maandag 23 april 2012

Taartjes bakken met Rachel Khoo


Bloemetjesjurk
Als ik aankom bij Mister Kitchen in Amsterdam spot ik Rachel Khoo direct; ze is 'n opvallende verschijning in haar vrolijke roze bloemetjesjurk! In tegenstelling tot wat ik had verwacht, draagt ze vandaag niet haar signature red lipstick maar heeft ze bright pink lips die matchen bij haar outfit en ook haar zwarte kniehoge sokken heeft ze ingeruild voor een paar kekke vintage pumps.

Rachel et moi!

Tartelette atelier
Terwijl Rachel nog even de op Parijs geïnspireerde muziek regelt die ze zelf heeft meegenomen, nemen wij, Suzanne van Jamie magazine, journalisten van Delicious., Vogue, Talkies, Edith van Edith's digitale keuken, Marleen (de andere winnares via Jamie magazine) en ik, alvast plaats aan de tafel waar alles voor het taartjes bakken al klaar staat.
   Onder begeleiding van Rachel Khoo herself gaan we aan de slag in haar tartelette atelier: we maken Tartelettes à la crème d'amande bedekt met plakjes appel of verse framboosjes en aardbeitjes en een klassieke Quiche Lorraine die je maakt met een vulling van alleen − "natuurlijk volvette!", roept Rachel enthousiast − crème fraîche of room, eieren, spekjes, zout en peper.
   Voor deze zoete en hartige taartjes kun je heel makkelijk hetzelfde deeg gebruiken. We maken het deeg en de amandelcrème gewoon met de hand. Rachel legt uit dat als je een machine zou gebruiken je snel te lang mixt waardoor je te veel glutenontwikkeling krijgt en het deeg te elastisch wordt, wat leidt tot een taaie deegbodem. Als je de amandelcrème te lang mixt dan zal het, doordat er eieren in zitten, te veel rijzen en blijft het fruit niet mooi liggen. Het met de hand mixen is "a little bit of a workout", maar zegt Rachel: "it's good for the bikini season"!


Tea Time
Na de workshop − workout ;) − is het time for tea en kunnen we lekker even met Rachel kletsen! Ze schenkt ons telkens heel lief thee in terwijl wij alvast de zoete en hartige taartjes die we zojuist gemaakt hebben kunnen proeven, al zijn deze gemaakt door Frankie, vriendin van Rachel en "foodie-partner in crime". Ik stort mij op een mini Quiche Lorraine die ontzettend lekker smaakt mede door de geweldige Franse crème fraîche die Rachel en Frankie speciaal hebben meegenomen; 'n tikje zuurder dan de crème fraîche die we hier kennen en extreem romig!
  Rachel vertelt dat haar voorliefde voor bakken al op jonge leeftijd begon; als kind was ze vaak in de keuken met haar moeder aan het bakken. Uiteindelijk besloot ze op latere leeftijd haar droom waar te maken en pakte, de destijds in Londen wonende, Rachel haar boeltje en vertrok ze − zonder dat ze één woord Frans sprak − naar Parijs om aan Le Cordon Bleu een opleiding patisserie te gaan volgen. Na haar opleiding ging ze werken bij La Cocotte, een kookboekenwinkel waar ze lekkere taartjes en koekjes bakte voor de salon du thé en de catering verzorgde voor boekpresentaties. Haar werk bij La Cocotte deed haar beseffen dat zij juist liever zelf die chef met het kookboek wilde zijn voor wie ze de hapjes maakte. En, zo ontstond het idee om zelf een boek te gaan schrijven!


The Little Paris Kitchen
Het boek Chez Rachel (oorspronkelijk The Little Paris Kitchen), dat zij in één jaar schreef en waarvoor ze ook zelf de illustraties maakte, staat vol Franse klassiekers met een moderne twist, zoals Boeuf bourguignon en Croque Madame muffins. De recepten testte zij uit in haar eigen kleine Parijse keukentje. Op woensdag en zaterdag, wanneer ze verse producten kon kopen op de markt, toverde zij haar appartementje om in een knus restaurantje voor twee.
   In haar eigen petite cuisine à Paris is ook het kookprogramma The Little Paris Kitchen opgenomen. Rachel vertelt dat de crew en alle apparatuur nauwelijks in haar appartementje van 21 m² pasten. Omdat ze maar met één camera konden filmen moest ze elk gerecht drie keer maken zodat het steeds uit een andere hoek gefilmd kon worden.
   Met haar kookboek en tv-programma laat Rachel Khoo zien dat Frans koken helemaal niet moeilijk hoeft te zijn en dat dat ook prima kan in een kleine keuken! Rachel hoopt dat ze door middel van The Little Paris Kitchen mensen kan aansporen thuis heerlijke Franse gerechten te gaan maken!


Even verdwijnen
Rachel vertelt ons aan tafel dat er zelfs al plannen zijn voor een nieuw boek dat eind 2013 uit zal komen. Later verklapt ze me dat dit boek, niet zozeer over de Franse, maar meer zal gaan over haar eigen smaken die ook beïnvloed worden door onder meer de Chinese en Maleisische keuken (haar vader is Chinees-Maleis). Als voorbeeld noemt zij het recept voor haar Chinese wontonsoep in het nieuwe kookboek Around the World in 80 Dishes van de bekende foodfotograaf David Loftus, die ook verantwoordelijk is voor de fotografie van The Little Paris Kitchen en verschillende kookboeken van Jamie Oliver.
  Voordat ze begint aan haar vierde (!) boek − eerder schreef zij al twee kookboeken in het Frans die beide ook in het Nederlands zijn vertaald − gaat deze food creative binnenkort eerst eens op vakantie. Waar weet ze nog niet, "zolang er maar geen telefoonbereik is en ze even kan 'verdwijnen'".


Het taartjes bakken met Rachel Khoo was 'n geweldig leuke ervaring! Rachel is in het echt net zo leuk als op tv; ze heeft passie, humor, is ontzettend adorable en bovendien heel inspirerend! Ik wil Jamie Magazine en Kosmos Uitgevers enorm bedanken voor deze topdag!

Vergeet straks niet te kijken naar de laatste aflevering van The Little Paris Kitchen op BBC2 om 21:30 uur (herhaling zondag 29 april op BBC2 om 12:30 uur). In deze aflevering maakt ze onder andere de Quiche Lorraine die we tijdens de workshop maakten!

12 opmerkingen:

 1. Wat heb je weer een leuk verslag geschreven, zo kunnen wij ook een beetje meegenieten van alles wat je beleefd hebt.
  groetjes, Caroline

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuk verslag! Dat moet inderdaad geweldig zijn geweest, taartjes bakken met Rachel Khoo!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een leuk verslag!! Zij lijkt me echt een leuke meid, echt super dat ze ook echt zo vrouwelijk is met pumps en knalroze lipstick. My kind of girl! Ik ken haar recepten eerlijk gezegd niet maar ik ben nu wel heel nieuwsgierig! Klinkt alsof je een leuke dag hebt gehad en hebt genoten! Liefs

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Thanks Roos! Mine too; like her style! Het was echt zo leuk en geniet nog steeds 'n beetje na, zeker met het heerlijke kookboek van Rachel. Komt zeker 'n receptje ergens binnenkort!

   Verwijderen
 4. Sounds like a lovely day, Kell! What a lucky girl you are! :)
  Love your tartelettes!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. I know!! *Very happy foodie with big smile behind her laptop*
   The tartelettes were lovely; the crème d'amande was delish and the Quiche Lorraine with the French crème fraîche was just amazing. That crème fraîche was heavenly! Why does 'our' crème fraîche have to be so different from the French ;-(?

   Verwijderen
 5. Super super super leuk! Ik ben best een klein beetje jaloers ;) Leuk om een foto van jou te zien trouwens ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Was zeker helemaal super! Thanks; die foto moest er toch 'n x van komen... ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. I know what you mean about the cream, Kell. Can you believe this...a few years ago I found the really good stuff from Normandy at the city market...in BIG kilo tubs! Boy, I was thrilled! And then they took it away and never sold it again. :( Boohoo!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. I've never heard of Rachel Khoo before! sounds like a great day though and I love the look of that chocolate and raspberry tart - yum!

  BeantwoordenVerwijderen