vrijdag 17 juni 2011

Cheddar scones met gekarameliseerde ui



Dit zijn mijn favoriete hartige scones. Het zijn Cheddar scones met in balsamicoazijn gekarameliseerde rode ui en basilicum. Klinkt dat niet lekker?


Wat heb je nodig voor deze Cheddar scones:
12-14 scones

1 eetlepel olijfolie
1 rode ui, in halve ringen gesneden
2 eetlepels bruine suiker
2 eetlepels balsamicoazijn
200 gram zelfrijzend bakmeel

'n grote snuf zout
peper
60 gram koude roomboter, in blokjes
1 ei (L), losgeklopt
100-125 ml koude melk, plus een beetje extra
100 gram cheddar, geraspt
1 hand verse basilicum, grof gesneden


Zo maak je de Cheddar scones:

De gekarameliseerde rode ui:
1.Verwarm 1 eetlepel olijfolie in een pan. Fruit hierin op een laag vuur de gesneden rode ui tot deze zacht is.
2. Roer er 2 eetlepels bruine suiker door en laat de ui 2 à 3 minuten karameliseren.
3. Doe de balsamicoazijn erbij en laat dit, terwijl je af en toe even roert, op een laag vuur dik en stroperig worden. Laat de gekarameliseerde ui op een bord afkoelen.

De scones:
1. Verwarm de oven voor op 200 °C.
2. Mix het zelfrijzend bakmeel, versgemalen zout en peper en zeef het mengsel in een grote kom. Wrijf de blokjes roomboter met je vingers door het meel totdat het op broodkruimels lijkt. 
3. Vervolgens mix je vluchtig het losgeklopte ei door het mengsel met een houten lepel of spatel. Nu kan de gekarameliseerde ui erdoor. 
4. Voeg de melk toe en meng dit kort met je hand (door te lang mixen krijg je taaie scones). Gebruik niet gelijk alle melk (je kunt altijd nog wat toevoegen als dat nodig is), anders wordt het deeg te plakkerig en is het lastig om de scones uit te steken.  
5. Mix ten slotte de geraspte cheddar (bewaar een beetje voor later) en basilicum door het mengsel.
6. Bestuif een werkblad met een beetje bloem en rol het deeg uit tot een dikte van zo'n 2,5 cm. Steek de scones uit met een ronde uitsteekvorm van Ø 5 cm en leg ze op een bakplaat met bakpapier.
7. Bestrijk de bovenkant van de scones met een beetje melk en bestrooi ze met de overgebleven geraspte cheddar.
8. Bak de scones in een voorverwarmde oven in 15 minuten gaar of totdat ze goudbruin zijn. Serveer de Cheddar scones warm met roomboter.


Het originele recept komt uit het Engelse programma Ready Steady Cook. Ik heb het hier en daar wat aangepast.
   Opvallend aan dit recept is dat de werkwijze iets anders is dan bij traditionele scones; normaal gesproken voeg je de natte ingrediënten pas toe als je alle droge ingrediënten hebt gemixt. Ik heb de Cheddar scones weleens op de traditionele manier gemaakt maar toen waren ze toch minder lekker, dus ik houd me maar gewoon aan deze volgorde.


Voor een ander lekker scones recept en tips bekijk dan dit artikel op mijn blog!


0 reacties:

Een reactie plaatsen