dinsdag 31 januari 2012

Appelmuffins met walnoten


Ik dacht: laat ik op de laatste dag van januari toch ook maar eens 'n verantwoord bakrecept posten. Normaal gesproken let ik bij het bakken niet zo op de hoeveelheid roomboter of suiker maar toegegeven, sinds ik dit blog heb, merk ik het wel aan m'n kleding... tijd dus voor guilt-free muffins ;-)
   Voor deze vetarme muffins heb ik in plaats van roomboter of olie ongezoete appelmoes gebruikt en heb ik een deel van de suiker vervangen door appelstroop. De muffins zijn lekker moist en zijn heerlijk als ontbijt of gewoon als tussendoortje!


Wat heb je nodig voor de Appelmuffins met walnoten:
12 grote muffins

150 gram volkorenmeel
125 gram bloem
2 theelepels bakpoeder
50 gram donkerbruine basterdsuiker
1 theelepel kaneel
1/4 theelepel zout
50 gram appelstroop
1 losgeklopt ei (L), op kamertemperatuur
250 ml karnemelk, op kamertemperatuur
2 eetlepels zonnebloemolie
100 gram ongezoete appelmoes (het liefst zelfgemaakt)
200 gram appels, geschild en in kleine stukjes gesneden
50 gram walnoten, houd 12 mooie stukjes apart en hak de rest in kleine stukjes

Topping:
1 eetlepel kristalsuiker
1/4 theelepel kaneel

Zo maak je de muffins:

1. Bekleed een muffinvorm met 12 papieren vormpjes en verwarm de oven voor op 200°C.
2. Zeef het volkorenmeel, de bloem en het bakpoeder boven een grote kom. Houd 1 eetlepel van de zemelen die in de zeef achterblijven apart en doe de rest in de kom bij het bloemmengsel. Meng de eetlepel zemelen alvast met de kristalsuiker en kaneel voor de topping en bewaar tot later.
3. Voeg basterdsuiker, kaneel en zout toe aan het bloemmengsel. Meng met een houten lepel en maak in het midden een kuiltje.
4. Verwarm de appelstroop heel kort in de magnetron zodat deze wat vloeibaarder wordt (gebruik de ontdooistand zodat de appelstroop niet te warm wordt).
5. Meng in een andere kom, met een garde, het losgeklopte ei met de karnemelk, zonnebloemolie, appelmoes en de appelstroop.
6. Voeg de natte ingrediënten toe aan de droge ingrediënten en spatel alles met een houten lepel door elkaar. Meng niet te lang (anders worden de muffins taai en compact).
7. Spatel nu de stukjes appel en walnoten door het muffinbeslag.
8. Verdeel het beslag over de 12 vormpjes. Strooi de topping gelijkmatig over de muffins en leg op elke muffin een stukje walnoot.
9. Bak de muffins in de voorverwarmde oven in 20-25 minuten gaar. De gaarheid kun je testen door een cocktailprikker in het midden van een muffin te steken. Als deze er (nagenoeg) schoon uitkomt, zijn de muffins klaar.
10. Laat de muffins 5-10 minuten in het blik afkoelen, voor je ze eruit haalt en op een rooster verder laat afkoelen.

Enjoy without guilt ;-) !


Tips & tricks:

• Ik heb niet alle olie vervangen door appelmoes; voor een betere smaak en structuur van de muffins heb ik 2 eetlepels zonnebloemolie gebruikt.
• De topping geeft de muffins 'n lekkere crunch.
• Voor de muffinvormpjes heb ik vierkantjes bakpapier van 14 x 14 cm gebruikt. Vet het muffinblik goed in met zonnebloemolie, duw de vierkantjes bakpapier in het muffinblik en druk goed aan. Als het bakpapier niet goed blijft zitten kun je glazen in de vormpjes zetten tot je de muffinvormpjes met het beslag gaat vullen.
• Maak je bij het mixen niet druk om klontjes; deze zorgen er juist voor dat de muffins lekker luchtig worden! Als je het beslag 10 à 15 keer doorroert is dat genoeg (Stap 6).


5 opmerkingen:

  1. Die Amerikanen hebben het goed bekeken, dit is toch veel lekkerder om mee te ontbijten dan een boterham met kaas! ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @Caroline: heb vanochtend inderdaad heerlijk genoten van m'n eigen muffins ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik heb een echte 'Cupcake Manie' gehad. Van alles heb ik gebakken. Met yoghurt, vruchten, olie, roomboter, volkoren en alles wat je maar kunt bedenken.
    Nu bak ik ze nooit meer. Gek.
    :)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Kun je appelstroop altijd gebruiken ipv suiker? En wat zijn de verhoudingen dan? Bijvoorbeeld voor 50 gram suiker 1 eetlepel appelstroop?

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik ben nogal gek op suiker in m’n baksels, dus ben niet echt een expert. Bij deze appelmuffins werkte de appelstroop in ieder geval goed en was de verhouding suiker-appelstroop ook prima (niet te zoet).
    Ik zou, denk ik, niet meer dan de helft van de suiker vervangen door appelstroop. Waar je in ieder geval rekening mee moet houden, is dat de smaak en textuur van je baksels veranderen doordat je appelstroop gebruikt ipv suiker, omdat de stroop zuurder en vloeibaarder is. Dit zou kunnen betekenen dat je bijvoorbeeld de hoeveelheid natte ingrediënten moet verminderen voor het gewenste resultaat. Ik hoop dat ik je ’n beetje heb kunnen helpen; het blijft toch een kwestie van experimenteren... Succes!

    BeantwoordenVerwijderen