Op zo'n druilerige dag als vandaag (en na 2 keer nat te zijn geregend op de fiets) heb ik ontzettend zin in comfort food! Als je dan drijfnat thuiskomt moet het wel snel en makkelijk zijn. Én, iets wat je kunt maken met dingen die je eigenlijk altijd wel in huis hebt. Dus maakte ik een appelcrumble voor 'n instant blij gevoel :-D
Ik word al blij van appelcrumble voordat ik er überhaupt maar 'n hap van gegeten heb... Die geur van appel en kaneel: yum! Helemaal als je de crumble uit de oven haalt − en je je nog even moet beheersen om niet gelijk je mond te verbranden ;-) En dan het ultieme gelukzalige gevoel: warme appelcrumble met lekker koud ijs! So, what are you waiting for? Dig in!
Wat heb je nodig voor de Appelcrumble:
Voor 6 personen
450 gram appels, geschild en in stukjes
3 eetlepels donkerbruine basterdsuiker
1 theelepel kaneel
1 1/2 theelepel geraspte gember (optioneel)
Crumble:
125 gram bloem
'n mespuntje zout
115 gram koude ongezouten roomboter, in blokjes
100 gram havermout
100 gram lichtbruine basterdsuiker
Zo maak je de Appelcrumble:
1. Verwarm de oven voor op 200°C.
2. Meng de stukjes appel met de donkerbruine basterdsuiker, kaneel en geraspte gember. Doe de appels in een ondiepe ovenschaal.
3. Doe de bloem in een grote kom en meng er 'n mespuntje zout door. Wrijf met je vingertoppen de blokjes (koude!) boter erdoor tot het mengsel op grof broodkruim krijgt. Meng ook de havermout en lichtbruine basterdsuiker erdoor.
4. Verdeel de crumble topping over de appels.
5. Bak de crumble in de voorverwarmde oven in ca. 30 minuten goudbruin.
5. Bak de crumble in de voorverwarmde oven in ca. 30 minuten goudbruin.
De appelcrumble is warm het allerlekkerst met slagroom, vanille-ijs, gezoete mascarpone of deze custard erbij!
Bron: Jamie Oliver, The Naked Chef (hier en daar ietsje aangepast).
Tips & tricks:
• Ik gebruikte Elstar, omdat ik dat 'n lekker appeltje vind.
• Ik heb door de appels donkerbruine basterdsuiker gemengd voor een lekkere gekarameliseerde smaak en in de crumble zit lichtbruine basterdsuiker voor een mooie goudbruine kleur, maar je kunt voor beide ook prima gewone kristalsuiker gebruiken.
• Normaal maak ik deze appelcrumble met bloem, maar nu had ik zin in iets anders! Door een deel van de bloem te vervangen door havermout krijgt de crumble een extra crunch en een nootachtige smaak.
• Voor 'n goede crunchy crumble is het belangrijk dat je niet te lang mixt en roomboter direct uit de koelkast gebruikt. • Je kunt de appelcrumble ook in kleine ramekins bakken; zo krijg je leuke individuele nagerechtjes. Ook leuk voor bij 'n High Tea!
• Als je merkt dat de crumble langs de rand van de schaal te donker wordt, kun je de oven wat lager zetten.
Verwennerij van de bovenste plank! Dat met die havermout heb ik al meer gedaan, lekkerrrr extrrrra crrrrunchy.
BeantwoordenVerwijderenHeerlijk, zo'n crumble. Gedroogde dadels door de appels, hmmm ook lekker!
BeantwoordenVerwijderenAppelcrumble is zooo lekker! En het leuke is dat het bij de meeste mensen in de smaak valt, dus zit je eigenlijk altijd goed met deze taart. Ik heb er eigenlijk nog nooit ijs bij geserveerd, dat is een goed idee! Ik denk aan citroenijs (lekker fris) of kaneelijs (yum!)
BeantwoordenVerwijderen@Nell: oh zo simpel, maar zó lekker! De havermout in de crumble is inderdaad heerlijk; extra crunch én extra smaak!
BeantwoordenVerwijderen@Caroline: mmm, klinkt ook lekker!
@Roos: you can't go wrong with a crumble ;-)! Zo lekker het contrast van de warme appelcrumble en het koude ijs: love it!
Ugh I hate feeling all wet and horrid after you've been stuck in the rain, especially on your bike - poor you! I agree 100% apple crumble must ALWAYS be served with ice cream, in my book it's the best and only way! yours looks mouth watering!
BeantwoordenVerwijderenThanks Gem! The apple crumble was a real comforting treat!
BeantwoordenVerwijderenoooh wat een heerlijk recept. dit is net zo lekker als de mousse au chocolat als op elekkere recepten.
BeantwoordenVerwijderengroetjes penny