maandag 27 augustus 2012

Ottolenghi's geroosterde aubergine met tahin & granaatappel


Ottolenghi heeft iets met de combinatie aubergine en granaatappel. Naast de bekende aubergines met karnemelksaus die zo mooi op de Noord-Amerikaanse cover van Plenty prijken, heeft hij nog een paar toprecepten met deze geweldige smaakcombinatie. Zo ook deze verrukkelijke dip of salade (wanneer je er de komkommer en tomaatjes bijdoet). Het is eigenlijk een baba ganoush met een twist; de twist zit 'm in het toevoegen van granaatappel. Het contrast tussen het friszoete van de granaatappel en het rokerige van de aubergine met het nootachtige, ietwat bittere van de tahin zorgt voor een spannende smaaksensatie!

Dit heb je nodig:

1 grote aubergine
70 gram tahin
4 eetlepels water
2 theelepels granaatappelmelasse
1 eetlepel verse citroensap
1 teentje knoflook, fijngesneden
3 eetlepels platte peterselie, fijngesneden
zout
versgemalen zwarte peper
2-3 minikomkommers (180 gram, optioneel)
100 gram cherrytomaatjes (optioneel)
pitjes van ½ grote granaatappel (90 gram)
olijfolie

Zo maak je de Geroosterde aubergine met tahin en granaatappel:

1. Begin met het roosteren van de aubergine. Bedek het gasfornuis rondom een gaspit met aluminiumfolie. Leg de aubergine direct op de gaspit (middelhoog vuur) en rooster de aubergine in 12-15 minuten tot het vruchtvlees zacht en rokerig en de schil zwartgeblakerd is. Keer de aubergine regelmatig met een metalen tang en let op dat de aubergine geen vlam vat. Neem de aubergine van het vuur en laat afkoelen.
2. Snijd de aubergine in de lengte doormidden en lepel het vruchtvlees eruit; zorg ervoor dat je niets van de zwarte schil meeneemt. Laat het vruchtvlees zo'n 30 minuten uitlekken in een vergiet.
3. Snijd het vruchtvlees grof en doe het in een middelgrote kom. Meng er tahin, water, granaatappelmelasse, citroensap, knoflook, peterselie en zout en peper door. Proef en voeg naar smaak nog meer zout, peper, knoflook, citroensap en/of granaatappelmelasse toe; de auberginemix moet een pittige zure-lichtzoete smaak hebben.
4. Optioneel: snijd de minikomkommers in de lengte doormidden en halveer elke helft nog een keer overlangs. Snijd vervolgens in stukjes van 1 cm. Halveer de tomaatjes en meng samen met de komkommer door de auberginemix.
5. Schep de mix in een ondiepe schaal. Besprenkel met olijfolie en strooi de granaatappelpitjes erover.

Serveer bij rauwe groenten of lamsvlees. Ook lekker met Turkse pide of flatbread!

Bron: Yotam Ottolenghi, Plenty

Tips & tricks:

• Tahin (ook wel tahini of tahina genoemd) is een pasta van sesamzaad. Je kunt het best de ongeroosterde tahin uit Libanon of Syrië gebruiken, te koop in plastic potten bij de Marokkaanse winkel. Roer het voor gebruik even goed door.
• Ook granaatappelmelasse kun je vinden bij een winkel met producten uit het Midden-Oosten. Granaatappelmelasse is een stroperig goedje van ingekookt granaatappelsap. Het heeft een heel intense smaak: zoet en zuur tegelijk (vergelijkbaar met balsamicoazijn). Het is echt onwijs lekker spul! Sprenkel het bijvoorbeeld over bulgursalade of Griekse yoghurt met walnoten.
• Granaatappels zijn nu niet in het seizoen; dat begint in het najaar. If you're lucky, kom je misschien een 'verdwaald' exemplaar tegen dat wat zuurder zal zijn. De 'lazy' granaatappelpitjes van de Albert Heijn zijn gewoon friszoet van smaak (maar helaas − bij mijn AH tenminste − ook niet altijd verkrijgbaar).
• Verse granaatappel gevonden, maar hoe haal je nu die verrekte pitjes eruit? Met de welbekende houten pollepel-truc is dat helemaal niet moeilijk − pas wel op voor vlekken! In dit fimpje zie je hoe Jean Beddington een granaatappel een kopje kleiner maakt.

woensdag 22 augustus 2012

Groene pannenkoekjes met limoenboter
van Ottolenghi


Ottolenghi blijft me verrassen en verwennen! Dit is alweer zo'n briljant recept! En, eigenlijk eet ik bijna nooit pannenkoeken, maar deze heb ik nu al 2 x in 1 week gemaakt.
   Ik durf zelfs te zeggen dat ik ze (hoewel niet echt met elkaar te vergelijken) net zo lekker − lekkerder misschien? − vind als mijn favoriet uit Plenty: de Verrassende Tatin. Alles klopt gewoon aan deze pannenkoekjes: de smaak, de textuur, de geur! Ook mijn vriend was helemaal weg van de groene pannenkoekjes en riep enthousiast: "Absoluut in m'n top 10! Die mag je vaker maken ;-)"

Dit heb je nodig:
4 personen

Limoenboter
100 gram ongezouten roomboter, op kamertemperatuur
rasp van 1 limoen
1½ eetlepel limoensap
¼ theelepel zout
½ theelepel (witte) peper
¼ theelepel chiliflakes of pul biber
½ teentje knoflook, fijngesneden
1 eetlepel koriander, fijngesneden

Pannenkoekjes
250 gram spinazie, gewassen
110 gram zelfrijzend bakmeel
1 eetlepel bakpoeder
½ theelepel zout
1 theelepel gemalen komijnzaad
1 (M) ei, losgeklopt
150 ml melk
50 gram ongezouten roomboter, gesmolten
6 bosuien (ca. 100 gram), in dunne ringetjes gesneden
2 groene pepers, in dunne ringetjes of fijngesneden
1 (M) eiwit
olijfolie

Zo maak je de pannenkoekjes met limoenboter:

1. Begin met de limoenboter. Doe de boter in een kom en klop de boter met een houten lepel tot deze zacht en romig is. Voeg de rest van de ingrediënten toe en roer goed door. Rol de boter in plastic folie tot een 'worstje' en draai de uiteinden goed dicht. Leg de boter een paar uur in de koelkast om hard te laten worden.
2. On to the pancakes! Roerbak de spinazie in een wok op hoog vuur totdat de spinazie geslonken is. Giet de spinazie af in een vergiet en laat daarin afkoelen. Knijp, als deze koud is, met je handen het vocht uit de spinazie. Hak de spinazie grof en zet apart.
3. Zeef het zelfrijzend bakmeel en het bakpoeder boven een grote kom en meng door elkaar. Voeg het zout, het komijnzaad, het losgeklopte ei, de melk en gesmolten boter toe. Klop dit met een garde tot een glad mengsel. Roer er met een vork de bosui, pepers en spinazie door.
4. Klop in een andere kom het eiwit totdat je zachte pieken krijgt. Spatel dit voorzichtig door het pannenkoekenbeslag.
5. Verwarm op een middelhoog-hoog vuur een beetje olijfolie in een koekenpan. Giet per pannenkoekje 2 eetlepels beslag in de pan. Druk het iets plat zodat je pannenkoekjes van ca. 7 cm Ø en 1 cm dikte krijgt. Bak de pannenkoekjes in zo'n 2 minuten per kant mooi goudbruin. Leg ze op keukenpapier en houd ze warm tussen 2 borden.
6. Reken 3 pannenkoekjes per persoon en stapel ze op een bord. Leg er een plakje van die lekkere limoenboter bovenop; door de warmte van de pannenkoekjes zal de limoenboter gaan smelten. Yum!

Heerlijk met een groene salade erbij.

Bron: Yotam Ottolenghi, Plenty

Tips & tricks:

• Je zult waarschijnlijk wat limoenboter overhouden. Gebruik de rest voor op een gepofte zoete aardappel, voor bij een stukje vlees, vis of kip of op knapperig stokbrood.
• Voor al jullie 'korianderhaters': in plaats van koriander zou je bladpeterselie, bieslook of basilicum voor de limoenboter kunnen gebruiken. Of probeer het gewoon 'n x-tje want de koriander maakt de boter extra fris en extra lekker!
• 2 Hele groene pepers? Ja joh, gewoon doen!

zaterdag 18 augustus 2012

Marokkaanse koekjes: Meloeza


Dit weekend eindigt de Ramadan, dus dat betekent dat het Suikerfeest wordt gevierd. Het is het feest van samen eten en samenzijn. Lekkere zoetigheden mogen op het Suikerfeest natuurlijk niet ontbreken! Ik ben gek op Marokkaanse ghoriba (koekjes), vooral op deze Meloeza (M'louza). De koekjes zijn zacht en chewy tegelijk met een heerlijk frisse hint van citroen!

Wat heb je nodig voor de Meloeza:
ca. 40*

500 gram gepelde amandelen
250 gram poedersuiker, plus extra om het deeg door te wentelen
rasp van 2 biologische citroenen
2 (L) eieren

Zo maak je de koekjes:

1. Verwarm de oven voor op 150 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
2. Maal de gepelde amandelen fijn in een keukenmachine. Zeef de poedersuiker, voeg deze toe aan de amandelen en maal nog eens fijn.
3. Roer de citroenrasp door het amandelmengsel en kneed vervolgens met je hand één voor één de eieren erdoor zodat je een smeuïg deegje krijgt.
4. Vorm met je handen ronde balletjes van het deeg en wentel ze door een beetje poedersuiker. Druk de koekjes in het midden iets plat met je duim voor een traditionele Marokkaanse vorm of druk ze iets plat met de palm van je hand voor een boller koekje.
5. Bak de koekjes ca. 20 minuten op de met bakpapier beklede bakplaat in de voorverwarmde oven. De koekjes zijn goed als ze stevig zijn maar nog wel bleek (ze horen niet bruin te worden!). De koekjes zullen barsten, maar dat hoort.
6. Haal de koekjes voorzichtig (met een kaasschaaf) van de bakplaat en laat ze afkoelen op een rooster.

Marokkaanse muntthee erbij en lekker genieten!

Bron: Merijn Tol & Nadia Zerouali, Arabia. Dit is een recept van Nadia's moeder Fadila die volgens Nadia de lekkerste koekjes bakt!

Tips & tricks:

* Ik maakte deegballetjes van zo'n 20 gram.
• Ongepelde amandelen zijn een stuk voordeliger dan gepelde amandelen. Zelf pellen is eigenlijk heel makkelijk: giet kokend water over de amandelen en laat 1-2 minuten staan. Giet ze af, laat ze schrikken onder de koude kraan en dep ze een beetje droog. Als het goed is, kun je de vliesjes er nu zo afpellen − leuke bezigheidstherapie ;-) Spreid de gepelde amandelen uit over een schone, droge theedoek en laat ze goed drogen (ik heb dit de avond van tevoren gedaan).
• Je kunt de koekjes prima invriezen.

Geniet van het mooie weer!

donderdag 16 augustus 2012

Crouching Tiger, Hidden Zebra Cake


I just had to bake this cake!

Ik zag deze cake van de week in het nieuwe tv-programma van Lorraine Pascale, Fast, Fresh and Easy Food, en was gelijk enthousiast: wat een cool patroon! Snel het recept op een papiertje gekrabbeld en zie hier het resultaat!

Dit heb je nodig voor de Crouching Tiger, Hidden Zebra Cake:

250 ml zonnebloemolie, plus extra voor het invetten
250 gram fijne kristalsuiker
¼ theelepel zout
100 ml halfvolle melk
¼ theelepel vanille-extract
4 (M) eieren, op kamertemperatuur
300 gram zelfrijzend bakmeel
1 theelepel bakpoeder
25 gram cacao
rasp van ½-1 biologische sinaasappel

Zo maak je 'm:

1. Verwarm de oven voor op 180 ºC of 160 ºC (hetelucht). Vet een springvorm van 23 cm Ø in en bekleed de bodem met bakpapier.
2. Doe de olie, suiker, zout, melk, vanille-extract en eieren in een grote kom en mix alles goed door elkaar met een houten lepel.*
3. Giet de helft van het beslag in een andere kom.
4. Maak eerst het vanillebeslag: zeef 175 gram zelfrijzend bakmeel en een ½ theelepel bakpoeder boven één helft en meng dit door elkaar met een houten lepel.
5. Zeef voor het chocoladebeslag de rest van het zelfrijzend bakmeel, een ½ theelepel bakpoeder en de cacao boven de andere helft. Mix weer met een houten lepel. Voeg de sinaasappelrasp toe en meng dit goed door.
6. Vul 2 spuitzakken met beide mengsels.** Spuit een beetje van het vanillemengsel in het midden van de bodem van de springvorm, spuit vervolgens in het midden van deze 'klodder' vanille een beetje van het chocolademengsel. Blijf dit (om en om) doen totdat de spuitzakken leeg zijn (als het goed is, komt het beslag dan tot aan de rand).***
7. Bak de cake in 35-45 minuten gaar. Check het midden van de cake met een houten prikker; als die er schoon uitkomt is de cake klaar!****
8. Haal de cake uit de oven en laat nog 5-10 minuten in de vorm. Maak de rand van de springvorm dan voorzichtig los en laat de cake afkoelen.

Bron: Lorraine Pascale, Fast, Fresh and Easy Food


* Op tv voegde Lorraine hier nog 175 gram zelfrijzend bakmeel aan toe. Nu leek me dit (475 gram meel in totaal) wat veel in verhouding met de andere hoeveelheden, dus ben ik even gaan speuren op internet en kwam op Google Books gelukkig een voorbeeld tegen (helaas nu weer verdwenen − unhappy publisher, I guess?) met het ingrediëntenlijstje waarin toch duidelijk 300 gram zelfrijzend bakmeel stond. De cake was met deze hoeveelheid precies goed!

** Je kunt de mengsels ook in kannen met een handig schenktuitje doen of voorzichtig lepels gebruiken.

*** Als het goed is, spreidt het beslag zich vanzelf uit over de bodem in de vorm van een soort bull's eye-patroon. Mijn tijger − of was het nu de zebra? − was nogal eigenwijs en ging eerst maar 1 kant op (ik denk dat ik in het begin niet hard genoeg in de spuitzak kneep). Maar stiekem vind ik dit patroon eigenlijk veel mooier ;-)

**** De bovenkant van de cake kan barsten maar hey, don't worry; dat gebeurde Lorraine ook on national television ;-)


Benieuwd naar Lorraine's Fast, Fresh and Easy Food? Kijk dan maandag om 21:30 uur naar BBC Two (de afleveringen worden op zaterdag om 12:30 uur herhaald op BBC One)! Fast, Fresh and Easy Food is er ook in boekvorm.

zaterdag 11 augustus 2012

The Great British Bake Off: they're back!

Image for The Great British Bake Off
Foto: BBC Two

Good old Mary Berry, Paul Hollywood, Mel & Sue... they're back!

Komende week barst de strijd om de titel 'the Great British Bake Off's Best Amateur Baker' weer los!

Good things come to those who bake!

In de 1e aflevering van dit seizoen moeten de 12 enthousiaste thuisbakkers gelijk aan de bak! Ze beginnen met hun Signature Bake, een upside down cake, gevolgd door Paul Hollywood's rum babas in de Technical Challenge. Tot slot, de Showstopper Bake: een taart met een verrassingselement in het midden!

Ik kan in ieder geval niet wachten! En jij? Hier vind je alvast 'n clipje uit de 1e aflevering.

The Great British Bake Off Season 3 begint dinsdag 14 augustus op BBC Two om 21:00 uur.


In deze blogpost lees je meer over de allerleukste bake off op tv!

Zin om zelf alvast aan de slag te gaan? Hier vind je een recept van Mary Berry voor 'n heerlijke Tarte au citron.


Geniet van je weekend!

dinsdag 7 augustus 2012

Kibbeh met pistachenootjes


Kibbeh is een populair gerecht in het Midden-Oosten. Het bestaat uit een 'deegje' van gehakt en bulgur met een vulling van gehakt en ui. Je kunt kibbeh maken in de vorm van een grote taart die je bakt in de oven of in de vorm van gevulde ovale balletjes die je frituurt. Ik maakte een Libanese kibbeh van lams- en kalfsgehakt met pistachenootjes in taartvorm.

Dit heb je nodig voor de Kibbeh met pistachenootjes:
4-6 personen

Kibbehvulling
1 grote witte ui
2 teentjes knoflook
olijfolie
300 gram lamsgehakt
1 theelepel kruidnagelpoeder
2 theelepels piment
½ bosje platte peterselie
4 eetlepels pistachenootjes
zout
versgemalen peper

Kibbeh
250 gram fijne bulgur
1 grote witte ui
verse gember, 'n stukje van 5 cm
500 gram mager kalfsgehakt
2 theelepels piment
versgemalen zwarte peper
zout
olijfolie

Zo maak je de Kibbeh:

1. Spoel 1 uur van tevoren de fijne bulgur in een zeef en laat uitlekken.
2. Verwarm de oven voor op 200 ºC.
3. Maak de vulling. Pel de ui en knoflook en snijd fijn. Verhit een beetje olijfolie in een hapjespan en fruit hierin de ui en de knoflook glazig. Voeg het lamsgehakt, kruidnagelpoeder en piment toe en bak tot het gehakt bruin en gaar is.
4. Snijd de peterselie fijn en hak de pistachenootjes grof. Voeg toe aan de kibbehvulling en bak kort mee. Breng op smaak met zout en peper.
5. Maak dan de kibbeh. Pel de ui en snijd heel fijn. Schil en rasp de gember. Besprenkel de geweekte bulgur met een beetje water en laat zacht worden. Meng in een keukenmachine het kalfsgehakt met de bulgur, ui, gember, piment en zwarte peper tot een dikke, gladde pasta.
6. Breng de kibbeh op smaak met zout en peper. Kneed de pasta nog even met je handen en verdeel in 2 gelijke delen.
7. Vet een ronde vorm in met olijfolie. Verdeel een helft van het gehakt-bulgurmengsel gelijkmatig over de bodem van de vorm. Verdeel de vulling erover gevolgd door de andere helft van het gehakt-bulgurmengsel. Strijk de bovenkant met vochtige handen glad.
8. Kerf met een nat mes lijnen in de bovenste laag zodat je 8 taartpunten krijgt. Maak, als je wilt, een ster- of ruitpatroon ter decoratie.
9. Besprenkel royaal met olijfolie. Bak de kibbeh in 30-40 minuten in het midden van de voorverwarmde oven goudbruin en gaar.

Serveer er een lekkere salade, zoals deze kruidige Marokkaanse wortelsalade, en een frisse saus van Griekse of Turkse yoghurt bij.

Bron: Merijn Tol & Nadia Zerouali, Arabia


Tips & tricks:

• Je kunt voor de kibbehvulling ook een mix van gelijke delen witte peper, zwarte peper, kaneel, kruidnagel, piment, nootmuskaat en gember (7-spices) gebruiken. Hoe meer kruiden, hoe beter!
• De pistachenootjes kun je vervangen door pijnboompitjes of amandelen.
• Je hebt best wel wat zout nodig voor het gehakt-bulgurmengsel; je kunt − als je durft (?!) − even proeven of je genoeg zout hebt toegevoegd.
• Ik gebruikte een quichevorm met losse bodem van 30 cm Ø. De kibbeh paste hier precies in.
• Maak de 2 lagen van het gehakt-bulgurmengsel niet te dik; zorg ervoor dat de lagen ½-1 cm dik zijn.
• Zet een kommetje met koud water klaar zodat je je handen steeds vochtig kunt maken; het water zorgt ervoor dat het gehakt-bulgurmengsel één samenhangend geheel wordt en je de lagen mooi glad kunt strijken.
• Voor de bovenste laag kun je het best eerst een deel van het gehakt-bulgurmengsel in je handen platmaken. Leg de platte schijf op de vulling en vul de open plek op dezelfde manier op. Druk goed aan en maak er met vochtige handen één geheel van (het water werkt als een soort lijm).
• Als je de bovenkant van de kibbeh inkerft, doe dit dan niet te oppervlakkig anders zie je na het bakken niets meer van je mooie patroon.
• Zorg ervoor dat de gehele bovenkant van de kibbeh goed bedekt is met olijfolie zodat deze mooi egaal bruin wordt.

donderdag 2 augustus 2012

Marokkaanse Wortelsalade


Deze Marokkaanse Wortelsalade is één grote smaakexplosie: zoet, fris, kruidig, zuur, bitter en pittig! Ik heb de salade nog wat gepimpt met voor mij kenmerkende Marokkaanse smaken als kaneel en koriander (waar ik gek op ben!). Het leuke van deze wortelsalade is dat je zelf lekker kunt experimenteren met ingrediënten en smaken: meer knoflook, liever geen koriander (zonde!), minder komijnzaadjes, andere lekkere kruiden erbij... leef je uit!

Wat heb je nodig voor de Marokkaanse Wortelsalade:
4-6 personen

1 kilo worteltjes
zout
2 teentjes knoflook, gepeld en fijngesneden
olijfolie
3 theelepels komijnzaad
½ bosje platte peterselie, fijngesneden
4 theelepels paprikapoeder
1 theelepel kaneel
½ theelepel korianderzaad, gevijzeld
snufje kruidnagelpoeder
2 theelepels ingelegde citroenschil, fijngesneden*
sap van 1 citroen
pul biber naar smaak
versgemalen peper
½ bosje koriander, fijngesneden

Zo maak je de salade:

1. Maak de worteltjes schoon en snijd ze in stukjes van gelijke grootte.
2. Breng een pan met water aan de kook, voeg zout en de worteltjes toe. Kook ze in zo'n 10 minuten gaar. Giet ze af en spoel ze koud.
3. Fruit in een grote koekenpan of hapjespan de knoflook kort aan in de olijfolie. Voeg de komijnzaadjes toe en bak 1 minuut mee. Doe dan de worteltjes, de peterselie (houd wat over voor de garnering) en de rest van de ingrediënten, behalve de koriander, erbij. Breng op smaak met zout en peper.
4. Voeg op het laatst de koriander toe (houd weer wat over voor de garnering).
5. Garneer met wat pul biber, peterselie en koriander.

Eet de wortelsalade koud of lauwwarm.

Bron: Merijn Tol & Nadia Zerouali, Arabia met eigen twist

*Ingelegde citroenen kun je kopen bij de Marokkaanse winkel. Je kunt ze ook zelf maken! In m'n vorige blogbericht lees je hoe je ze maakt, hoe je ze gebruikt en waarvoor.

Deze Marokkaanse Wortelsalade serveerde ik bij een Libanese kibbeh met pijnboompitjes. Het recept voor de kibbeh komt de volgende x online!