zondag 15 juli 2012

Cherry Crumble Cake


Het is weer kersentijd! Vroeger betekende dat een grote zak kersen halen bij een kraampje langs de kant van de weg, direct van de boomgaard. Da's het voordeel van in de Betuwe wonen! Hier in Leiden ga ik natuurlijk gewoon naar de markt. Met de kersen van de Leidse groenteman maakte ik deze Cherry Crumble Cake. Het is niet your typical granny cake, maar wel heel lekker!

Wat heb je nodig voor de Cherry Crumble Cake:

350 gram verse kersen, gewassen, steeltjes eraf en ontpit*
150 gram zelfrijzend bakmeel
½ theelepel kaneel
50 gram fijne kristalsuiker
¼ theelepel zout
1 ei, op kamertemperatuur
30 ml melk
100 gram ongezouten roomboter, gesmolten

Crumble:
25 gram bloem
¼ theelepel kaneel
25 gram fijne kristalsuiker
25 gram ongezouten roomboter, koud en in blokjes

poedersuiker om te bestuiven (optioneel)

Zo maak je de cake:

1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet een springvorm van 20 cm Ø in met boter en bekleed de bodem met bakpapier.
2. Zeef de bloem en de kaneel boven een grote kom. Voeg de suiker en het zout toe, meng door elkaar en maak een kuiltje in het midden.
3. Klop in een andere kom het ei los met de melk en de gesmolten boter.
4. Giet dit bij de droge ingrediënten en meng met een houten lepel goed door elkaar tot je een dik, glad beslag krijgt. Schep het beslag in de springvorm en strijk glad. Verdeel de kersen erover en duw ze iets in het beslag.
5. Meng de bloem, kaneel en suiker voor de crumble door elkaar. Wrijf met je vingertoppen de blokjes koude boter erdoor tot je kruimels krijgt. Verdeel de crumble over de kersen.
6. Bak de cake 30-35 minuten in de voorverwarmde oven tot de bovenkant licht goudbruin is en een prikker, die je in het midden van de cake steekt, er schoon uitkomt.
7. Laat de cake zo'n 10 minuten in de vorm afkoelen. Haal als dat nodig is een mes langs de rand en verwijder de rand van de springvorm. Laat de cake verder afkoelen op een rooster.
8. Bestuif de cake voor het serveren met poedersuiker.

* Dit is het gewicht na het ontpitten. Als het goed is, heb je aan 500 gram kersen genoeg.

Bron: Rachel Allen, Bake (Uit de oven)

3 opmerkingen:

  1. Bij mij steekt er nu een kwarktaart met kersen in de oven... ik heb er nog eens tegen een schappelijke prijs kunnen kopen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Heerlijk hè, die kersen. Je taart ziet er erg lekker uit.
    Grappig, ik heb dat boek ook, maar deze kan ik mij niet herinneren. Zal zo eens het boek pakken.
    Fijne zondag, Caroline

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Zooo lekker kersen! Heb er ook al wat mee gebakken maar ga deze zeker in mijn gedachten houden voor een volgende keer!

    BeantwoordenVerwijderen