dinsdag 22 oktober 2013

Herfstige crumble

All you need is... apple crumble. Echt! ;-) Één hapje appelcrumble en ik heb het gevoel dat ik de hele wereld aan kan en dat alles weer goed komt! Ik heb het al eens eerder gezegd, maar appelcrumble is en blijft mijn ultieme (zoete) comfort food. Deze herfstige crumble van Karin doet er nog 'n schepje bovenop. Als de appels en de marsala zachtjes op het vuur staan te pruttelen dan is het gewoon heel eventjes Kerst. De geur neemt me mee naar een koude Kerstavond met de allerlekkerste stoofpeertjes van mijn oma, hartverwarmende glühwein, lieve mensen en gezelligheid. Probeer zelf maar eens!


Dit heb je nodig:

4 goudrenetten, geschild en in stukjes gesneden
merg van 1 vanillestokje
verse gember (stukje van zo'n 2 cm), geschild en geraspt
½ theelepel kaneel
1 steranijs
2 eetlepels kristalsuiker
1 (bio)sinaasappel, rasp en sap
40 ml marsala
wat boter voor het invetten
1 doosje bramen

Crumble topping
150 gram bloem
½ theelepel kaneel
'n snufje zout
100 gram koude ongezouten roomboter, in blokjes
100 gram kristalsuiker
100 gram muesli

Zo maak je de crumble:

1. Doe de stukjes appel in een pan. Voeg het merg van het vanillestokje, de geraspte gember, kaneel, steranijs, suiker, rasp en sap van de sinaasappel en marsala toe. Laat dit 'n kwartiertje staan zodat alle smaken lekker kunnen intrekken.
2. Breng het aan de kook en laat al roerend 3-4 minuutjes zachtjes pruttelen (die geur!) tot de stukjes appel aan de buitenkant zacht worden. Haal de pan van het vuur en laat weer 15 minuten staan. Verwijder dan de steranijs.
3. Verwarm ondertussen de oven voor op 180 ºC en vet een lage ovenschaal van 1 liter inhoud in met 'n beetje boter.
4. Doe het appelmengsel in de ovenschaal en verdeel de bramen erover.
5. Zeef de bloem boven een grote kom. Voeg de kaneel en het zout toe en roer goed door. Wrijf dan de blokjes boter en het bloemmengsel met je vingertoppen tot kruimels en meng de suiker en muesli erdoor.
6. Verdeel de crumble topping over het fruit. Bak de crumble zo'n 30 minuten in de voorverwarmde oven tot de bovenkant goudbruin is en het fruit aan de randjes lekker bubbelt.

Lekker met roomijs, crème fraîche of deze custard!

Bron: Karin Luiten, Koken met Karin: handboek oven en Yvette van Boven, Home Made Winter

Tips & tricks:

• Karin maakt − zoals ze zelf zegt - een doodsimpel kruimeldeegje van 100 gram bloem, 100 gram koude roomboter in blokjes, 75-100 gram suiker (naar smaak) en 'n snufje zout. Nu kwam ik in het Winterboek van Yvette ook een recept voor een crumble met appel en bramen tegen en zij gebruikt hiervoor een lekkere topping met muesli dus besloot ik beide receptjes te combineren. De muesli maakt de crumble heerlijk nutty en extra crunchy!
• Als er te veel vocht vrijkomt, kun je het sap op vrij hoog vuur even laten inkoken tot het stroperig wordt. Giet dan voorzichtig over de stukjes appel in de ovenschaal.

Eat to the Beat:

I Believe I Can Fly van R. Kelly

5 opmerkingen:

  1. Ziet er heerlijk uit, leuk dat je weer actief bent!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Kelly, wat ziet dit weer verrukkelijk uit! Was de moeite waard om te wachten. En de combi met gember en marsala, lijkt me echt super. Ik kan niet wachten om familie&vrienden hiermee te verrassen!

    Groetjes, Naomi

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je wel: wat lief! :-) Deze crumble is 'n echte crowd pleaser, dus weet zeker dat je familie & vrienden 'm erg lekker zullen vinden!

      Verwijderen
  3. Dit ziet er heerlijk uit, echt zo'n winter toetje!

    BeantwoordenVerwijderen