vrijdag 10 juni 2011

Lime & Mint Cheesecake

Voor mijn verjaardag maakte ik deze heerlijke Lime & Mint Cheesecake. Ik wilde eerst een limoen cheesecake bakken, maar ik had ook verse munt in huis en dat leek me 'n heel lekkere combi. Het resultaat was een frisse, zomerse taart!


Ingrediënten


Zo maak je de cheesecake:

1. Breng alle ingrediënten op kamertemperatuur.
Verwarm de oven voor op 160 °C. Vet de rand van de springvorm in met een beetje boter. Leg een stuk bakpapier over de bodem van je springvorm en klem de ingevette rand er om heen.
2. Smelt 50 gram boter in een klein pannetje. Verkruimel de koekjes in een keukenmachine en meng deze door de gesmolten boter. Verdeel het koekjesmengsel gelijkmatig over de bodem van de springvorm en druk aan met de bolle kant van een lepel. Zet 10 à 15 minuten in de oven.
3. Klop in een grote kom de roomkaas zacht, meng de suiker erdoor en mix het tot een zacht, glad mengsel (mixer op lage stand). Voeg vervolgens de zure room, limoensap -en schil, munt en een snufje zout toe. Mix dit terwijl je de gezeefde bloem toevoegt.
4. Voeg vervolgens één voor één de eieren toe en mix elke keer kort net totdat het ei gemengd is.
5. Giet de vulling in de bakvorm. Ga voorzichtig (zorg dat je de bodem niet raakt) met een mes door de vulling om lucht uit de vulling te halen. Mocht je nog luchtbubbels zien, maak ze dan voorzichtig kapot met je mes of een cocktailprikker.
6. Plaats de cheesecake in het midden van de oven en bak gedurende 35 à 45 minuten.
7. Meng 200 gram zure room met 1 eetlepel (poeder-)suiker en eventueel een 1/2 theelepel vanille-extract of vanilla bean paste (dan krijg je van die leuke zwarte spikkels in je topping). Verdeel dit over de cheesecake en bak deze nog 10 minuten in de oven.
8. Neem de cheesecake uit de oven en laat in de vorm afkoelen op een rooster. Na zo'n 10 minuten: ga voorzichtig met de punt van een mes langs de rand van de cheesecake om te voorkomen dat de taart scheurt tijdens het afkoelen. Maak de springvorm nog niet los, doe dit pas als de cheesecake compleet is afgekoeld nadat je de taart (wederom) met een mes van de rand hebt losgesneden.


Tips & tricks voor een perfecte cheesecake:

• Bij het maken van een cheesecake is het belangrijk dat deze niet barst, maar hoe voorkom je dit?
1. Doordat je een beetje bloem mengt door de roomkaasvulling is de kans op barsten in de cheesecake kleiner.
2. Mix niet te lang als je de eieren één voor één toevoegt anders krijg je te veel lucht in je roomkaasvulling. Zorg dan ook dat er geen klontjes in het mengsel zitten voordat je de eieren toevoegt.
3. Maak de oven tijdens de eerste 30 à 35 minuten niet open.
4. Bak de cheesecake niet te lang. De cheesecake is gaar wanneer deze stevig is, maar in het midden nog iets meebeweegt wanneer je de taartvorm voorzichtig heen en weer beweegt. De taart wordt sowieso nog steviger tijdens het afkoelen.
5. Tijdens het afkoelen van de cheesecake krimpt de taart iets. Het invetten van de rand van de springvorm zorgt ervoor dat de taart verder loskomt van de rand zodat deze niet zal scheuren.
• Je kunt de munt ook in kleine stukjes of reepjes knippen. Gebruik echt maar een klein handje (handpalmpje) munt voor een subtiele smaak (je wilt niet dat de smaak van munt overheerst).
• Voor deze cheesecake heb ik een springvorm van 26 cm Ø gebruikt, je krijgt dan geen hele hoge cheesecake. Je kunt prima een kleinere vorm van bijvoorbeeld 20 of 24 cm Ø gebruiken, maar dan zullen de baktijden wellicht anders zijn.
• Het fijne aan een cheesecake is dat je de taart een dag van tevoren kunt maken omdat deze nog lekkerder smaakt na een nachtje in de koelkast. Haal de cheesecake ongeveer een uur voor het serveren uit de koelkast. Enjoy!

2 opmerkingen:

  1. Aparte combinatie. Ik ben gek op citroen en op mint en dan nog bij elkaar in een cheesecake, dat moet wel super smaken. Ik ga dit zeker ook een keer proberen.
    groeten, Caroline

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Oei wat lekker zeg. En alsnog van harte met je verjaardag!

    Groetjes Pauline

    BeantwoordenVerwijderen