woensdag 19 september 2012

Oatmeal raisin cookies


Dit zijn de meest legendarische oatmeal cookies op het wereldwijde web! Deb van Smitten Kitchen kreeg tot nu toe maar liefst 896 reacties op het recept van haar chewy oatmeal raisin cookies. Echte crowd pleasers zijn het; de koekjes zijn op voor je 't weet!

Dit heb je nodig voor de cookies:

95 gram bloem
½ theelepel baking soda
½ theelepel kaneel
¼ theelepel zout
110 gram ongezouten roomboter, op kamertemperatuur
125 gram lichtbruine basterdsuiker
1 (L) ei
½ theelepel vanille-extract
135 gram havermout
110 gram rozijnen
60 gram walnoten, in stukjes gehakt (optioneel)

Zo maak je ze:

1. Zeef bloem, baking soda en kaneel boven een kom. Voeg het zout toe en meng goed door elkaar.
2. Klop de boter en suiker met een mixer op medium snelheid tot een glad mengsel. Doe het ei en het vanille-extract erbij en mix tot het goed gemengd is. Meng dan op lage snelheid het bloemmengsel erdoor totdat het net gemixt is. Spatel er als laatste de havermout, rozijnen en walnoten door.
3. Dek het koekjesdeeg af met plastic folie en zet minimaal 1 uur (tot maximaal 24 uur) in de koelkast.
4. Verwarm de oven voor op 175 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
5. Maak met een ijsknijper (1½ eetlepel) kleine balletjes van het deeg. Leg ze 5 cm uit elkaar op de met bakpapier beklede bakplaat.
6. Bak de koekjes 10-12 minuten in het midden van de voorverwarmde oven; ze zijn goed als de randjes goudbruin zijn en er in het midden nog iets ongaar uitzien.
7. Laat de koekjes nog 5 minuutjes op de bakplaat liggen. Haal ze dan voorzichtig (tip: gebruik een kaasschaaf) van de bakplaat en laat ze afkoelen op een rooster.

Bron: Smitten Kitchen

Tips & tricks:

• Met dit recept maak je ca. 25 koekjes. Wil je er meer, dan kun je de hoeveelheden prima verdubbelen.
• Ik maakte deze koekjes al een tijd geleden (vandaar de niet zo fantastische foto) en heb het recept destijds zelf omgerekend. Inmiddels heeft Deb het recept ook in grammen aangegeven (scheelt alleen iets qua havermout en walnoten geloof ik).
• Je kunt Stap 3 en 5 ook omdraaien en de bakplaat met daarop de deegballetjes in z'n geheel in de koelkast zetten.
• Zorg ervoor dat je bakplaat koud is anders beginnen de koekjes zelfs nog voordat ze in de oven gaan te smelten. Het is het handigst om 2 bakplaten te gebruiken en die af te wisselen.
• Vries het koekjesdeeg in: spreid de deegballetjes uit op een (voor de vriezer geschikte) plaat, laat ze hard worden en stop ze vervolgens in een diepvrieszakje. Je hoeft het deeg voor het bakken niet te ontdooien − bak de koekjes gewoon een paar minuutjes langer. Ideaal als je trek hebt in iets lekkers!

4 opmerkingen:

  1. Denk je dat dit voor een niet-bakker als ik te doen is? Want chewy cookies, hmm, alleen het woord al maakt me hongerig.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Fantastisch, die ga ik uittesten. Ben al lang op zoek naar "het" recept.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Oh my goodness yum! how good do these look! and I love your little milk bottle, awesome styling!

    BeantwoordenVerwijderen