vrijdag 27 mei 2011

The best Brownies ever: Oreo Brownies!


Toen ik Lorraine Pascale een tijdje terug op de BBC Oreo Brownies zag maken, wist ik direct dat ik ze ook wilde bakken; ze was er zo enthousiast over en de brownies zagen er ontzettend lekker uit. Ik heb ze nu al een paar keer gemaakt en ze zijn meerdere keren door vrienden geproefd en ook zij vinden ze heerlijk, dus hier komt het recept voor deze luchtige, fudgy, gooey brownies!


Wat heb je nodig voor deze Oreo Brownies:

165 gram boter
200 gram pure chocolade (72% cacao), fijngehakt of geraspt
3 eieren, large
2 eidooiers
merg van 1 vanillestokje
165 gram lichtbruine basterdsuiker

2 eetlepels bloem
1 eetlepel cacao
snufje zout
1 pakje Oreos, 154 gram
poedersuiker (eventueel)


Zo maak je Oreo Brownies:

1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet de hoeken van een vierkante bakvorm van 20 x 20 cm in en bekleed de bakvorm met 2 stukken bakpapier. Laat het bakpapier aan alle kanten iets overhangen zodat je de brownies na het bakken makkelijk uit de vorm kunt halen (zie de foto hieronder).
2. Smelt de boter in een steelpannetje op laag vuur. Haal het pannetje van het vuur zodra de boter is gesmolten en voeg de fijngehakte of geraspte chocolade toe. Laat dit een paar minuutjes staan totdat de chocolade al een beetje gesmolten is en roer het geheel dan goed door.
3. Klop de eieren, eidooiers en het vanillemerg in een grote kom met een (hand-)mixer totdat je een lichte en luchtige massa krijgt. Voeg de helft van de suiker toe en mix dit goed door, doe dan de rest van de suiker erbij en mix totdat je een steviger, schuimig geheel krijgt dat iets in volume is toegenomen.
4. Voeg vervolgens de gesmolten chocolade, bloem, cacao en zout toe. Meng dit voorzichtig door elkaar met een spatel net totdat het gemengd is. Breek de helft van de koekjes in 4 stukjes en meng deze voorzichtig door je beslag.
5. Giet het mengsel in de ingevette en met bakpapier beklede bakvorm. Verkruimel, op dezelfde manier als bij stap 4, de rest van de Oreos boven je bakvorm en druk de stukjes licht in het mengsel.
6. Bak de brownies in het midden van de oven gedurende 25 à 30 minuten gaar.
7. Laat de brownies volledig afkoelen in de bakvorm (de brownies zullen iets inzakken en er kunnen scheurtjes ontstaan). Haal de brownies vervolgens uit de bakvorm door het geheel met behulp van het bakpapier op te tillen.
8. Snijd de brownies in stukjes en bestuif ze eventueel met wat poedersuiker.


Tips & tricks voor de allerlekkerste brownies:

 • Je kunt in plaats van een vanillestokje 2 theelepels vanille-extract gebruiken of vanilla bean paste.
• Door het gebruik van lichtbruine basterdsuiker krijgen de brownies een gekarameliseerde smaak.
• Doordat je de eieren luchtig klopt, zorg je ervoor dat de brownies zullen rijzen in de oven. Wanneer je ingrediënten toevoegt doe dat dan voorzichtig langs de rand van de kom om het eimengsel luchtig te houden (Stap 3 en 4).    
• Meng niet te lang wanneer je de droge ingrediënten toevoegt aan de natte ingrediënten anders krijg je taaie brownies. Geeft niets als er na het spatelen nog een paar klontjes in het mengsel zitten (Stap 4).
• Verdeel het beslag goed in de bakvorm, zodat de brownies gelijkmatig bakken (Stap 5).
• De baktijd bij brownies is cruciaal. Deze Oreo Brownies horen vanbinnen zacht en kleverig te zijn, maar als je ze net iets te lang bakt worden ze droog en dat is zonde van de smaak (ik heb met mijn oven aan net iets meer dan 24 minuten genoeg). Het is daarom verstandig om na 20 minuten de brownies even te checken. Brownies zijn gaar als ze net iets loskomen van de rand van de bakvorm en (net) stevig aanvoelen. Het midden zal nog een beetje kleverig zijn, maar de brownies worden steviger tijdens het afkoelen. Voor de ultieme test steek je een cocktailprikker halverwege tussen de rand en het midden van de brownies (dus niet in het midden!), als de cocktailprikker er schoon uitkomt dan zijn je brownies gaar (Stap 6).
• Mocht je geen vierkante bakvorm hebben, maar een rechthoekige net als ik, til de brownies er dan uit met behulp van het bakpapier aan de smalste kant. Doe dit niet met de breedste kant want dan kunnen de brownies breken (happened to me once, oeps...) (Stap 7).


Enjoy your Oreo Brownies & have a lovely weekend!

12 opmerkingen:

  1. It was Kelly, not so great for my mom's diet though! these brownies look amazing, I LOVE anything with Oreo in!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hallo Kelly,
    Ik heb die uitzending ook gezien, inmiddels het boek ook gekocht. Ik was al van plan deze een keer te maken, maar ga na jouw enthousiaste post ze zeker binnenkort een keer maken.
    groetjes, Caroline

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hoi Caroline,

    Leuk je hier te zien op m'n blog! Zou het boek ook graag willen hebben, is het net zo leuk als de uitzendingen? Ben benieuwd wat je van de brownies vindt.
    Groetjes, Kelly

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Mmm.. jummie! ziet er echt lekker uit op de foto's..!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hallo Kelly,
    In het boek staan ook alle recepten die ze in de uitzendingen gemaakt heeft en nog meer natuurlijk. Ik vind het een leuk boek, overzichtelijk, erg lekkere dingen en makkelijk te maken, net als in haar uitzendingen. Ik heb het geloof ik bij play.com besteld.
    groetjes, Caroline

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Oh, man... Deze moet ik gewoon eens gaan maken binnenkort! Ik ben echt gek op Oreo's en brownies zijn ook lekker dus dat is een zeer goede combi!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. @Mara: thanks girl!
    @Caroline: dank je wel voor je informatie over het boek, ik ga eens op die website kijken. @Roos: moet je zeker doen, ze zijn zo lekker!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik heb deze voor de verjaardag van mijn dochtertje gemaakt gisteren - echt overheerlijk! Bedankt voor de duidelijke omschrijvingen!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Graag gedaan ;-) Bedankt voor je reactie; erg leuk om te lezen! Wat fijn dat je de brownies zo lekker vond en natuurlijk nog gefeliciteerd met je dochtertje!

      Verwijderen