donderdag 28 maart 2013

Tuinbonenkuku van Ottolenghi


Wat dacht je van 'n verrassende frittata voor bij de Paasdis? Probeer deze heerlijke Iraans-Joodse Tuinbonenkuku uit Jeruzalem, het nieuwste boek van Ottolenghi & Tamimi!

Dit heb je nodig:
Voor 6 personen

3 eetlepels slagroom
¼ theelepel saffraandraadjes
2 eetlepels kristalsuiker
50 gram gedroogde cranberry's
400 gram tuinbonen (vers of diepvries)
5 eetlepels olijfolie
2 middelgrote uien, fijngesneden
4 teentjes knoflook, fijngewreven
7 eieren (M)
1 eetlepel bloem
½ theelepel bakpoeder
30 gram dille, fijngehakt
15 gram munt, fijngesneden
1 theelepel advieh (optioneel)
½ theelepel sumak (optioneel)
zout
versgemalen zwarte peper

Advieh
1 eetlepel gemalen kaneel
1 eetlepel gemalen kardemom
1 eetlepel gemalen komijn
1 eetlepel gedroogde rozenblaadjes

Zo maak je de Tuinbonenkuku:

1. Breng in een steelpannetje de slagroom, saffraan en 2 eetlepels water aan de kook. Haal direct van het vuur en laat de saffraan 30 minuten intrekken.
2. Giet 75 ml kokend water in een kom en los de suiker erin op. Laat de siroop afkoelen tot deze lauw is en roer er de cranberry's door. Laat zo'n 10 minuten staan, giet de besjes dan af in een zeef en laat uitlekken.
3. Doe de tuinbonen in een pan met ruim kokend water. Laat ze 1 minuut zachtjes koken, giet af en spoel ze koud.
4. Verwarm ondertussen de oven voor op 180 °C.
5. Neem een ovenvaste koekenpan (met antiaanbaklaag) van 25 cm Ø en verwarm hierin 3 eetlepels olijfolie. Smoor de uien 4 minuten op halfhoog vuur en roer af en toe even door. Voeg de knoflook toe en laat 2 minuten meebakken. Doe de tuinbonen erbij en zet apart.
6. Klop de eieren in een grote kom tot een schuimige massa. Zeef de bloem en de bakpoeder boven de kom en voeg de saffraanroom, dille, munt, advieh, sumak, 1½ theelepel zout en een ½ theelepel peper toe. Roer goed door en meng als laatste de cranberry's en tuinbonenmix erdoor.
7. Veeg de koekenpan goed schoon, doe de rest van de olijfolie erin, zet de pan in de voorverwarmde oven en laat de pan en olie in zo'n 5 minuten goed heet worden. Giet het kukumengsel voorzichtig in de pan, dek af met een deksel of aluminiumfolie en zet 15 minuten in de oven. Verwijder de deksel of het folie en laat de pan nog 20-25 minuten in de oven staan tot de eieren net gestold zijn.
8. Haal de pan uit de oven, laat zo'n 5 minuten staan en keer de kuku voorzichtig om op een groot bord. Eet de kuku warm of op kamertemperatuur.

Bron: Yotam Ottolenghi en Sami Tamimi, Jeruzalem (met 'n paar kleine tweaks)

Tips & tricks:

• De aangegeven temperatuur in dit recept is voor een gewone oven. Heb je een heteluchtoven verlaag de temperatuur dan met 10%.
• In het originele recept worden gedroogde berberis (zereshk) of zuurbessen gebruikt. Deze kun je kopen bij een Iraanse supermarkt of biologische winkel.
• Ik heb de knoflook in een vijzel met een ½ theelepel zout fijngewreven. Bij Stap 6 heb ik 1 (in plaats van 1½) theelepel zout toegevoegd.
Advieh is een Perzische specerijenmix. De samenstelling van advieh varieert per gerecht en waarschijnlijk heeft ook elke familie wel zo haar voorkeur. Dit is een basic advieh, maar er zijn ook mengsels met bijvoorbeeld kruidnagel, gember en nootmuskaat.
• Sumak vind je bij Turkse en Marokkaanse winkels.
• Eet de kuku met Turkse pide en Griekse yoghurt met minikomkommer, fijngehakte knoflook, verse en gedroogde munt, zout en peper.

Eat to the Beat:

Cuckoo Song van A Silent Film

3 opmerkingen:

  1. Ziet er goed uit Kelly! De groene pannenkoekjes waren idd ook erg lekker. Wat niet van Ottolenghi!
    groeten, Caroline

    BeantwoordenVerwijderen
  2. WAUW! Wat een heerlijke foto, dat ziet er echt prachtig uit. Ik heb het boek Jaruzalem nog niet, wel al eerder een stukje over Plenty geschreven op mijn blog, maar ik denk dat ik deze ook binnenkort eens ga aanschaffen. Ziet er heerlijk uit!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Prachtige foto(s), mooie site heb je, complimenten! Zie hem nu voor het eerst dankzij de lijst van culinaire blogs op de site "Edith keuken". Deze foto heeft een super sfeer.

    Geweldig boek van Ottolenghi, zelf heb ik 30 jaar in Israel gewoond en ben (..ook) dol op deze keuken.

    Groetjes, Naomi
    www.foodsandphotos.nl

    BeantwoordenVerwijderen