zaterdag 20 augustus 2011

Frambozen Cupcakes met Cream Cheese Frosting


In mijn laatste blogpost over The Great British Bake Off beloofde ik jullie 'n recept voor cupcakes. Het zijn deze Frambozen Cupcakes met Cream Cheese Frosting geworden! In deze cupcakes zitten lekkere framboosjes die ik voor het bakken in de cupcakes heb gedaan. Verder heb ik nog wat ingrediënten toegevoegd die allemaal heerlijk smaken met frambozen, zoals geraspte limoenschil, pistachenootjes en voor de ultieme smaakcombinatie uiteraard witte chocolade!


Wat heb je nodig voor de Frambozen Cupcakes:

Voor de cupcakes:
165 gram (patent-)bloem
1 ½ theelepel bakpoeder
¼ theelepel zout
85 gram ongezouten roomboter, in blokjes (op kamertemperatuur)
150 gram kristalsuiker
1 ei, L (op kamertemperatuur)
1 eiwit, L (op kamertemperatuur)
1 theelepel vanille-extract
rasp van 1 limoen
120 ml volle melk (op kamertemperatuur)
50 gram witte chocolade, in kleine stukjes gehakt
50 gram ongezouten pistachenoten, in kleine stukjes gehakt
'n beetje extra bloem
12 verse frambozen

Voor de frosting:
100 gram poedersuiker
100 gram ongezouten roomboter, in blokjes (op kamertemperatuur)
200 gram roomkaas
½ theelepel vanille-extract
roze kleurstof, bv. Wilton of AmeriColor (optioneel)
12 verse frambozen


Zo maak je de Frambozen Cupcakes:

Cupcakes:
1. Verwarm de oven voor op 180 °C en doe 12 papieren cakevormpjes in een cupcake/muffin bakvorm.
2. Zeef de bloem, het bakpoeder en het zout boven een kom en meng door elkaar.
3. Mix in een andere kom de roomboter en de suiker licht en luchtig. Gebruik een handmixer of staande mixer (met een platte menghaak) op medium tot hoge snelheid en klop zo'n 2-3 minuten.
4. Voeg vervolgens op lage snelheid geleidelijk de eieren toe. Mix eerst het hele ei erdoor, voeg het eiwit pas toe als het hele ei geheel is opgenomen. Mix nu het vanille-extract en de limoenrasp erdoor op een lage stand. Schraap tussendoor met een spatel langs de randen van de kom om alle ingrediënten goed te kunnen mengen.
5. Voeg het bloemmengsel in 3 gedeelten toe en wissel af met 2 delen melk. Mix elke keer op lage snelheid totdat het net gemengd is. Schraap tussendoor weer met een spatel langs de randen en bodem van de kom. Het is handig om als laatste nog even kort te mixen met je spatel om te zien of alle ingrediënten goed zijn opgenomen.
6. Hussel de stukjes witte chocolade en pistachenootjes door een beetje bloem om te voorkomen dat ze naar de bodem van de cupcakes zakken. Spatel de chocolade en nootjes voorzichtig door het beslag.
7. Verdeel het beslag over de 12 cakevormpjes. Plaats een framboos (eventueel voorzichtig door 'n beetje bloem gerold) in het midden van elke cupcake. Bedek de framboosjes vervolgens met een beetje beslag (gebruik hiervoor een theelepeltje).
8. Bak de cupcakes in het midden van de voorverwarmde oven in 17-20 minuten gaar en goudbruin. De cupcakes zijn gaar als een in het midden gestoken cocktailprikker er schoon uitkomt. Laat de cupcakes 5 minuten in de vorm afkoelen. Plaats ze daarna op een rooster en laat ze volledig afkoelen voordat je ze gaat frosten.

Frosting:
1. Zeef de poedersuiker.
2. Klop in een grote kom de roomboter zacht en glad. Voeg de (koude) roomkaas toe en mix totdat het net gemengd is.
3. Voeg het vanille-extract en een deel van de poedersuiker toe en mix dit op lage snelheid totdat het gemengd is. Voeg beetje bij beetje de rest van de poedersuiker toe en mix het geheel tot een licht en luchtig mengsel.
4. Mix eventueel 'n beetje roze kleurstof door de frosting.
5. Vul een spuitzak met de frosting en decoreer de cupcakes met een mooie swirl (ik heb 'n Wilton 1M spuitmondje gebruikt). Decoreer de cupcakes met 'n framboosje in het midden van de swirl.

Bron basisrecept Vanille Cupcakes: Shelly Kaldunski, Cupcakes.


Tips & tricks:

• Wees voorzichtig wanneer je het bloemmengsel toevoegt of de poedersuiker door de frosting mengt, zeker als je een handmixer gebruikt. Voor je het weet ligt het aanrecht onder de bloem of sta je in een wolk van poedersuiker (je kunt eventueel beginnen met een spatel en daarna verdergaan met een handmixer).
• Mix niet te lang wanneer je het bloemmengsel, afgewisseld met 2 delen melk, toevoegt anders worden de cupcakes zwaar in plaats van luchtig.
• Als je de pistachenoten eerst even plet met het snijvlak van een mes, kun je de noten makkelijker in stukjes hakken.
• Met dit recept kom je per cupcake op net iets minder dan 60 gram beslag (zonder de frambozen) uit.
• Check na zo'n 17 minuten of de cupcakes gaar zijn. Als je ze te lang bakt worden de cupcakes namelijk droog. Pas op dat je de cupcakes ook weer niet te kort bakt, want dan kunnen ze inzakken tijdens het afkoelen.
• Voor de frosting gebruik ik liever geen goedkope roomkaas, omdat deze over het algemeen wat zachter en natter is waardoor de frosting te dun kan worden en je geen mooie swirl kunt spuiten (MonChou, pakje van 100 gram, is een compacte roomkaas en vind ik persoonlijk fijn om te gebruiken voor frosting).
• Mix de frosting niet te lang anders wordt de roomkaas te zacht en vloeibaar.
• Je kunt meer poedersuiker toevoegen als je een zoetere frosting wilt. De frosting wordt dan ook dikker.
• Als de frosting te zacht is, plaats de frosting dan afgedekt in de koelkast zodat deze iets steviger wordt.


6 opmerkingen:

  1. Ze zien er heerlijk uit! ik zou er zo eentje van het scherm willen plukken en opeten!
    Fijn weekend, Caroline

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja Caroline ik zou nog een paar vriendinen willen uitnodigen en hetzelfde doen:)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. @Caroline: dank je wel. Zou wel lekker zijn als dat kon :-)
    @Dzoli: thanks, gezellig idee; met cupcakes is 't altijd 'n feestje!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. wauw, die zien er lekker uit! Ik ben dol op frambozen. Ze zijn zo lekker zoet. Leuk gedecoreerd ook.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. By far de lekkerste cupcakes die ik ooit gegeten heb, met dank aan collega John :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  6. @Roos: thanks!
    @Maryse: dank je wel; ben blij dat ze zo in de smaak vielen :-D

    BeantwoordenVerwijderen