woensdag 13 november 2013

Een dagje bij De Librije: VariatieChef van het Jaar 2013

Als foodblogger kom je nog eens ergens! Zo was ik onlangs bij De Librije waar ik bij binnenkomst al haast tegen Jonnie Boer aan botste, enorm onder de indruk was van Pietro Leemann (chef-kok en eigenaar van het enige vegetarische restaurant ter wereld met een ster: Joia in Milaan), in een deuk lag om de grappen van Felix Wilbrink ('culinist' bij De Telegraaf) en 'n biertje dronk met Alain Caron! Dit had alles te maken met de spannende finale van de Verkiezing van VariatieChef van het Jaar 2013 die plaatsvond in Librije's Atelier.


Groenteguerrilla
Groente in de hoofdrol, daar draait het om bij Variatie in de Keuken. De missie van deze stichting? Mensen (consumenten, professionals en bedrijven) stimuleren, inspireren én uitdagen om lekker te koken met groente. Meer groenten op je bord is naast lekker ook nog eens gezonder en duurzamer dan elke dag dat stukje vlees of vis op tafel. Hoewel groenten helemaal hip zijn, is het werk van de enthousiaste medewerkers en vrijwilligers van Variatie in de Keuken hard nodig, want wist je dat we in Nederland gemiddeld maar 110 gram groente per dag eten?
   Één van de campagnes om groenten meer in de spotlights te zetten is de kookwedstrijd 'VariatieChef van het Jaar' die de stichting sinds 2011 jaarlijks organiseert. Chef-koks worden hierbij uitgedaagd een 100% compleet vegetarisch gerecht te ontwikkelen dat voor minstens 50% uit groente bestaat. Dit jaar moesten de chefs onder toeziend oog van de strenge jury én yours truly om beurten hun finalegerechten presenteren. Alain Caron was er om de boel gezellig aan elkaar te praten en ik had de zware taak om, met mijn gouden lepel in de aanslag, van al het lekkers te proeven!

De jury: Felix Wilbrink, Pietro Leemann,   Jonnie Boer en 
gepassioneerd vegetariër Antoinette Hertsenberg

Kruiwagen in de keuken
Ik was enorm onder de indruk van de verrassende smaken en texturen en heb op geen enkel moment dat stukje vlees gemist (en ja, ik hou ervan, maar ben ook gek op groente!). Ik heb allerlei lekkers geproefd: anglaise van knolselderij, meiraapjes, gepofte worteljam, Riso Venere (zwarte rijst), knapperige spitskool, Rommedou (Limburgs 'stinkkaasje'), fluffy bietencake, geblancheerde gele patisson en ga zo maar door. Heel cool bedacht was de gnocchi van aardappel en pastinaak gerookt in een kruiwagen met turfaarde, hooi en briketten, maar voor mij persoonlijk was de geROOKte pastinaak iets te heftig.

Vergeet gyros en souvlaki
De lange zoektocht van chef-kok Takis Panagakis (Restaurant Mazie) naar rode amarant (een 'pseudograan', net als quinoa, dat hij uiteindelijk zelf heeft moeten kweken omdat hij nergens de rode variant kon vinden) werd beloond want met zijn lauwwarme salade van rode amarant, parels van feta, citroen, mediterrane groenten & gerookte auberginepuree werd hij VariatieChef van het Jaar 2013! Met zijn gerecht bewees hij dat de Griekse keuken "veel meer is dan gyros en mixed grill"; er worden juist "heel veel groenten en zuurtjes gebruikt", zo vertelde hij. Jonnie Boer prees vooral zijn auberginepuree: "Één van de mooiste dingen van vandaag", die hij qua smaak niet snel zal vergeten.

Takis Panagakis keurt nog even zijn gerecht
voordat het naar de jury gaat

Bier!
De jury reikte nog twee prijzen uit. De duurzaamheidsprijs ging naar het gerecht van Restaurant Het Ambacht: Crèmeux Tûne geit, pompoen, hazelnoot en gekaramelliseerde ui. Het variatiegerecht van Floris Versluijs (In de keuken van Floris) was het meest creatieve gerecht van de dag: Spinoso artisjok, compote en bouillon van aubergine, parmezaan, paranoot, ridderzwam, zuring, mosterdsla en Lapsang Souchong thee.
   Dit no-nonsense gerecht sprong er ook voor mij duidelijk uit en was absoluut my dish of the day! Al was het alleen maar om de geur: aards en herfstig - alsof je midden in het bos staat. Als ik nu m'n ogen dicht doe dan ruik ik het serieus nog! Zijn bordje was (bewust) rommelig, robuust en Rotterdams: "Zoals het valt, valt het. Net als de herfst", zei Floris.
   Om het gerecht helemaal af te maken werd het herfstige bordje geserveerd met sap van gedroogde pruimen en een glas bier (Weihenstephaner Hefeweissbier Dunkel). Het bier erbij was echt top en viel enorm in de smaak. Gek genoeg ook bij mij en dat terwijl ik altijd beweer dat ik bier niet lekker vind?! Maar vooral Alain Caron was niet bij het biertje weg te slaan!

Floris Versluijs en Alain Caron aan 't bier! ;-)

Ik kijk terug op 'n heerlijke en inspirerende dag en ga nu eens bedenken wat ik vanavond voor groenten op tafel ga zetten! Wat eet jij vanavond?

0 reacties:

Een reactie posten