vrijdag 19 april 2013

Semolinacake met sinaasappel, kokos & oranjebloesemsiroop

Even 'n snelle foto op locatie, bij Kitchen Art: de leukste kookwinkel van Leiden!

Zin om wat lekkers te bakken dit weekend? Probeer dan deze heerlijke Ottolenghi semolinacake met sinaasappel, kokos & een verleidelijk siroopje met oranjebloesemwater!

Dit heb je nodig:

70 gram fijne kristalsuiker
70 gram gedroogde, geraspte kokos
90 gram bloem
180 gram semolina (fijn gries van harde tarwe)
2 eetlepels gemalen amandelen
2 theelepels bakpoeder
snufje zout
1,8 dl zonnebloemolie
2,4 dl sinaasappelsap, vers geperst
160 gram sinaasappelmarmelade
4 eieren (M)
rasp van 1 (bio)sinaasappel
Griekse yoghurt, voor erbij (eventueel)

Siroop
200 gram (fijne) kristalsuiker
1,4 dl water
1 eetlepel oranjebloesemwater

Extra:
2 cakevormen (500 gram inhoud)

Zo maak je de cake:

1. Verwarm de oven voor op 180 °C of 160 °C (hetelucht). Vet de cakevormen in en bekleed met bakpapier.
2. Meng in een kom de droge ingrediënten door elkaar en zet apart.
3. Klop in een andere, grote kom de olie met het sinaasappelsap, de marmelade, eieren en sinaasappelrasp tot de marmelade goed is opgelost.
4. Spatel nu de droge ingrediënten door de natte ingrediënten; je krijgt een licht vloeibaar beslag.
5. Verdeel het beslag over de cakevormen. Bak de cakes in de voorverwarmde oven in 45-60 minuten gaar en oranjebruin. Als een in het midden gestoken houten prikker er schoon uitkomt, zijn de cakes gaar.
6. Doe, als de cakes bijna klaar zijn, de ingrediënten voor de siroop in een steelpannetje en breng al roerend aan de kook tot de suiker is opgelost.
7. Haal de cakes uit de oven, prik met een houten prikker gaatjes in de cakes en verdeel voorzichtig de warme siroop erover. Maak de siroop helemaal op zodat de cakes lekker moist worden.
8. Laat de cakes even rusten, haal ze dan voorzichtig uit de vorm en laat afkoelen op een rooster.

Lekker zo met een kop thee erbij of als dessert met Griekse yoghurt, op smaak gebracht met een druppeltje oranjebloesemwater en gegarneerd met wat fijne sinaasappelrasp!

Bron: Yotam Ottolenghi en Sami Tamimi, Jeruzalem

Tips & tricks:

• Fijne semolina is te koop bij Italiaanse, Turkse en Marokkaanse winkels.
• Oranjebloesemwater koop je bij de Turkse of Marokkaanse winkel. Ook heerlijk spul is het Orange Blossom Water van Nielsen-Massey, te koop bij de betere kookwinkels.
• Heb je marmelade met lange strips erin, snijd die dan eerst even fijn.
• Je kunt ook 1 grote bakvorm (1 kg inhoud) gebruiken. De baktijd is dan 20-30 minuten langer.
• Deze cakes zijn heerlijk moist en blijven, goed verpakt, wel 5 dagen goed en worden zelfs steeds iets lekkerder!

Geniet van je weekend!

0 reacties:

Een reactie posten