zondag 8 mei 2011

Happy scones

Ik ben echt een sucker for scones… ik word enorm blij als ik een scone (of twee!) eet. Wat er zo speciaal is aan scones?

1: scones zijn heerlijk crunchy aan de buitenkant en fluffy vanbinnen.
2: je eet scones met clotted cream of gewone slagroom, (homemade) jam en lemon curd: zo lekker!
3: je kunt ze op elk moment van de dag eten; ze zijn heerlijk als ontbijt of gewoon als tussendoortje en zijn heus niet alleen voor bij de High Tea. Je kunt scones heel goed invriezen, dus als je zin hebt in scones hoef je ze alleen maar uit de vriezer te halen en even in de oven te doen.

Scones met slagroom, homemade bosvruchtenjam en lemon curd

Wil je weten wat er zo lekker is aan scones, probeer ze dan zelf met mijn favoriete recept! Ik gebruik altijd het recept van Rachel Allen uit haar boek Uit de oven (Bake). Met een uitsteekvormpje van Ø 5 cm bak je zo’n 20 scones.


Wat heb je nodig voor deze scones:

500 gram patentbloem
1 afgestreken theelepel zout
1 theelepel baking soda
2 theelepels cream of tartar (wijnsteenpoeder)
125 gram koude ongezouten boter, in blokjes
25 gram suiker
1 ei, losgeklopt
275 ml volle melk of karnemelk, plus een theelepel extra

Zo maak je ze:

1. Plaats de boter en melk 10 minuutjes voordat je begint in de vriezer. Verwarm de oven voor op 220 °C.
2. Mix de bloem, het zout, de baking soda en cream of tartar en zeef het mengsel in een grote kom. Wrijf de blokjes boter met je vingers door het bloemmengsel totdat het op broodkruimels (met vlokjes boter) lijkt. Voeg de suiker toe en mix dit goed door.
3. Houd 1/3 van het losgeklopte ei apart en doe de rest bij de melk. Voeg dit toe aan het bloemmengsel en mix het kort totdat het gemengd is. Je hebt nu een vochtig deeg dat aan je vingers blijft plakken.
4. Bestuif een werkblad met een beetje bloem en kneed het deeg 1 à 2 keer en rol het uit tot een dikte van 2 à 2,5 cm.
5. Steek de scones uit met een ronde uitsteekvorm (Ø 5 - 6 cm) of gebruik een glas. Leg ze op een bakplaat met bakpapier.
6. Voeg een theelepel melk toe aan het overgebleven ei en strijk dit met een bakkwast over de scones.
7. Bak 10-12 minuten of totdat de scones aan de bovenkant goudbruin zijn. Eet ze wanneer ze nog een beetje warm zijn!


Tips & tricks voor perfecte happy scones:

• Patentbloem is fijner dan gewone bloem en is daarom uitermate geschikt voor het maken van luchtige baksels, zoals scones.
• De baking soda en de cream of tartar zorgen ervoor dat de scones rijzen en extra luchtig worden. Mocht je deze ingrediënten niet kunnen vinden (check de natuurwinkel, toko of Engelse winkel) gebruik dan bakpoeder.
• Gebruik karnemelk in plaats van volle melk voor nog luchtigere scones.
• Doordat je ijskoude boter en melk gebruikt worden de scones – je raadt het al − luchtiger van structuur (Stap 1).
• Meng en kneed het deeg echt maar kort, zo houd je een luchtig deeg (Stap 3 en 4).
• Druk de uitsteekvorm bij het uitsteken van de scones recht naar beneden. Draai deze niet rond anders zullen de scones ongelijkmatig rijzen. Dip de uitsteekvorm tussendoor in 'n beetje bloem zodat je deeg niet aan het vormpje blijft plakken. Leg de scones op de met bakpapier beklede bakplaat dicht bij elkaar om ze zoveel mogelijk te laten rijzen (Stap 5).
• Bestrijk echt alleen de bovenkant van de scones met het mengsel van ei en melk; als het mengsel langs de zijkanten druppelt zullen de scones ongelijkmatig rijzen (Stap 6).


Voor extra happy scones:

• voeg 100 gram rozijnen of
• 100 gram stukjes melk- of pure chocolade toe aan je droge ingrediënten voordat het melkmengsel erbij gaat.


Enjoy your scones & have a very happy day!

8 opmerkingen:

  1. Hi Kelly! Leuk hoor je eigen blog! Veel plezier met plaatsen en ik zal je blog regelmatig proberen te checken. Ziet er allemaal lekker uit!
    XX Jacq

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @Jacqueline: bedankt voor je compliment en voor je bezoek aan m'n blog!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ziet er heerlijk uit allemaal!! Nu ik (bijna) alles weer mag eten en toch nog lekker verlof heb, kan ik lekker aan de slag! Super leuk Kel!

    Kus Marloes

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Thanks Marloes! Zou leuk zijn als ik roze cupcakes kon sturen naar Korsou!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Yum, die zien er lekker uit! Ga ik zeker eens maken..

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Hey Kelly,

    Leuk dat je ook een blog begonnen bent. Ik ga je volgen. Ik ben ook dol op scones heerlijk,hmmm.

    Groetjes Pauline (uit Pauline's keuken)

    BeantwoordenVerwijderen
  7. @Roos: dank je wel. Scones zijn absoluut de moeite waard om zelf te maken!

    BeantwoordenVerwijderen