zondag 19 februari 2012

Coconut Bread


Dit weekend maakte ik voor het ontbijt dit heerlijke Coconut Bread. 'n Tijdje terug zag ik Bill Granger, op 24Kitchen, dit brood maken in zijn altijd zonnige keuken. Het brood smaakt net zo; van de kaneel krijg je het lekker warm en de kokos zorgt voor een heerlijk zomers gevoel! De kaneel en kokos in dit brood gaan echt verrassend goed samen. En de geur... oh my! Één hapje van dit Coconut Bread en weg is je ochtendhumeur ;-)


Wat heb je nodig voor het Coconut Bread:

2 eieren
300 ml melk
1 theelepel vanille-extract
300 gram bloem
2 theelepels bakpoeder
2 theelepels kaneel
225 gram fijne kristalsuiker
150 gram geraspte kokos
75 gram ongezouten roomboter, gesmolten

Zo maak je het:

1. Verwarm de oven voor op 180°C. Vet een cake- of broodbakvorm van 21 x 10 cm in, bestuif de vorm met bloem en klop het teveel aan bloem eruit.
2. Klop de eieren, melk en vanille-extract met een garde fluks door elkaar.
3. Zeef boven een grote kom de bloem, bakpoeder en kaneel. Voeg de suiker en kokos toe en meng alles goed door elkaar.
4. Maak een kuiltje in het midden en giet het melkmengsel erin. Roer dit met een houten lepel door elkaar totdat het net gemengd is.
5. Voeg nu de gesmolten boter toe en roer tot een glad beslag (mix niet te lang).
6. Doe het beslag in de bakvorm en bak het Coconut Bread in de voorverwarmde oven in ong. 1 uur gaar (duurde bij mij wel 15-20 minuten langer). Als een in het midden gestoken houten prikker er schoon uitkomt, is 'ie gaar.
7. Laat het brood 5 minuten in de vorm afkoelen, plaats het daarna op een rooster en laat verder afkoelen.

Je kunt het Coconut Bread in (dikke) plakken snijden en zo eten, maar het is ook lekker om een plak even te roosteren in het broodrooster. Bestrooi de toast met poedersuiker en doe er lekker wat roomboter bij.

Bron: Bill's Food [televisieserie, 24Kitchen] en Bill Granger, Bill's Sydney Food


Tips & tricks:

• Het Coconut Bread is eigenlijk een cake en brood in één. Als je gewoon zo een plakje eet (lekker met 'n kopje thee erbij!) dan is het meer een cake, maar als je het roostert, is het weer meer een brood. Ik vond het Coconut Bread geroosterd, met roomboter erop, het lekkerst!
• Ik heb geen idee wat voor melk Bill Granger gebruikte (staat ook niet in zijn boek). Ik heb halfvolle melk gebruikt en dat werkte prima!
• Tip van Bill: je kunt het beslag van tevoren maken en het tot twee dagen in de koelkast bewaren. Dan hoef je het 's ochtends alleen nog maar in de bakvorm te doen en het te bakken. Handig als je een uitgebreid ontbijt wilt maken! Ik was benieuwd of dit goed zou werken en probeerde het uit: ik maakte het beslag 's avonds en bakte het de volgende ochtend. Het Coconut Bread rees prima en smaakte super!
• Nog een tip van Bill: je kunt het gesneden Coconut Bread goed invriezen. Even ontdooien, roosteren en je hebt snel 'n lekker ontbijtje.


7 opmerkingen:

  1. Dat klinkt heel goed Kelly. Kokos en kaneel, dat moet wel lekker zijn!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hmm yum coconut is my all time favourite flavour! I will definitely be bookmarking this to give it a go! Also, just this week I sent my sisters to go try out Bill Granger's new restaurant that just opened in London recently and they said all the food they ate their was amazing!! I didn't realise he had a cook book out, I'll have to look out for it!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. @Caroline: heb net het laatste stukje op met 'n kopje thee :-( Ik ga dit Coconut Bread snel weer bakken; 't is zo ongelooflijk lekker!

    @Gem: mine too! You should definitely give it a try; I'm sure you'll love it!
    I read about his new restaurant in London the other day (love the building!). Next time you should go with them; the Coconut Bread is one of the most popular things on the menu in Sydney and you can get it at Granger & Co in London as well!
    Unfortunately, I don't own the cookbook myself but it's actually un updated edition of his first cookbook.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Mmmm! Klinkt heerlijk! Ga ik ook een keer maken!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. oh, wat heerlijk! Bill Granger heeft altijd zo ongeloofelijk leuke recepten. Misschien komt dat door zijn altijd zonnige keuken? ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  6. @Marlene: hij heeft zeker lekkere recepten en dit is er 1 van! Ik krijg altijd gelijk zin om zelf de keuken in te duiken, al is deze lang niet zo fijn als die van Bill en zeker niet zo zonnig...

    BeantwoordenVerwijderen