woensdag 22 augustus 2012

Groene pannenkoekjes met limoenboter
van Ottolenghi


Ottolenghi blijft me verrassen en verwennen! Dit is alweer zo'n briljant recept! En, eigenlijk eet ik bijna nooit pannenkoeken, maar deze heb ik nu al 2 x in 1 week gemaakt.
   Ik durf zelfs te zeggen dat ik ze (hoewel niet echt met elkaar te vergelijken) net zo lekker − lekkerder misschien? − vind als mijn favoriet uit Plenty: de Verrassende Tatin. Alles klopt gewoon aan deze pannenkoekjes: de smaak, de textuur, de geur! Ook mijn vriend was helemaal weg van de groene pannenkoekjes en riep enthousiast: "Absoluut in m'n top 10! Die mag je vaker maken ;-)"

Dit heb je nodig:
4 personen

Limoenboter
100 gram ongezouten roomboter, op kamertemperatuur
rasp van 1 limoen
1½ eetlepel limoensap
¼ theelepel zout
½ theelepel (witte) peper
¼ theelepel chiliflakes of pul biber
½ teentje knoflook, fijngesneden
1 eetlepel koriander, fijngesneden

Pannenkoekjes
250 gram spinazie, gewassen
110 gram zelfrijzend bakmeel
1 eetlepel bakpoeder
½ theelepel zout
1 theelepel gemalen komijnzaad
1 (M) ei, losgeklopt
150 ml melk
50 gram ongezouten roomboter, gesmolten
6 bosuien (ca. 100 gram), in dunne ringetjes gesneden
2 groene pepers, in dunne ringetjes of fijngesneden
1 (M) eiwit
olijfolie

Zo maak je de pannenkoekjes met limoenboter:

1. Begin met de limoenboter. Doe de boter in een kom en klop de boter met een houten lepel tot deze zacht en romig is. Voeg de rest van de ingrediënten toe en roer goed door. Rol de boter in plastic folie tot een 'worstje' en draai de uiteinden goed dicht. Leg de boter een paar uur in de koelkast om hard te laten worden.
2. On to the pancakes! Roerbak de spinazie in een wok op hoog vuur totdat de spinazie geslonken is. Giet de spinazie af in een vergiet en laat daarin afkoelen. Knijp, als deze koud is, met je handen het vocht uit de spinazie. Hak de spinazie grof en zet apart.
3. Zeef het zelfrijzend bakmeel en het bakpoeder boven een grote kom en meng door elkaar. Voeg het zout, het komijnzaad, het losgeklopte ei, de melk en gesmolten boter toe. Klop dit met een garde tot een glad mengsel. Roer er met een vork de bosui, pepers en spinazie door.
4. Klop in een andere kom het eiwit totdat je zachte pieken krijgt. Spatel dit voorzichtig door het pannenkoekenbeslag.
5. Verwarm op een middelhoog-hoog vuur een beetje olijfolie in een koekenpan. Giet per pannenkoekje 2 eetlepels beslag in de pan. Druk het iets plat zodat je pannenkoekjes van ca. 7 cm Ø en 1 cm dikte krijgt. Bak de pannenkoekjes in zo'n 2 minuten per kant mooi goudbruin. Leg ze op keukenpapier en houd ze warm tussen 2 borden.
6. Reken 3 pannenkoekjes per persoon en stapel ze op een bord. Leg er een plakje van die lekkere limoenboter bovenop; door de warmte van de pannenkoekjes zal de limoenboter gaan smelten. Yum!

Heerlijk met een groene salade erbij.

Bron: Yotam Ottolenghi, Plenty

Tips & tricks:

• Je zult waarschijnlijk wat limoenboter overhouden. Gebruik de rest voor op een gepofte zoete aardappel, voor bij een stukje vlees, vis of kip of op knapperig stokbrood.
• Voor al jullie 'korianderhaters': in plaats van koriander zou je bladpeterselie, bieslook of basilicum voor de limoenboter kunnen gebruiken. Of probeer het gewoon 'n x-tje want de koriander maakt de boter extra fris en extra lekker!
• 2 Hele groene pepers? Ja joh, gewoon doen!

9 opmerkingen:

  1. Dit was het dus. Oh die koriander erbij super! En je limoenboter lijkt me ook erg lekker. Helemaal mijn smaken. Deze heb ik nog niet gemaakt. Maar staan wel op de lijst (wat niet uit het boek?)
    Heb jij de preikoekjes al gemaakt? Die zijn ook zo zalig.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Nu jij zo enthousiast bent MOET ik ze wel een keer proberen.. Deze gaan op mijn lijstje ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ja superlekker he. Smulgehalte is heel hoog, en... het is nog gezond ook, nu ja, niet te veel boter dan.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Watertandendend lekker! Wie is er hier geen fan van Yotam?

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik heb ze gisteren gemaakt, ze waren heel erg lekker. Bedankt voor weer een geweldig Ottlenghi recept. Groetjes, Marlous

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Deze zien er idd heerlijk uit! Eens uitproberen :)

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Lekker zijn ze hè? en die boter, mmmmmmm

    BeantwoordenVerwijderen