woensdag 30 oktober 2013

GaultMillau Awards 2014

Maandag werden tijdens de Dag van GaultMillau de GaultMillau Awards 2014 uitgereikt. Hier 't lijstje met de lucky winners:

• Chef van het Jaar: Richard van Oostenbrugge van Bord’eau, Amsterdam
• Belofte van het Jaar: Joris Bijdendijk van Bridges, Amsterdam
• Prijs | Plezier 2014: Daalder, Amsterdam
• Duurzaam Restaurant van het Jaar: Herberg de Kop van ’t Land, Dordrecht
• Wijn-Spijsspecialist van het Jaar: Robin Overdreef van De Zwethheul, Schipluiden
• Sommelier van het Jaar: Noël Vanwittenbergh van Ciel Bleu, Amsterdam
• Talentvol Sommelier van het Jaar: Koen van der Plas van Inter Scaldes, Kruiningen
• Wijnkaart van het Jaar: Rijsel, Amsterdam
• Gastvrouw van het Jaar: Evelyne de Potter-Scholtes van La Trinité, Sluis
• Talentvol Gastvrouw van het Jaar: Willemijn de Graaf-van Harn van Rijsel, Amsterdam
• Hotel van het Jaar: Andaz Hotel, Amsterdam
• Terras van het Jaar: De Vrienden van Jacob (Landgoed Duin en Kruidberg), Santpoort

dinsdag 22 oktober 2013

Herfstige crumble

All you need is... apple crumble. Echt! ;-) Één hapje appelcrumble en ik heb het gevoel dat ik de hele wereld aan kan en dat alles weer goed komt! Ik heb het al eens eerder gezegd, maar appelcrumble is en blijft mijn ultieme (zoete) comfort food. Deze herfstige crumble van Karin doet er nog 'n schepje bovenop. Als de appels en de marsala zachtjes op het vuur staan te pruttelen dan is het gewoon heel eventjes Kerst. De geur neemt me mee naar een koude Kerstavond met de allerlekkerste stoofpeertjes van mijn oma, hartverwarmende glühwein, lieve mensen en gezelligheid. Probeer zelf maar eens!


Dit heb je nodig:

4 goudrenetten, geschild en in stukjes gesneden
merg van 1 vanillestokje
verse gember (stukje van zo'n 2 cm), geschild en geraspt
½ theelepel kaneel
1 steranijs
2 eetlepels kristalsuiker
1 (bio)sinaasappel, rasp en sap
40 ml marsala
wat boter voor het invetten
1 doosje bramen

Crumble topping
150 gram bloem
½ theelepel kaneel
'n snufje zout
100 gram koude ongezouten roomboter, in blokjes
100 gram kristalsuiker
100 gram muesli

Zo maak je de crumble:

1. Doe de stukjes appel in een pan. Voeg het merg van het vanillestokje, de geraspte gember, kaneel, steranijs, suiker, rasp en sap van de sinaasappel en marsala toe. Laat dit 'n kwartiertje staan zodat alle smaken lekker kunnen intrekken.
2. Breng het aan de kook en laat al roerend 3-4 minuutjes zachtjes pruttelen (die geur!) tot de stukjes appel aan de buitenkant zacht worden. Haal de pan van het vuur en laat weer 15 minuten staan. Verwijder dan de steranijs.
3. Verwarm ondertussen de oven voor op 180 ºC en vet een lage ovenschaal van 1 liter inhoud in met 'n beetje boter.
4. Doe het appelmengsel in de ovenschaal en verdeel de bramen erover.
5. Zeef de bloem boven een grote kom. Voeg de kaneel en het zout toe en roer goed door. Wrijf dan de blokjes boter en het bloemmengsel met je vingertoppen tot kruimels en meng de suiker en muesli erdoor.
6. Verdeel de crumble topping over het fruit. Bak de crumble zo'n 30 minuten in de voorverwarmde oven tot de bovenkant goudbruin is en het fruit aan de randjes lekker bubbelt.

Lekker met roomijs, crème fraîche of deze custard!

Bron: Karin Luiten, Koken met Karin: handboek oven en Yvette van Boven, Home Made Winter

Tips & tricks:

• Karin maakt − zoals ze zelf zegt - een doodsimpel kruimeldeegje van 100 gram bloem, 100 gram koude roomboter in blokjes, 75-100 gram suiker (naar smaak) en 'n snufje zout. Nu kwam ik in het Winterboek van Yvette ook een recept voor een crumble met appel en bramen tegen en zij gebruikt hiervoor een lekkere topping met muesli dus besloot ik beide receptjes te combineren. De muesli maakt de crumble heerlijk nutty en extra crunchy!
• Als er te veel vocht vrijkomt, kun je het sap op vrij hoog vuur even laten inkoken tot het stroperig wordt. Giet dan voorzichtig over de stukjes appel in de ovenschaal.

Eat to the Beat:

I Believe I Can Fly van R. Kelly

dinsdag 15 oktober 2013

Mijn liefde voor eten


Het was een tijdje wat stil op Kell's Kitchen. Maar ín Kell's Kitchen was het een drukte van jewelste en was ik zoals altijd lekker bezig met koken, bakken, eten en bovenal genieten.

Dat is precies wat lekker eten (én drinken) voor mij is: ultiem genieten! Ik kan intens gelukkig worden van een goddelijk stukje brownie, een dikke plak zuurdesembrood, roomboter met fleur de sel, perfect gebakken coquilles, een sappig stukje eend, een stevige Malbec, een stukje geweldige (blauwe/oude/geiten-) kaas... als het maar lekker is!
   Lekker eten maakt me blij, beurt me op, maakt me aan het lachen - kan natuurlijk ook komen door het wijntje dat ik er zo nu en dan bij drink ;-) - geeft me energie, doet me dansen (yep, ik sta regelmatig met m'n neus boven de potten en pannen én pollepel in de hand te swingen in de keuken), verrast me, doet me verlangen naar meer...
   Maar het allerleukste is toch wel mensen blij maken met lekker eten en mijn liefde voor eten delen, of dat nu thuis is aan de eettafel met vrienden en familie of hier in mijn online keukentje met jullie. Dus vanaf vandaag is Kell's Kitchen weer back in business! :-) Ik hoop jullie hier weer vaak te zien!