maandag 27 augustus 2012

Ottolenghi's geroosterde aubergine met tahin & granaatappel


Ottolenghi heeft iets met de combinatie aubergine en granaatappel. Naast de bekende aubergines met karnemelksaus die zo mooi op de Noord-Amerikaanse cover van Plenty prijken, heeft hij nog een paar toprecepten met deze geweldige smaakcombinatie. Zo ook deze verrukkelijke dip of salade (wanneer je er de komkommer en tomaatjes bijdoet). Het is eigenlijk een baba ganoush met een twist; de twist zit 'm in het toevoegen van granaatappel. Het contrast tussen het friszoete van de granaatappel en het rokerige van de aubergine met het nootachtige, ietwat bittere van de tahin zorgt voor een spannende smaaksensatie!

Dit heb je nodig:

1 grote aubergine
70 gram tahin
4 eetlepels water
2 theelepels granaatappelmelasse
1 eetlepel verse citroensap
1 teentje knoflook, fijngesneden
3 eetlepels platte peterselie, fijngesneden
zout
versgemalen zwarte peper
2-3 minikomkommers (180 gram, optioneel)
100 gram cherrytomaatjes (optioneel)
pitjes van ½ grote granaatappel (90 gram)
olijfolie

Zo maak je de Geroosterde aubergine met tahin en granaatappel:

1. Begin met het roosteren van de aubergine. Bedek het gasfornuis rondom een gaspit met aluminiumfolie. Leg de aubergine direct op de gaspit (middelhoog vuur) en rooster de aubergine in 12-15 minuten tot het vruchtvlees zacht en rokerig en de schil zwartgeblakerd is. Keer de aubergine regelmatig met een metalen tang en let op dat de aubergine geen vlam vat. Neem de aubergine van het vuur en laat afkoelen.
2. Snijd de aubergine in de lengte doormidden en lepel het vruchtvlees eruit; zorg ervoor dat je niets van de zwarte schil meeneemt. Laat het vruchtvlees zo'n 30 minuten uitlekken in een vergiet.
3. Snijd het vruchtvlees grof en doe het in een middelgrote kom. Meng er tahin, water, granaatappelmelasse, citroensap, knoflook, peterselie en zout en peper door. Proef en voeg naar smaak nog meer zout, peper, knoflook, citroensap en/of granaatappelmelasse toe; de auberginemix moet een pittige zure-lichtzoete smaak hebben.
4. Optioneel: snijd de minikomkommers in de lengte doormidden en halveer elke helft nog een keer overlangs. Snijd vervolgens in stukjes van 1 cm. Halveer de tomaatjes en meng samen met de komkommer door de auberginemix.
5. Schep de mix in een ondiepe schaal. Besprenkel met olijfolie en strooi de granaatappelpitjes erover.

Serveer bij rauwe groenten of lamsvlees. Ook lekker met Turkse pide of flatbread!

Bron: Yotam Ottolenghi, Plenty

Tips & tricks:

• Tahin (ook wel tahini of tahina genoemd) is een pasta van sesamzaad. Je kunt het best de ongeroosterde tahin uit Libanon of Syrië gebruiken, te koop in plastic potten bij de Marokkaanse winkel. Roer het voor gebruik even goed door.
• Ook granaatappelmelasse kun je vinden bij een winkel met producten uit het Midden-Oosten. Granaatappelmelasse is een stroperig goedje van ingekookt granaatappelsap. Het heeft een heel intense smaak: zoet en zuur tegelijk (vergelijkbaar met balsamicoazijn). Het is echt onwijs lekker spul! Sprenkel het bijvoorbeeld over bulgursalade of Griekse yoghurt met walnoten.
• Granaatappels zijn nu niet in het seizoen; dat begint in het najaar. If you're lucky, kom je misschien een 'verdwaald' exemplaar tegen dat wat zuurder zal zijn. De 'lazy' granaatappelpitjes van de Albert Heijn zijn gewoon friszoet van smaak (maar helaas − bij mijn AH tenminste − ook niet altijd verkrijgbaar).
• Verse granaatappel gevonden, maar hoe haal je nu die verrekte pitjes eruit? Met de welbekende houten pollepel-truc is dat helemaal niet moeilijk − pas wel op voor vlekken! In dit fimpje zie je hoe Jean Beddington een granaatappel een kopje kleiner maakt.

2 opmerkingen:

  1. Het ziet er misschien niet fotogeniek uit, maar ik weet zeker dat het lekker smaakt!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Lekker is deze hè? Ben meteen verslaafd geraakt aan granaatappelmelasse na dit recept;) Mooi bord ook!

    BeantwoordenVerwijderen