dinsdag 5 juli 2011

Custard

Een good old fashioned custard vraagt om good old Mary Berry! Mary Berry is een ware Britse Baking Legend en heeft al tientallen kookboeken gepubliceerd. Haar recept is eenvoudig en de custard is heerlijk vol en romig. Eet de custard bijvoorbeeld bij 'n crumble of gebruik de custard voor 'n trifle.


Wat heb je nodig voor de Custard:

570 ml volle melk
55 ml room
1 vanillestokje
4 eidooiers
30 gram suiker
2 afgestreken theelepels maizena


Zo maak je de Custard:

1. Snijd het vanillestokje open en schraap het merg eruit. Breng op een laag vuur de melk en room samen met het vanillestokje en het merg tegen de kook aan. Haal de pan van het vuur en laat het mengsel een paar minuten afkoelen, zodat de vanillesmaak lekker in kan trekken.
2. Klop in een grote kom de 4 eidooiers en de suiker door elkaar met een garde. Zeef de maizena er boven en klop het geheel tot een gladde, schuimige massa.
3. Haal het vanillestokje uit de pan. Giet nu terwijl je constant klopt met de garde beetje bij beetje (anders stolt het ei en krijg je klontjes) het melkmengsel bij het eidooiermengsel.
4. Schenk het mengsel terug in de pan en verhit de custard al roerend met een houten lepel op een laag vuur. Laat het mengsel niet aan de kook komen, anders kan het gaan schiften. Op een gegeven moment wordt het mengsel dikker − de custard is klaar als het mengsel op de achterkant van de houten lepel blijft plakken (na zo'n 10 minuten).
5. Om er zeker van te zijn dat de custard helemaal glad is kun je de custard eventueel zeven. De custard is zowel warm als koud lekker.


• Je kunt in plaats van een vanillestokje ook een 0,5 theelepel vanille-extract of vanilla bean paste gebruiken. Voeg dit pas toe bij stap 4 als je het mengsel weer terug in de pan hebt gedaan.
• Mocht je nu toch stukjes eidooier in de custard zien, haal dan direct de pan van het vuur. Zeef het mengsel en giet het over in een koude pan.
•  Leg een stukje plastic folie direct over de custard om te voorkomen dat er een vel op komt tijdens het afkoelen.

1 opmerking: