dinsdag 17 mei 2011

Bosvruchtenjam


Voor bij de scones heb ik laatst zelf bosvruchtenjam gemaakt. Homemade jam is zoveel lekkerder dan gewoon jam uit de supermarkt dat het absoluut de moeite waard is om een keer zelf te proberen. En, met geleisuiker is het ook nog eens ’n piece of cake!
   Omdat ik niet zo’n hele zoete jam wilde, koos ik voor de Geleisuiker Speciaal (Van Gilse). Deze is minder zoet en heeft bovendien extra geleerkracht waardoor je jam zo klaar is.


Wat heb je nodig voor deze jam:

1 kilo rood fruit (frambozen, aardbeien, bramen, bessen)
400 gram Van Gilse Geleisuiker Speciaal
2 eetlepels balsamico-crème citroen (optioneel)
3 à 4 schone jampotten

Zo maak je de jam:
1. Was het fruit en verwijder eventuele blaadjes, steeltjes en kroontjes. Laat het fruit goed drogen.
2. Maak de vruchten fijn met bv. een vork voor een grovere jam met lekkere stukjes fruit of pureer de vruchten voor een gladde jam.
3. Doe het fruit, de suiker en (eventueel) balsamico-crème in een grote pan voordat deze op het vuur gaat.
4. Breng het geheel onder af en toe roeren met een houten lepel aan de kook. Vanaf het moment dat het mengsel blijft borrelen wanneer je het doorroert gaat de kooktijd in. Met de Geleisuiker Speciaal hoef je het mengsel maar 1 minuut goed door te laten koken.
5. Vul de glazen potten tot de rand met de jam en draai direct de deksels er goed op. Zet de potten ondersteboven, zodat de potten vacuüm kunnen trekken. Na 5 à 10 minuten kun je ze rechtop zetten om verder af te laten koelen.

Tips voor de lekkerste jam:
• Het is heel belangrijk om oude glazen potten goed schoon te maken door ze te steriliseren. Het is het best om het steriliseren zo kort mogelijk voor het vullen met de jam te doen.
   Maak de jampotten en deksels eerst goed schoon in een sopje met afwasmiddel en spoel goed na met kokend water. Zet de potten vervolgens in een pan en giet er water bij zodat de potten volledig onder water staan. Breng dit aan de kook en laat 10 minuten koken.
Doe ondertussen in de deksels wat soda en giet er kokend water in en laat zo’n 5 minuten staan. Spoel de deksels goed na en laat ze uitlekken op een schone theedoek (maak lepels e.d. die je gaat gebruiken op dezelfde manier schoon). Haal de potten voorzichtig (met een tang) uit de pan en laat ze ook op de schone doek uitlekken (droog schone deksels en potten nooit af).
Zet de glazen potten voor het vullen op een natte doek zodat ze niet kunnen knappen.
Gebruik goed rijp fruit. Wanneer je geen lekker vers fruit kunt krijgen, zou je ook diepvriesfruit kunnen gebruiken.
• Na het koken is de jam nog redelijk dun, maar deze wordt pas
stevig tijdens het afkoelen.
Plak een etiket met de datum op de jampot.


Je kunt de jam geopend een paar weken in de koelkast bewaren. De jam blijft ongeopend tot 6 maanden goed, maar de jam is zo lekker dat je 'm dan al lang op hebt!

5 opmerkingen:

 1. Hmmm, klinkt goed! Eens kijken of ze hier ook die geleisuiker hebben... Enneh, ik kan nog wel wat hulp gebruiken tijdens ons kraamfeestje :). Kom je even overzwemmen?

  X uit korsow

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Lieve Kel,
  Wat een leuke blog! Jouw recepten zien er heerljk uit en door de simpele omschrijven ben ik zeker overtuigd om een aantal zelf te proberen!
  Veel succes en vooral plezier met bakken en koken!
  Liefs uit Noordwijk

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hey Kel!
  Sounds good! Goeie tip van die minder zoetere geleisuiker - ik heb wel eens jam gemaakt, dat echt míerzoet was..! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @Anoniem aka Maaike: dank je wel voor de lieve complimentjes en je bezoek aan m'n blog!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. @Xiomara: deze speciale suiker is echt heel fijn :-)

  BeantwoordenVerwijderen