zaterdag 28 april 2012

Kell's Kitchen 1 jaar!


Vandaag precies 1 jaar geleden plaatste ik mijn eerste bericht op Kell's Kitchen!

Heel wat kilo's suiker, roomboter, ontelbaar veel eieren − en misschien ook wel wat kilootjes?! − later kan ik zeggen dat ik het ontzettend naar m'n zin heb als foodblogger! In het begin heb je natuurlijk geen idee of je blog überhaupt wel gelezen zal worden, maar gelukkig weten jullie de weg naar Kell's Kitchen wel te vinden ;-) Een Top 3 van de door jullie meest bekeken recepten:

1. Frambozen Cupcakes met Cream Cheese Frosting (met stip op nr. 1!)
2. Coconut Cupcakes
3. Oreo Brownies

Mijn favoriete recept? De nr. 1 Frambozen Cupcakes vind ik zelf ook erg lekker, maar ik heb ook enorm genoten van de Congo Bars, de Mango Cheesecake en ook de huisgemaakte kaasjes waren verrassend lekker en bovendien ontzettend leuk om zelf te maken maar goed, zo kan ik eigenlijk nog wel even doorgaan...

In het afgelopen jaar heb ik dankzij mijn blog 'n hoop ontzettend leuke dingen gedaan en culinaire events bezocht, zoals: een workshop Fotografie en styling voor foodbloggers, het bijwonen van de opening van de allereerste macaronwinkel van Nederland Poptasi Pastry, het koken met Merijn & Nadia op het Food Film Festival en de absolute highlight: het taartjes bakken met Rachel Khoo!

Daarnaast heb ik online 'n hoop leuke mensen 'ontmoet'! Op deze heuglijke dag wil ik, jullie, alle lezers van Kell's Kitchen, of je nu 'n reactie achterlaat of niet − zou ik natuurlijk wel heel leuk vinden ;) − bedanken voor al jullie bezoekjes en lieve reacties!

Natuurlijk heb ik ook 'n lekker taartje gemaakt om 't te vieren; een taart met de smaken van m'n favoriete cocktail: mojito! Het recept voor deze Mojitotaart komt binnenkort online.

Geniet van je weekend!

maandag 23 april 2012

Taartjes bakken met Rachel Khoo


Bloemetjesjurk
Als ik aankom bij Mister Kitchen in Amsterdam spot ik Rachel Khoo direct; ze is 'n opvallende verschijning in haar vrolijke roze bloemetjesjurk! In tegenstelling tot wat ik had verwacht, draagt ze vandaag niet haar signature red lipstick maar heeft ze bright pink lips die matchen bij haar outfit en ook haar zwarte kniehoge sokken heeft ze ingeruild voor een paar kekke vintage pumps.

Rachel et moi!

Tartelette atelier
Terwijl Rachel nog even de op Parijs geïnspireerde muziek regelt die ze zelf heeft meegenomen, nemen wij, Suzanne van Jamie magazine, journalisten van Delicious., Vogue, Talkies, Edith van Edith's digitale keuken, Marleen (de andere winnares via Jamie magazine) en ik, alvast plaats aan de tafel waar alles voor het taartjes bakken al klaar staat.
   Onder begeleiding van Rachel Khoo herself gaan we aan de slag in haar tartelette atelier: we maken Tartelettes à la crème d'amande bedekt met plakjes appel of verse framboosjes en aardbeitjes en een klassieke Quiche Lorraine die je maakt met een vulling van alleen − "natuurlijk volvette!", roept Rachel enthousiast − crème fraîche of room, eieren, spekjes, zout en peper.
   Voor deze zoete en hartige taartjes kun je heel makkelijk hetzelfde deeg gebruiken. We maken het deeg en de amandelcrème gewoon met de hand. Rachel legt uit dat als je een machine zou gebruiken je snel te lang mixt waardoor je, in het geval van het deeg, te veel glutenontwikkeling krijgt en het deeg te elastisch wordt, wat leidt tot een taaie deegbodem. Als je de amandelcrème te lang mixt dan zal het, doordat er eieren in zitten, te veel rijzen en blijft het fruit niet mooi liggen. Het met de hand mixen is "a little bit of a workout", maar zegt Rachel: "it's good for the bikini season"!


Tea Time
Na de workshop − workout ;) − is het time for tea en kunnen we lekker even met Rachel kletsen! Ze schenkt ons telkens heel lief thee in terwijl wij alvast de zoete en hartige taartjes die we zojuist gemaakt hebben kunnen proeven, al zijn deze gemaakt door Frankie, vriendin van Rachel en "foodie-partner in crime". Ik stort mij op een mini Quiche Lorraine die ontzettend lekker smaakt mede door de geweldige Franse crème fraîche die Rachel en Frankie speciaal hebben meegenomen; 'n tikje zuurder dan de crème fraîche die we hier kennen en extreem romig!
  Rachel vertelt dat haar voorliefde voor bakken al op jonge leeftijd begon; als kind was ze vaak in de keuken met haar moeder aan het bakken. Uiteindelijk besloot ze op latere leeftijd haar droom waar te maken en pakte, de destijds in Londen wonende, Rachel haar boeltje en vertrok ze − zonder dat ze één woord Frans sprak − naar Parijs om aan Le Cordon Bleu een opleiding patisserie te gaan volgen. Na haar opleiding ging ze werken bij La Cocotte, een kookboekenwinkel waar ze lekkere taartjes en koekjes bakte voor de salon du thé en de catering verzorgde voor boekpresentaties. Haar werk bij La Cocotte deed haar beseffen dat zij juist liever zelf die chef met het kookboek wilde zijn voor wie ze de hapjes maakte. En, zo ontstond het idee om zelf een boek te gaan schrijven!


The Little Paris Kitchen
Het boek Chez Rachel (oorspronkelijk The Little Paris Kitchen), dat zij in één jaar schreef en waarvoor ze ook zelf de illustraties maakte, staat vol Franse klassiekers met een moderne twist, zoals Boeuf bourguignon en Croque Madame muffins. De recepten testte zij uit in haar eigen kleine Parijse keukentje. Op woensdag en zaterdag, wanneer ze verse producten kon kopen op de markt, toverde zij haar appartementje om in een knus restaurantje voor twee.
   In haar eigen petite cuisine à Paris is ook het kookprogramma The Little Paris Kitchen opgenomen. Rachel vertelt dat de crew en alle apparatuur nauwelijks in haar appartementje van 21 m² pasten. Omdat ze maar met één camera konden filmen moest ze elk gerecht drie keer maken zodat het steeds uit een andere hoek gefilmd kon worden.
   Met haar kookboek en tv-programma laat Rachel Khoo zien dat Frans koken helemaal niet moeilijk hoeft te zijn en dat dat ook prima kan in een kleine keuken! Rachel hoopt dat ze door middel van The Little Paris Kitchen mensen kan aansporen thuis heerlijke Franse gerechten te gaan maken!


Even verdwijnen
Rachel vertelt ons aan tafel dat er zelfs al plannen zijn voor een nieuw boek dat eind 2013 uit zal komen. Later verklapt ze me dat dit boek, niet zozeer over de Franse, maar meer zal gaan over haar eigen smaken die ook beïnvloed worden door onder meer de Chinese en Maleisische keuken (haar vader is Chinees-Maleis). Als voorbeeld noemt zij het recept voor haar Chinese wontonsoep in het nieuwe kookboek Around the World in 80 Dishes van de bekende foodfotograaf David Loftus, die ook verantwoordelijk is voor de fotografie van The Little Paris Kitchen en verschillende kookboeken van Jamie Oliver.
  Voordat ze begint aan haar vierde (!) boek − eerder schreef zij al twee kookboeken in het Frans die beide ook in het Nederlands zijn vertaald − gaat deze food creative binnenkort eerst eens op vakantie. Waar weet ze nog niet, "zolang er maar geen telefoonbereik is en ze even kan 'verdwijnen'".


Het taartjes bakken met Rachel Khoo was 'n geweldig leuke ervaring! Rachel is in het echt net zo leuk als op tv; ze heeft passie, humor, is ontzettend adorable en bovendien heel inspirerend! Ik wil Jamie Magazine en Kosmos Uitgevers enorm bedanken voor deze topdag!

Vergeet straks niet te kijken naar de laatste aflevering van The Little Paris Kitchen op BBC2 om 21:30 uur (herhaling zondag 29 april op BBC2 om 12:30 uur). In deze aflevering maakt ze onder andere de Quiche Lorraine die we tijdens de workshop maakten!

woensdag 18 april 2012

Ik ga taartjes bakken met Rachel Khoo!


Zag ik haar maandagavond nog Îles Flottantes maken op tv, nu ga ik haar vrijdag gewoon ontmoeten: Rachel Khoo! Alsof dat nog niet gek genoeg is, ga ik samen met Suzanne van Jamie magazine en een aantal andere Fun Loving Foodies ook nog taartjes met haar bakken!

Je begrijpt, ik ben dolenthousiast en ontzettend benieuwd naar Rachel Khoo!

I can't wait to meet her!

Lees in deze blogpost hoe leuk het was :-D

donderdag 12 april 2012

Baking with Julia:
Julia Child's Best-Ever Brownies


Na het zien van de culi-film Julie & Julia ben ik, gewapend met parelketting en spatel, de keuken ingedoken en bakte ik deze − volgens Julia Child Best-Ever − Brownies! Patissier Rick Katz maakte de brownies voor de crew tijdens de opnames van de PBS tv-serie Baking with Julia. Dit is wat Julia Child over de brownies zegt in het gelijknamige boek:

"Those who are passionate about brownies argue in defense of their favorite type, cakey or fudgey. If you're a cakey fan, go on to another recipe. These are the epitome of soft, dark, "baked just until barely set" brownies. Their creamy texture makes them seem wildly luxurious and very much a treat to be metered out in small servings (just small enough for a scoop of ice cream and some chocolate sauce).
   The mixing method is unorthodox for a brownie. Half of an egg-sugar mixture is stirred into the melted chocolate and butter, while the other half is whipped until it thickens and doubles in volume. The lightened eggs are folded into the chocolate with a delicate touch, as are the dry ingredients--tricks that enhance the brownies' lovely texture."

The real Julia Child (foto via Dorie Greenspan)

Julia had gelijk: these brownies are GOOD! Licht knapperig aan de buitenkant, extreem fudgy aan de binnenkant, intens en decadent door de donkere chocolade... Ze zijn gewoon − dare I say it − kreunend lekker (echt!)

Wat heb je nodig voor deze Brownies:

125 gram bloem
1 theelepel zout
225 gram ongezouten roomboter, in blokjes
112 gram ongezoete chocolade, grof gehakt
56 gram pure chocolade (72% cacao), grof gehakt
2 x 200 gram kristalsuiker
1 theelepel vanille-extract
4 eieren (L), op kamertemperatuur

Zo maak je ze:

1. Verwarm de oven voor op 180°C. Vet de hoeken van een vierkante bakvorm van 22,5 x 22,5 cm in en bekleed met 2 stukken bakpapier.
2. Meng de bloem met het zout.
3. Smelt de blokjes roomboter en de grof gehakte chocolade au bain marie (doe dit op een laag vuur zodat het water zachtjes borrelt en zorg ervoor dat de onderkant van de kom het water niet raakt). Roer regelmatig door tot het net gesmolten is. Klop er voorzichtig 200 gram suiker door. Haal de kom van het vuur en roer het vanille-extract erdoor. Giet het warme chocolademengsel in een grote kom.
4. Mix de 4 eieren, met een garde of met behulp van een staande mixer, door de rest van de suiker. Gebruik vervolgens een spatel en meng beetje bij beetje de helft van het suiker-eimengsel door de warme chocolade; meng het voorzichtig door elkaar, maar blijf wel constant roeren om scrambled eggs te voorkomen.
5. Klop de rest van het suiker-eimengsel met een handmixer of staande mixer (met een garde) op medium-hoge snelheid gedurende 3 minuten, of tot dubbel volume. Spatel de luchtig geklopte eieren rustig door het chocolademengsel. Wanneer de eieren nagenoeg volledig zijn opgenomen, strooi je de droge ingrediënten over het beslag en spatel je deze er voorzichtig door tot het net gemengd is.
6. Schenk het beslag in de bakvorm en strijk de bovenkant glad met je spatel. Bak de brownies in het midden van de voorverwarmde oven in 23-28 minuten gaar, of totdat de bovenkant er droog uitziet. Check na 23 minuten, met een houten prikker die je in het midden van de brownies steekt, of de brownies al klaar zijn; de brownies moeten net stevig en lekker gooey zijn.
7. Plaats de bakvorm op een rooster en laat de brownies in de vorm afkoelen. De brownies zijn best breekbaar dus je kunt ze het best voorzichtig in de bakvorm snijden.

Bron: Dorie Greenspan, Baking: From my Home to yours

Tips & tricks:

• Dorie Greenspan adviseert een Pyrex schaal te gebruiken zodat je de bodem van de bakvorm niet beschadigt bij het snijden. Ik heb een gewone bakvorm gebruikt en de brownies voorzichtig gesneden met een plastic deegschraper.
• Je kunt deze brownies, verpakt in plastic folie, 2 à 3 dagen op kamertemperatuur bewaren (snijd steeds wat je nodig hebt) of verstop ze stiekem in de vriezer (luchtdicht verpakt tot 2 maanden) en trakteer jezelf af en toe op 'n klein stukje − eigenlijk zijn ze gewoon veel te lekker om te delen ;-).
• Ongezoete chocolade kun je, jammer genoeg, niet gewoon bij de supermarkt kopen. Ik gebruikte voor dit recept Lindt Excellence 99% cacao (50 g). Ik heb de chocolade gevonden bij Simon Lévelt en ook Jamin verkoopt deze donkere chocolade. Ongezoete chocolade is wel duurder, maar het is het meer dan waard; de brownies krijgen hierdoor een heerlijk intense chocoladesmaak.
• De brownies zijn heel lekker met 'n kopje espresso!


Bon appétit!

woensdag 11 april 2012

Culi-Quote: Julie & Julia


Julie Powell in de culi-film Julie & Julia:

"[...] you can never have too much butter."


Or sugar for that matter ;-)

Daarom morgen 'n geweldig lekker recept met vet veel roomboter en een enorme hoeveelheid suiker van Baking with Julia!


Still via dit You-Tube-filmpje

vrijdag 6 april 2012

No-Bake Mango Cheesecake


Mango, kokos en limoen smaken ontzettend lekker samen; deze No-Bake Cheesecake is heerlijk fris, zoet en tropisch!

Wat heb je nodig voor de Mango Cheesecake:

Voor de Bodem
zonnebloemolie
40 gram geraspte kokos
70 gram ongezouten roomboter
150 gram Digestive koekjes

Voor de Vulling
5 blaadjes gelatine
125 ml slagroom
300 gram goede roomkaas
150 gram fijne kristalsuiker
'n snufje zout
200 gram Griekse yoghurt
¼ theelepel vanille-extract
rasp en sap van 1 schoongeboende biologische limoen

Voor de Topping
1 blaadje gelatine
250 gram mango, in stukjes
25 gram fijne kristalsuiker

Zo maak je de Mango Cheesecake:

1. Vet een springvorm van 20-22 cm Ø lichtjes in met een beetje zonnebloemolie en leg op de bodem van de springvorm een cirkel van bakpapier die precies op maat is geknipt.
2. Rooster de kokos in een droge koekenpan lichtbruin. Smelt de roomboter in een pannetje. Maal de Digestive koekjes fijn in een keukenmachine en meng deze samen met de geroosterde kokos door de gesmolten boter. Verdeel het koekjesmengsel gelijkmatig over de bodem van de springvorm en druk aan met de bolle kant van een lepel. Zet zo'n 30 minuten in de koelkast.
3. Leg 5 blaadjes gelatine één voor één in ruim koud water en laat zo'n 5 minuten weken. Klop de slagroom stijf en zet zolang in de koelkast.
4. Klop in een kom de roomkaas zacht met een handmixer op lage-medium snelheid. Meng 150 gram fijne kristalsuiker en een snufje zout erdoor en mix het tot een zacht, glad mengsel. Voeg vervolgens de Griekse yoghurt, het vanille-extract en de limoenrasp toe.
5. Verwarm het limoensap in een steelpannetje op laag vuur. Knijp de blaadjes gelatine goed uit en los al roerend op in het limoensap (let op: de gelatine mag niet koken!). Meng dit door het roomkaasmengsel. Spatel als laatste de slagroom erdoor.
6. Giet de vulling in de springvorm en strijk het glad. Laat de cheesecake afgedekt 2-4 uur opstijven in de koelkast.
7. Week 1 blaadje gelatine gedurende 5 minuten in ruim koud water. Pureer de mango en de suiker fijn met een staafmixer. Verwarm 2 eetlepels van de mangopuree in een steelpannetje, knijp het blaadje gelatine uit en los hierin op. Roer dit mengsel snel door de koude mangopuree. Verdeel de mangotopping gelijkmatig over de cheesecake. Zet de cheesecake afgedekt minimaal 4 uur (of gewoon 'n nachtje) in de koelkast.

Bron: Kell's Kitchen

Tips & tricks:

• Het idee om geroosterde kokos te gebruiken voor de bodem komt uit het kookboek Baking: From my home to yours van Dorie Greenspan.
• Heb je liever een dunnere bodem, gebruik dan gewoon wat minder koekjes, kokos en roomboter.
• Je kunt deze cheesecake perfect een dag van tevoren maken. Ideaal voor Pasen!


Fijne Paasdagen!

dinsdag 3 april 2012

Lekkere ideetjes voor Pasen


Wat doe jij met Pasen?

Precies, dan ga je uitgebreid brunchen! Op m'n blog staan allerlei lekkere gerechtjes die je van tevoren kunt maken voor 'n heerlijk relaxte Paasbrunch, zoals:

Scones met lemon curd: blijft één van mijn all time favourites! Maak de scones van tevoren, vries ze in, dan hoef je ze alleen nog maar te ontdooien en in de oven op te warmen.
Cheddar scones met gekarameliseerde ui: ook deze hartige scones zijn prima in te vriezen.
Coconut Bread: ik heb deze cake meets bread nu al een aantal x gemaakt & I love it! Het Coconut Bread is niet alleen ontzettend lekker, maar het is ook nog eens heel makkelijk te maken; je kunt het van tevoren bakken en invriezen of je kunt het beslag zelfs één of twee dagen van tevoren maken zodat je het 's ochtends alleen nog maar hoeft te bakken!
Irish Brown Soda Bread: nog 'n no fuss bread! Je hoeft het brood amper te kneden en, omdat er geen gist in zit, hoeft het niet te rijzen.
Mango-basilicumjam: bij lekker brood hoort natuurlijk lekkere jam! Deze jam is fris, zoet & kruidig.


Nog iets lekkers voor bij de koffie of thee?

Deze tarte au citron van Mary Berry is misschien iets bewerkelijker, maar helemaal in dé paaskleur en oh zo lekker!

Deze week post ik nog een recept voor een heerlijke No-Bake Mango Cheesecake, ideaal voor Pasen!

Afbeelding via ifood.tv