zondag 4 november 2012

Hier blijf je van eten: bulgursalade met tuinbonen & tulum-kruidenpasta!


Tijdens het Food Film Festival in maart kreeg ik, samen met een aantal andere fans van de Arabische keuken, al een heerlijk voorproefje van Arabia bij je thuis!

Merijn en Nadia nemen ons, net als in het boek, mee naar de souk. In een aantal van hun favoriete winkels in de Javastraat in Amsterdam-Oost vertellen ze enthousiast over hun lekkerste ontdekkingen. Hierna krijgen we ook nog een kijkje in de Arabia-keuken waar we samen met Merijn en Nadia aan de slag gaan met recepten uit hun nieuwste kookboek.
   Mijn lievelingsgerecht van die dag was de bulgursalade met tuinbonen & tulum-kruidenpasta; echt, ik kon er van blijven eten! Sindsdien heb ik de bulgursalade thuis ook al verschillende keren gemaakt en nog steeds kan ik niet stoppen met eten als deze enorme berg van een salade voor me op tafel staat ;-) Het is trouwens ook het gerecht waar Merijn en Nadia op de cover van Arabia bij je thuis heerlijk van zitten te smullen. Dus hup, aan de slag! Yalla!


Dit heb je nodig voor de bulgursalade:
Voor 8-10 personen

500 g middelfijne bulgur
sap van 2 citroenen
1 bosje lente-ui
2 bossen dille
3 bossen platte peterselie
handje muntblaadjes
250 g droge Turkse nomadenkaas tulum
1 teentje knoflook, geperst
200 g tomatenpasta
4 el paprikapasta (tatli biber)
2 dl frisgroene olijfolie
zout en peper
350 g tuinbonen (vers gedopt of diepvries)

Zo maak je de bulgursalade:

1. Besprenkel de bulgur met het citroensap.
2. Snijd de lente-ui fijn, gevolgd door de kruiden.
3. Meng de nomadenkaas met 2 eetlepels fijngesneden dille, de muntblaadjes, knoflook, tomatenpasta, paprikapasta en olijfolie. Breng op smaak met zout en peper en meng door de bulgur.
4. Kook de tuinbonen in zo'n 5 minuten gaar, laat goed uitlekken en schep ze door de bulgur.
5. Meng de lente-ui, peterselie en de rest van de dille erdoor. Proef voor het serveren nog eventjes of je de bulgursalade opnieuw op smaak moet brengen met olijfolie, citroensap en zout en peper.

Bron: Nadia Zerouali & Merijn Tol, Arabia bij je thuis.

Tips & tricks:

• Kruiden als peterselie (gebruik altijd platte; deze heeft veel meer smaak dan krulpeterselie), dille en munt koop je heel voordelig bij Turkse en Marokkaanse winkels. Waar je bij de supermarkt een paar lullige takjes groen koopt, krijg je hier voor veel minder geld enorme bossen.
• De Turkse nomadenkaas tulum (in glazen potten in de koeling) is alleen te koop bij de wat uitgebreidere Turkse winkels. Je kunt het geopend weken of zelfs maanden in de koelkast bewaren. Mocht je geen tulum kunnen krijgen, gebruik dan vers geraspte pecorino (75-120 gram, naar smaak).
• De tomatenpasta of -puree (in blik) bij de Turkse of Marokkaanse winkel is van betere kwaliteit dan die uit de supermarkt.
• Paprikapasta koop je in potten bij de Turkse (of Marokkaanse) winkel. Let goed op dat je voor deze bulgursalade de milde, zoetige variant tatli biber koopt en niet de pittige aci biber.
• Voor alle Leidenaren out there: ik ga al jaren naar Mabroek (Nieuwe Beestenmarkt 2) en sinds kort ook naar Anadolu, de Turkse supermarkt in de Herenstraat op nr. 10.

Eat to the Beat:

Muziektips van Merijn en Nadia voor tijdens je Arabia-diner!

Gözüm van Taksim Trio
Eh Fi Amal van Fairouz
C'est la vie van Khaled

In m'n vorige blogpost vind je mijn recensie over Arabia bij je thuis.

Hier lees je meer over het Food Film Festival.

4 opmerkingen:

  1. Deze salade lijkt me heerlijk! Ik ga hem binnenkort ook maken. Ik vind je foto ook mooi en waar heb je die mooie schaal vandaan?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoop dat je 'm net zo lekker vindt als ik! De schaal komt uit Marokko. Fijn weekend!

      Verwijderen
  2. Hoi!
    Klinkt supergoed dit! Anadolu, heeft die een breder assortiment dan Meltem in het centrum?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hi Els,

      Deze salade is echt 'n topper! Ik ken Meltem niet, maar zal er binnenkort eens kijken. Bedankt voor de tip!

      Verwijderen