donderdag 12 april 2012

Baking with Julia:
Julia Child's Best-Ever Brownies


Na het zien van de culi-film Julie & Julia ben ik, gewapend met parelketting en spatel, de keuken ingedoken en bakte ik deze − volgens Julia Child Best-Ever − Brownies! Patissier Rick Katz maakte de brownies voor de crew tijdens de opnames van de PBS tv-serie Baking with Julia. Dit is wat Julia Child over de brownies zegt in het gelijknamige boek:

"Those who are passionate about brownies argue in defense of their favorite type, cakey or fudgey. If you're a cakey fan, go on to another recipe. These are the epitome of soft, dark, "baked just until barely set" brownies. Their creamy texture makes them seem wildly luxurious and very much a treat to be metered out in small servings (just small enough for a scoop of ice cream and some chocolate sauce).
   The mixing method is unorthodox for a brownie. Half of an egg-sugar mixture is stirred into the melted chocolate and butter, while the other half is whipped until it thickens and doubles in volume. The lightened eggs are folded into the chocolate with a delicate touch, as are the dry ingredients--tricks that enhance the brownies' lovely texture."

The real Julia Child (foto via Dorie Greenspan)

Julia had gelijk: these brownies are GOOD! Licht knapperig aan de buitenkant, extreem fudgy aan de binnenkant, intens en decadent door de donkere chocolade... Ze zijn gewoon − dare I say it − kreunend lekker (echt!)

Wat heb je nodig voor deze Brownies:

125 gram bloem
1 theelepel zout
225 gram ongezouten roomboter, in blokjes
112 gram ongezoete chocolade, grof gehakt
56 gram pure chocolade (72% cacao), grof gehakt
2 x 200 gram kristalsuiker
1 theelepel vanille-extract
4 eieren (L), op kamertemperatuur

Zo maak je ze:

1. Verwarm de oven voor op 180°C. Vet de hoeken van een vierkante bakvorm van 22,5 x 22,5 cm in en bekleed met 2 stukken bakpapier.
2. Meng de bloem met het zout.
3. Smelt de blokjes roomboter en de grof gehakte chocolade au bain marie (doe dit op een laag vuur zodat het water zachtjes borrelt en zorg ervoor dat de onderkant van de kom het water niet raakt). Roer regelmatig door tot het net gesmolten is. Klop er voorzichtig 200 gram suiker door. Haal de kom van het vuur en roer het vanille-extract erdoor. Giet het warme chocolademengsel in een grote kom.
4. Mix de 4 eieren, met een garde of met behulp van een staande mixer, door de rest van de suiker. Gebruik vervolgens een spatel en meng beetje bij beetje de helft van het suiker-eimengsel door de warme chocolade; meng het voorzichtig door elkaar, maar blijf wel constant roeren om scrambled eggs te voorkomen.
5. Klop de rest van het suiker-eimengsel met een handmixer of staande mixer (met een garde) op medium-hoge snelheid gedurende 3 minuten, of tot dubbel volume. Spatel de luchtig geklopte eieren rustig door het chocolademengsel. Wanneer de eieren nagenoeg volledig zijn opgenomen, strooi je de droge ingrediënten over het beslag en spatel je deze er voorzichtig door tot het net gemengd is.
6. Schenk het beslag in de bakvorm en strijk de bovenkant glad met je spatel. Bak de brownies in het midden van de voorverwarmde oven in 23-28 minuten gaar, of totdat de bovenkant er droog uitziet. Check na 23 minuten, met een houten prikker die je in het midden van de brownies steekt, of de brownies al klaar zijn; de brownies moeten net stevig en lekker gooey zijn.
7. Plaats de bakvorm op een rooster en laat de brownies in de vorm afkoelen. De brownies zijn best breekbaar dus je kunt ze het best voorzichtig in de bakvorm snijden.

Bron: Dorie Greenspan, Baking: From my Home to yours

Tips & tricks:

• Dorie Greenspan adviseert een Pyrex schaal te gebruiken zodat je de bodem van de bakvorm niet beschadigt bij het snijden. Ik heb een gewone bakvorm gebruikt en de brownies voorzichtig gesneden met een plastic deegschraper.
• Je kunt deze brownies, verpakt in plastic folie, 2 à 3 dagen op kamertemperatuur bewaren (snijd steeds wat je nodig hebt) of verstop ze stiekem in de vriezer (luchtdicht verpakt tot 2 maanden) en trakteer jezelf af en toe op 'n klein stukje − eigenlijk zijn ze gewoon veel te lekker om te delen ;-).
• Ongezoete chocolade kun je, jammer genoeg, niet gewoon bij de supermarkt kopen. Ik gebruikte voor dit recept Lindt Excellence 99% cacao (50 g). Ik heb de chocolade gevonden bij Simon Lévelt en ook Jamin verkoopt deze donkere chocolade. Ongezoete chocolade is wel duurder, maar het is het meer dan waard; de brownies krijgen hierdoor een heerlijk intense chocoladesmaak.
• De brownies zijn heel lekker met 'n kopje espresso!


Bon appétit!

9 opmerkingen:

  1. Wow wow wow!! These look amazing, Byron and I both agree with Julia - the fudgier the better, cakey brownies do not have a place in our home! I can bet that as soon as I show him your delicious photo that he will be demanding I make these! I am interested in trying out the different method too so will defo be giving them a try! Thanks for sharing them!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. I think these are the fudgiest brownies known to mankind! You should definitely give them a try!

      Verwijderen
  2. Ze zien er echt yummie uit.Heb je het boek van Dorie aangeschaft?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Thanks! John heeft het boek als verrassing voor me gekocht toen hij in de VS was voor werk! Zo lief :-D

      Verwijderen
  3. Nog even een vraag: is dit recept nou van Julia Child of van Dorie Greenspan?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dorie Greenspan schrijft dat Rick Katz, een patissier die meewerkte aan de tv-serie Baking with Julia, deze brownies maakte tijdens het filmen. Als ik het goed begrijp is het dus zijn recept en staat het zowel in het boek van Dorie Greenspan als in het boek Baking with Julia van Dorie Greenspan en Julia Child (met als enige verschil dat Dorie in haar boek 1 cup bloem gebruikt ipv 1 ¼ cup).

      Verwijderen
    2. Hallo Kelly,
      Heb jij dat boek "Baking with Julia" ?
      Ik vraag mij of of het iets voor mij zou zijn.
      Geweldig boek van Dorie Greeenspan, vind je niet? Die chewy, chunky blondies, de pruimencake en de Swedish visiting cake zijn echte aanraders. En er staat nog veel meer lekkers in!
      groetjes, Caroline

      Verwijderen
    3. Ik heb Baking with Julia helaas niet :-( Ben er ook heel benieuwd naar.
      Ben erg blij met het boek van Dorie! Die blondies lijken enorm veel op de Congo Bars die ik eerder maakte − één van mijn favoriete baksels op m'n blog − dus die zijn vast en zeker erg lekker ;-) Ik heb in ieder geval 'n heel lijstje met dingen uit het boek die ik graag eens zou bakken!

      Verwijderen