maandag 19 maart 2012

Food Film Festival

Dit weekend vond de tweede editie van het Food Film Festival plaats. Hét festival over lekker én duurzaam eten & film wilde ik natuurlijk niet missen dus reisde ik zaterdag, samen met mijn vriend, naar Amsterdam!


Het Food Film Festival begon voor ons met de culi-film Toast die gebaseerd is op de gelijknamige autobiografie van de Britse schrijvende kok/kokende schrijver Nigel Slater. Nigel ontwikkelt al op jonge leeftijd een grote liefde voor eten. Zijn ouders begrijpen hier maar weinig van; zijn moeder is niet bepaald een keukenprinses en heeft een grote aversie tegen alles wat vers is en kookt dan ook alles uit blik. Zelfs het eten uit de door Nigel gehate blikjes laat ze nog weleens aanbranden, maar gelukkig maakt ze a mean toast: "It is impossible not to love someone who makes toast for you. Once the warm, salty butter has hit your tongue, you are smitten. Putty in their hands."
   Als zijn lieve moeder overlijdt, dringt Mrs. Potter, de nieuwe huishoudster gespeeld door de geweldige Helena Bonham Carter, zich al snel op en weet zij met haar eten Nigels vader te verleiden. Nigel en Mrs. Potter kunnen elkaar niet uitstaan en een ware bakstrijd, om de affectie van zijn vader, barst tussen hen los. Uiteindelijk weet hij zich los te rukken en blijkt eten zijn enige uitweg.
   Mocht je de film nog niet gezien hebben; Toast is een treurige, maar ook een vrolijke film over een jongen met een ware passie voor eten. Absoluut een leuke film voor de echte food fan!

Filmposter via IMDB

Na de film struinden we lekker even over de knusse, ambachtelijke markt waar je allerlei lekkers kon kopen én proeven: ondermeer lekkere worst gemaakt door Brandt & Levie, heerlijk geurende baksels van Public Pie, lokale en biologische producten van Ruud Maaz, lekker brood van Hartog's Volkoren en het Vlaamsch Broodhuys, (h)eerlijke Palestijnse producten van Canaan en lekkere, biologische sambal van Hottie sambal & sauzen (John heeft 4 nieuwe sambals aan zijn verzameling kunnen toevoegen, dus hij was helemaal blij)!

Kraampjes op de ambachtelijke markt

Het absolute hoogtepunt van de dag was de workshop Arabische Lente met Merijn Tol en Nadia Zerouali! Zij zijn de auteurs van de kookboeken Arabia & Bismilla Arabia en wellicht ken je ze ook van 24Kitchen.
   Voordat we aan het koken slaan, gaan we eerst met Merijn en Nadia op culinaire ontdekkingsreis in de Javastraat. De dames gaan enthousiast, bijna huppelend, voor ons uit op weg naar de eerste winkel, Tigris & Eufraat. In deze supermarkt vind je exotische producten uit ondermeer Irak, Libanon en Syrië. We zijn nog niet binnen of we krijgen heel gastvrij 'n drankje aangeboden van de eigenaar. Ook doen we, Het Lange Mes, een Marokkaanse supermarkt en slagerij aan. Merijn en Nadia vertellen enthousiast en honderduit over allerlei producten waar je, als je niet echt bekend bent met de Arabische keuken, niet zo snel van gehoord zult hebben, zoals: sumak, tahina en za'atar.
   De dames sporen juist aan om Arabische winkels te gaan verkennen en ontdekken: "Vraag de winkeliers gerust om advies, ze zijn de hele dag met eten bezig en zijn het gewend om over eten te praten."


Als we terugkeren bij de Cybersoek van het FFF is het tijd om de schorten voor te binden. In groepjes gaan we aan de slag met een aantal gerechten van Merijn en Nadia: mini pizza's met sucuk & pijnboompitjes, Kisir (Turkse rode bulgursalade met tuinbonen, peterselie & munt), b'stilla met saffraankip & amandel, bloemkoolsalade met tahini, labne met anijszaad, rozenblaadjes & granaatappel, Dukkah (een Egyptisch mengsel van noten & specerijen waar je lekker flatbread of pide in kunt dopen) en dadelfudge. Wij gaan voor de b'stilla: mijn favoriete Marokkaanse gerecht!
   Hun recepten die zijn geïnspireerd op traditionele Arabische gerechten hebben allemaal een eigen Arabia twist en smaken stuk voor stuk ontzettend lekker! Ik heb zelfs zoveel gegeten dat ik het 3-gangen menu, bereid door Joris Bijdendijk en zijn team, maar heb overgeslagen... Sorry Joris, kom je volgend jaar weer?

Het bereiden van de b'stilla

Omdat we de smaak te pakken hebben, gaan we 's middags ook nog naar de boekpresentatie van Merijn en Nadia in de Java Bookshop. Enthousiast vertellen ze dat ze bezig zijn met een nieuw kookboek, Arabia bij je thuis! Dit boek zal gaan over 21 bijzondere ingrediënten die je vindt in Arabische winkels; Merijn en Nadia vertellen wat ze precies zijn, waar ze vandaan komen en hoe je ermee kunt koken. Per ingrediënt komen er zo'n 4 à 5 recepten in het boek. Het is de bedoeling dat Arabia bij je thuis in september/oktober van dit jaar uitkomt.
   Ik kijk nu al uit naar dit nieuwe boek van de meiden van Arabia. Hun enthousiasme voor de Arabische keuken en passie voor lekker eten is enorm aanstekelijk en ik ben echt geïnspireerd geraakt om snel mijn keuken te gaan 'uitburgeren', zoals Nadia het noemde. Binnenkort kunnen jullie dus zeker wat heerlijke Arabische recepten verwachten op Kell's Kitchen!

5 opmerkingen:

 1. Leuk verslag heb je gemaakt, zo beleven wij thuisblijvers het ook een beetje mee ;-)
  Ik kijk ook uit naar hun boek, nog eventjes geduld!
  Fijne dag, Caroline

  BeantwoordenVerwijderen
 2. We glunderen van trots:-)) succes met het Arabisch koken!!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Reacties
  1. Het is echt 'n leuk festival; duimen dat je volgend jaar wel kan!!

   Verwijderen
 4. @Caroline: thanks!

  @Merijn & Nadia: ik nu ook ;-D Ontzettend leuk dat jullie op m'n blog zijn geweest!

  BeantwoordenVerwijderen