donderdag 28 november 2013

Knolselderijsoep met ras el hanout, sinaasappel & knapperige salie


It's the inside that counts! Ik vind het maar een lelijk ding, maar oh, wat is 'ie lekker en ideaal voor soep, pureetjes of bijvoorbeeld in een stamppot. Ik heb het over knolselderij.
   Ik maakte er laatst 'n heerlijk soepje van. Mijn knolselderijsoep met Marokkaanse twist zit bomvol aroma door de ras el hanout en friszoete sinaasappel. De kruidige salie en de notenolie maken het soepje helemaal af!

Dit heb je nodig:

milde olijfolie
2 uien, gesnipperd
2 teentjes knoflook, fijngesneden
2 theelepels ras el hanout
1 knolselderij, geschild en in blokjes gesneden
2 laurierblaadjes
1 l kippen- of groentebouillon
1 (bio)sinaasappel, rasp en sap
verse salieblaadjes
2 dl slagroom, plus 'n beetje extra voor de garnering
zout & versgemalen peper
notenolie
verse nootmuskaat

Zo maak je de soep:

1. Verwarm wat olijfolie in een pan en fruit de ui op laag vuur in zo'n 10 minuten zacht en glazig.
2. Bak de knoflook en de ras el hanout al roerend een minuutje mee. Doe dan de blokjes knolselderij en de laurierblaadjes erbij en laat een paar minuten meebakken.
3. Schenk de warme bouillon erbij en breng aan de kook. Laat 20-30 minuten, met deksel op de pan, zachtjes pruttelen tot de knolselderij gaar is.
4. Rasp de sinaasappelschil boven de pan (houd nog wat achter voor de garnering) en roer het sap van de sinaasappel erdoor.
5. Neem de pan van het vuur en vis de laurierblaadjes eruit. Pureer de soep glad met een staafmixer of in een blender.
6. Verhit nog wat olijfolie in een koekenpan en bak de salie op middelhoog vuur knapperig. Haal ze uit de pan en laat even uitlekken op keukenpapier.
7. Roer de slagroom door de soep en breng op smaak met zout en peper. Laat de soep nog even goed warm worden (maar laat niet koken).
8. Serveer de knolselderijsoep in kommen. Drizzle er nog wat extra slagroom en een beetje notenolie over. Rasp wat verse nootmuskaat boven de kommen en garneer met de overgebleven sinaasappelrasp.

Tips & tricks:

• De knolselderij die ik gebruikte was ruim 800 gram. Na het schillen hield ik iets minder dan 700 gram over.
• Voor deze soep heb ik de Ras el Hanout Euroma Original Spices by Jonnie Boer gebruikt, die je kunt kopen bij de AH, Jumbo, Vomar en Deen. Of koop ras el hanout bij de Marokkaanse winkel.
• Knolselderij en noten zijn echte smaakvriendjes. Neem een mooie walnoot-, hazelnoot- of amandelolie. Ik gebruikte de geweldig lekkere amandelolie uit de FoodWeLove box van september.
• Voeg wat water of bouillon toe als de soep te dik is.
• Bak de salie niet te lang of te hoog anders verliezen de blaadjes hun mooie groene kleur en wordt de salie al snel te bitter.

Eat to the Beat:

Ugly van the Sugababes
So Good van B.o.B.

zondag 24 november 2013

Kell's Kitchen test Original Spices by Jonnie Boer

Omdat ik laatst een hele dag bij Jonnie Boer op bezoek was, vond ik het wel zo aardig om hem ook eens bij mij thuis uit te nodigen. Tot mijn grote verbazing ging hij enthousiast in op mijn uitnodiging en zo gebeurde het dat ik Jonnie Boer een paar weken geleden gewoon in mijn eigen keuken ontving! Het was een geweldige ontmoeting en ik moet je zeggen: het smaakt naar meer (just don't tell Thérèse)! ;-)


Samen met Euroma creëerde Jonnie Boer een range van vijftien specerijenmelanges. De Original Spices zijn "puur, authentiek en afkomstig uit alle windstreken. Samengesteld om je de beste, oorspronkelijke smaken zelf te laten ervaren. Er gaat een wereld voor je open." Klinkt goed! Ook fijn is dat er vrijwel geen zout aan de spices is toegevoegd.

Ik kreeg speciaal van Jonnie drie specerijenmelanges die veel worden gebruikt in de Arabische keuken − al 'n tijdje mijn favoriete keuken (dat 'ie dat weet! ;-)). Ik ben echt 'n sucker voor leuke kruidenpotjes en deze kleurige blikjes fleuren mijn kruidenplankjes helemaal op. Ook de specerijenmixen zelf vallen enorm in de smaak!


Baharat is simpelweg het Arabische woord voor "specerijen". Het is een geurige mix van onder andere zwarte peper, kaneel, korianderzaad, kardemom, kruidnagel en nootmuskaat. Gebruik baharat voor het kruiden van kip, vlees zoals lam of in soepen en sauzen. Deze mix is ideaal voor de Ottolenghi-fans onder ons; in zijn recepten kom je het nog weleens tegen!

Za'atar is een groene kruidenmix die populair is in het Midden-Oosten. Za'atar is er in veel varianten, die van Jonnie Boer bevat sesamzaad, sumak, tijm, majoraan, oregano, basilicum en zout. Ik ben dol op za'atar en mix het graag met wat olijfolie; zo heb je een snelle, lekkere dip voor flatbread of smeer het mengsel over het flatbread en laat het brood even knapperig worden in de oven. Probeer de dip eens met deze homemade lavash crackers!

Ras el Hanout betekent letterlijk "het beste van de winkel" en is het bekendste specerijenmengsel van Marokko. Deze mix van Jonnie Boer is een ware geurexplosie met spices als komijnzaad, kaneel en − opvallend − hele korianderzaadjes. Ik gebruik het vaak in tajines, vlees- of kipgerechten en couscous.

Gespot at Librije's Winkel

Naast deze Arabische spices zijn er nog twaalf bijzondere mixen, zoals de peperige Japanse Shichimi Togarashi, de Thai Red Curry en de Caribbean Spice.

Haal ook een snufje driesterrenchef in huis! Euroma Original Spices zijn te koop bij Albert Heijn (jammer genoeg niet bij mijn Appie in de Leidse binnenstad), Jumbo, Vomar, Deen en Librije's Winkel.


Next up: een lekker receptje met de aromatische Ras el Hanout.

woensdag 13 november 2013

Een dagje bij De Librije: VariatieChef van het Jaar 2013

Als foodblogger kom je nog eens ergens! Zo was ik onlangs bij De Librije waar ik bij binnenkomst al haast tegen Jonnie Boer aan botste, enorm onder de indruk was van Pietro Leemann (chef-kok en eigenaar van het enige vegetarische restaurant ter wereld met een ster: Joia in Milaan), in een deuk lag om de grappen van Felix Wilbrink ('culinist' bij De Telegraaf) en 'n biertje dronk met Alain Caron! Dit had alles te maken met de spannende finale van de Verkiezing van VariatieChef van het Jaar 2013 die plaatsvond in Librije's Atelier.


Groenteguerrilla
Groente in de hoofdrol, daar draait het om bij Variatie in de Keuken. De missie van deze stichting? Mensen (consumenten, professionals en bedrijven) stimuleren, inspireren én uitdagen om lekker te koken met groente. Meer groenten op je bord is naast lekker ook nog eens gezonder en duurzamer dan elke dag dat stukje vlees of vis op tafel. Hoewel groenten helemaal hip zijn, is het werk van de enthousiaste medewerkers en vrijwilligers van Variatie in de Keuken hard nodig, want wist je dat we in Nederland gemiddeld maar 110 gram groente per dag eten?
   Één van de campagnes om groenten meer in de spotlights te zetten is de kookwedstrijd 'VariatieChef van het Jaar' die de stichting sinds 2011 jaarlijks organiseert. Chef-koks worden hierbij uitgedaagd een 100% compleet vegetarisch gerecht te ontwikkelen dat voor minstens 50% uit groente bestaat. Dit jaar moesten de chefs onder toeziend oog van de strenge jury én yours truly om beurten hun finalegerechten presenteren. Alain Caron was er om de boel gezellig aan elkaar te praten en ik had de zware taak om, met mijn gouden lepel in de aanslag, van al het lekkers te proeven!

De jury: Felix Wilbrink, Pietro Leemann,   Jonnie Boer en 
gepassioneerd vegetariër Antoinette Hertsenberg

Kruiwagen in de keuken
Ik was enorm onder de indruk van de verrassende smaken en texturen en heb op geen enkel moment dat stukje vlees gemist (en ja, ik hou ervan, maar ben ook gek op groente!). Ik heb allerlei lekkers geproefd: anglaise van knolselderij, meiraapjes, gepofte worteljam, Riso Venere (zwarte rijst), knapperige spitskool, Rommedou (Limburgs 'stinkkaasje'), fluffy bietencake, geblancheerde gele patisson en ga zo maar door. Heel cool bedacht was de gnocchi van aardappel en pastinaak gerookt in een kruiwagen met turfaarde, hooi en briketten, maar voor mij persoonlijk was de geROOKte pastinaak iets te heftig.

Vergeet gyros en souvlaki
De lange zoektocht van chef-kok Takis Panagakis (Restaurant Mazie) naar rode amarant (een 'pseudograan', net als quinoa, dat hij uiteindelijk zelf heeft moeten kweken omdat hij nergens de rode variant kon vinden) werd beloond want met zijn lauwwarme salade van rode amarant, parels van feta, citroen, mediterrane groenten & gerookte auberginepuree werd hij VariatieChef van het Jaar 2013! Met zijn gerecht bewees hij dat de Griekse keuken "veel meer is dan gyros en mixed grill"; er worden juist "heel veel groenten en zuurtjes gebruikt", zo vertelde hij. Jonnie Boer prees vooral zijn auberginepuree: "Één van de mooiste dingen van vandaag", die hij qua smaak niet snel zal vergeten.

Takis Panagakis keurt nog even zijn gerecht
voordat het naar de jury gaat

Bier!
De jury reikte nog twee prijzen uit. De duurzaamheidsprijs ging naar het gerecht van Restaurant Het Ambacht: Crèmeux Tûne geit, pompoen, hazelnoot en gekaramelliseerde ui. Het variatiegerecht van Floris Versluijs (In de keuken van Floris) was het meest creatieve gerecht van de dag: Spinoso artisjok, compote en bouillon van aubergine, parmezaan, paranoot, ridderzwam, zuring, mosterdsla en Lapsang Souchong thee.
   Dit no-nonsense gerecht sprong er ook voor mij duidelijk uit en was absoluut my dish of the day! Al was het alleen maar om de geur: aards en herfstig - alsof je midden in het bos staat. Als ik nu m'n ogen dicht doe dan ruik ik het serieus nog! Zijn bordje was (bewust) rommelig, robuust en Rotterdams: "Zoals het valt, valt het. Net als de herfst", zei Floris.
   Om het gerecht helemaal af te maken werd het herfstige bordje geserveerd met sap van gedroogde pruimen en een glas bier (Weihenstephaner Hefeweissbier Dunkel). Het bier erbij was echt top en viel enorm in de smaak. Gek genoeg ook bij mij en dat terwijl ik altijd beweer dat ik bier niet lekker vind?! Maar vooral Alain Caron was niet bij het biertje weg te slaan!

Floris Versluijs en Alain Caron aan 't bier! ;-)

Ik kijk terug op 'n heerlijke en inspirerende dag en ga nu eens bedenken wat ik vanavond voor groenten op tafel ga zetten! Wat eet jij vanavond?