donderdag 28 april 2011

Oma’s Krentenkoeken

Mijn enthousiasme voor het bakken heb ik absoluut van mijn oma. Het leek me dan ook leuk om voor mijn allereerste blogpost een recept van mijn oma te gebruiken. Van alle baksels zijn haar krentenkoeken mijn absolute favoriet. Dat wist mijn oma ook, dus als kind kreeg ik altijd de grootste koek! Vaak kreeg ik ook nog krentenkoeken mee naar huis om in te vriezen (of om stiekem al op te eten in de auto naar huis). Het is een eenvoudig recept, maar o zo lekker.


Voor Oma's Krentenkoeken heb je nodig:

200 gram bloem
150 gram bruine basterdsuiker
100 gram boter
1 ei, large
¼ tl zout
½ tl kaneel
75 gram rozijnen

1. Zorg ervoor dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn en verwarm de oven voor op 180°C.
2. Snijd de boter in blokjes. Klop de boter en suiker met een handmixer tot een romige massa. Ga af en toe met een spatel langs de zijkanten van de kom om alle ingrediënten goed te kunnen mengen.
3. Voeg het ei toe en mix het kort door het suikermengsel. Schraap weer alle ingrediënten bij elkaar met de spatel.
4. Meng de bloem met het zout en kaneel. Zeef het bloemmengsel voordat je het met een spatel of houten pollepel door het suikermengsel doet. Op een gegeven moment zal het mengen wat lastiger gaan, gebruik dan je handen om alle ingrediënten goed te kunnen mixen. Voeg nu de rozijnen toe.
5. Het is het makkelijkst om met je handen bolletjes van het deeg te maken, omdat het deeg nogal plakkerig is. Leg deze op een bakplaat met bakpapier en druk aan met je handpalm tot ong. een 1/2 cm dikte. De koekjes worden iets breder tijdens het bakken dus laat wat ruimte tussen het deeg.
6. Bak de koekjes in 10 à 12 minuten gaar. De koekjes zijn dan nog zacht, maar worden nog harder tijdens het afkoelen. Laat de koekjes nog even op de bakplaat liggen en laat ze vervolgens verder afkoelen op een rooster.


0 reacties:

Een reactie posten