op: fondant begint op een gegeven moment te smelten door de cream cheese frosting) of strooi wat extra stukjes (gehakte) pecannoten of kaneel over de frosting.


Bron: het recept voor de Pompoen Cupcakes komt uit het boek Cupcakes van Shelly Kaldunski. Ik heb het recept wel zelf wat aangepast.


Andere lekkere recepten voor cupcakes en tips vind je in deze blogposts: Frambozen Cupcakes met Cream Cheese Frosting en Coconut Cupcakes!


Happy Halloween!

zaterdag 22 oktober 2011

World Chocolate Masters 2011

De beste dj ter wereld mag dit jaar dan wel niet uit Nederland komen, de beste chocolatier ter wereld komt dat wel! Gisteren werd Frank Haasnoot gekroond tot World Chocolate Master 2011.

Frank Haasnoot

Van 19 tot en met 21 oktober werden in Parijs de World Chocolate Masters 2011 gehouden. Het WK voor chocolatiers ging dit jaar met het thema, 'cacao, het geschenk van Quetzalcoatl', terug naar de oorsprong van cacao en chocolade. In drie dagen tijd moesten 19 chocolatiers van over de hele wereld, met de Azteekse god Quetzalcoatl als inspiratie, een groot showstuk, een kleiner showstuk in de vorm van een ketting, 2 chocoladetaarten, 6 desserts en verschillende bonbons creëren.

Quetzalcoatl

De afgelopen dagen heb ik de competitie gevolgd via filmpjes van de kandidaten en hun prachtige chocoladecreaties. Echt ongelooflijk wat deze kunstenaars maken van chocolade! Ik heb echt met spanning naar de − soms zenuwslopende − filmpjes gekeken. Wanneer de kandidaten hun showstukken vervoeren houd je echt je adem in... (check dit filmpje). Als je de documentaire Kings of Pastry (aanrader!) kent dan weet je precies wat ik bedoel.
   Leuk detail is dat Jacquy Pfeiffer, één van de kandidaten die in Kings of Pastry meedeed aan de strijd om uitgeroepen te worden tot beste patissier van Frankrijk, nu zelf jurylid was bij de World Chocolate Masters 2011.

De spannende ontknoping van de World Chocolate Masters 2011 was gisteren live te volgen op de site. In dit filmpje kun je Frank Haasnoot (werkzaam bij Dobla in Alkmaar), met ondermeer Robin Hoedjes (van Crème de la Crème te Zoeterwoude, waarover ik eerder schreef in dit artikel), in actie zien.
   De ontlading bij Frank Haasnoot was na de maandenlange voorbereiding en de spanning van de afgelopen 3 dagen enorm; hij vloog op de winnaar van vorig jaar af en tilde hem in de lucht van blijdschap. Dit en nog veel meer mooie momenten kun je terugkijken in deze video.
  
Warrior, showstuk Frank Haasnoot


Bron: afbeeldingen zijn afkomstig van de site van de World Chocolate Masters 2011

woensdag 19 oktober 2011

Pompoensoep met 'n oosters tintje

Bij comfort food denk ik direct aan soep. Wat is er nu lekkerder dan je even opwarmen met 'n kopje soep op een regenachtige herfstdag of koude winterdag? Soep is ook nog eens ontzettend heilzaam: het pept je op als je verkouden bent of een griepje hebt en biedt troost als je 't even zat bent.
   Ik ben dol op soep, niet alleen omdat het eten van soep me 'n goed gevoel geeft, maar ook omdat soep me aan mijn vader doet denken. Papa maakte toen ik klein was de heerlijkste soepen en nog altijd geeft het eten van soep mij 'n warm gevoel: het gevoel van thuiskomen! Als je zin hebt in een heerlijk HOMEmade soepje, probeer dan eens deze herfstsoep met pompoen.


Wat heb je nodig voor de Pompoensoep:

1 flespompoen, van ca. 1 kilo
olijfolie
zout
peper
2 teentjes knoflook, ongepeld en gekneusd
1 ui, gesnipperd
1 rode peper, zaadjes verwijderd en fijngesneden
verse gember, 'n stukje van 1 cm
900 ml goede kippenbouillon
sap van 'n halve limoen
kokosmelk, ca. 6 eetlepels
verse koriander (garnering)


Zo maak je de Pompoensoep:

1. Verwarm de oven voor op 200 °C.
2. Snijd de flespompoen in de lengte doormidden, haal met een lepel de pitjes eruit en leg de helften in een ovenschaal. Snijd het vruchtvlees kruislings in met een mes zodat de pompoen sneller gaart in de oven. Druppel wat olijfolie over de pompoen en bestrooi met zout en peper. Leg in beide holten van de pompoen een teentje knoflook en rooster de pompoen in de oven tot het vruchtvlees zacht is, in ca. 30 minuten.
3. Verhit ondertussen een beetje olijfolie in een soeppan en voeg de fijngesnipperde ui toe. Laat de ui 15-20 minuten op een laag vuur bakken tot deze zacht en glazig is.
4. Verwijder de schil van de teentjes knoflook (je kunt de knoflook er makkelijk uitknijpen), die met de pompoen zijn meegeroosterd in de oven, en voeg de knoflook toe aan de ui. Doe 2/3 van de rode peper erbij (bewaar de rest voor de garnering). Schep met een lepel het vruchtvlees van de pompoen uit de schil en voeg dit toe aan het uimengsel. Rasp vervolgens het stukje gember boven de pan.
5.Voeg nu de bouillon toe. Roer het even door en laat 5 minuten zachtjes koken.
6. Pureer de soep met de staafmixer of in de blender.
7. Zet de soep nog even terug op 'n laag vuur. Breng de soep op smaak met zout en peper en voeg het limoensap toe.
8. Schep de pompoensoep in een kom. Druppel er 1 eetlepel (of meer als je dat lekker vindt) kokosmelk over en garneer met rode peper en koriander.

Bron: het recept voor deze pompoensoep is van Lorraine Pascale uit de 1e aflevering van haar kookprogramma (en gelijknamige boek) Home Cooking Made Easy waarin zij herfstig comfort food bereidt.


• Dit recept is goed voor zo'n 1,5 liter pompoensoep. Genoeg dus voor 4 tot 6 personen (als je de soep als voor- of lunchgerecht serveert).
• Je kunt de kippenbouillon uiteraard vervangen door groentebouillon en in plaats van kokosmelk zou je room kunnen gebruiken.
• De hals van een flespompoen bestaat geheel uit vruchtvlees, de pitten zitten in de bolle onderkant van de pompoen. Als je een flespompoen koopt, kun je het best een flespompoen kiezen met een zo'n klein mogelijk 'buikje'.

zaterdag 8 oktober 2011

Tarte Tatin

Vorige week nog las ik op Zetsz.nl dat upside-down cakes 'n trend zijn in restaurants (well, in ieder geval in Amerika). In deze post laat ik jullie 'n recept zien voor de meest klassieke upside-down cake: de traditionele Tarte Tatin met appel.
   Deze klassieke en toch hippe appeltaart op z'n kop dankt zijn naam aan de gezusters Tatin. Zij maakten de Tarte Tatin eind negentiende eeuw voor het eerst in het restaurant van hun hotel. Of de oudste zus nu door de drukte in de keuken de taart per ongeluk verkeerd om in de oven zette of dat ze verbrande appels probeerde te verdoezelen met 'n lapje deeg is niet helemaal duidelijk... Het leverde in ieder geval 'n heerlijke taart op die ook nog eens simpel te maken is!


Wat heb je nodig voor de Tarte Tatin:

Voor de pâte sucrée:
100 gram ongezouten roomboter
100 gram fijne kristalsuiker of poedersuiker
1/2 theelepel zout
250 gram bloem + 'n beetje extra
2 eieren (van circa 50 gram)

Voor de vulling:
4 à 5 appels, Jonagold
50 gram ongezouten roomboter
50 gram fijne kristalsuiker
5 gram kaneel

Zo maak je de Tarte Tatin:


1. Begin met de pâte sucrée: kneed voor het deeg de roomboter, de suiker en het zout door elkaar.
2. Voeg nu de bloem toe. Als dit gemengd is kun je de eieren toevoegen. Kneed het kort tot een samenhangend deeg.
3. Maak er 'n bal van en druk deze iets plat. Wikkel het deeg in plastic folie en leg het minstens een half uur weg in de koelkast.
4. Schil ondertussen de appels, snijd ze in vieren en haal het klokhuis eruit.
5. Smelt 50 gram roomboter en giet die in een dichte taartvorm van 25 cm Ø. Verdeel de boter goed over de bodem en ga ook even met 'n kwastje langs de zijkant.
6. Meng 50 gram suiker met 5 gram kaneel en strooi de kaneelsuiker over de boter.
7. Leg de partjes appel met de bolle kant naar beneden in de taartvorm.
8. Bestuif je werkvlak en de bovenkant van het deeg met wat bloem en rol het deeg uit. Draai het deeg tijdens het uitrollen af en toe even om. Het deeg is vrij taai en zal als het goed is niet aan het werkvlak blijven plakken. Rol het deeg voldoende uit zodat je, met behulp van bijvoorbeeld 'n grote deksel, een cirkel van zo'n 28 cm Ø kunt uitsnijden.
9. Bedek de appels met het deeg en stop het deeg tussen de appels en de rand goed in. De appels gaan hierdoor wat recht opstaan, duw deze met 'n platte hand weer terug. Maak in het midden van het deeg een gaatje zodat de stoom kan ontsnappen.
10. Bak de Tarte Tatin in 25 à 30 minuten goudbruin in een voorverwarmde oven op 220 °C.
11. Laat de Tarte Tatin 3 à 5 minuten staan om de siroop nog even in de appels te laten trekken.
12. Leg een plat bord op de taart, keer de taartvorm en het bord samen snel om en verwijder voorzichtig de vorm.


Serveer de Tarte Tatin warm. Lekker met vanille- of kaneelijs, slagroom of vanillesaus!

Bron: Cees Holtkamp, De Banketbakker: van Tarte Tatin tot garnalenkroket

• De pâte sucrée in dit recept is bedoeld voor 2 Tartes Tatin.
Verdeel het deeg voor het uitrollen in 2 stukken. Rol 1 helft uit en voeg het deeg dat je, na het snijden van de cirkel van zo'n 28 cm Ø, overhoudt toe aan de andere helft. Maak er een bal van, wikkel het in folie en vries dit in − of maak er gewoon 2 ;-)
• Volgens Cees Holtkamp zijn Jonagolds het meest geschikt voor Tarte Tatin omdat hun vorm tijdens het bakken behouden blijft.

Cees Holtkamp stopt hier de appels in

De Tarte Tatin heb ik gemaakt tijdens de workshop van Cees Holtkamp in samenwerking met Keizer Culinair op Taste of Amsterdam. Cees Holtkamp is 'n ontzettend aimabele man en het was geweldig om les te krijgen van de bekendste banketbakker van Nederland!
   Wil je Cees Holtkamp ook in actie zien? Check dan zijn filmpjes op FoodTube: in dit filmpje maakt hij zijn Tarte Tatin.


Fijn weekend!

zaterdag 1 oktober 2011

24Kitchen

We hebben er even op moeten wachten, maar vandaag is het zover: de 1e foodzender van Nederland wordt gelanceerd!

Vanaf 12:00 uur vanmiddag kun je 24 uur per dag, 7 dagen per week kijken naar:


De chefs van 24Kitchen zijn onder anderen meesterkoks Rudolph van Veen en Angélique Schmeinck en ook culinaire journalisten Merijn Tol en Nadia Zerouali, bekend van de kookboeken Arabia en Bismilla Arabia, zullen te zien zijn op 24Kitchen.
    Rudolph van Veen gaat maar liefst 4 kookprogramma's presenteren; ik kijk het meest uit naar Rudolph’s Bakery, een programma over zoet en hartig bakken!


Ik ben in ieder geval heel benieuwd naar 24Kitchen! En jij?