dinsdag 30 augustus 2011

Tarte au citron


De technical challenge in de 2e aflevering van The Great British Bake Off was het bakken van een Tarte au citron. Ik ben echt gek op citroen dus deze taart moest ik gewoon maken. So, on your marks, get set... bake!


Wat heb je nodig voor de Tarte au citron:

Voor de deegbodem:

175 gram bloem
25 gram poedersuiker
100 gram ongezouten koude roomboter, in blokjes
1 eigeel, losgeklopt
1 eetlepel koud water

Voor de vulling:
5 eieren
225 gram fijne kristalsuiker
125 ml ongeslagen room
4 citroenen, fijn geraspte schil en sap

extra poedersuiker voor garnering


Zo maak je de Tarte au citron:

Deeg:
1. Zeef de bloem en poedersuiker boven een grote kom en meng door elkaar. Wrijf met je vingertoppen de blokjes koude boter erdoor tot je de structuur van broodkruim krijgt. Voeg het eigeel en 1 eetlepel koud water toe. Maak snel een bal van het deeg en druk het plat tot zo'n 2 cm dikte. Wikkel het deeg in plastic folie en leg het minstens 30 minuten in de koelkast
2. Vet een taartvorm met losse bodem van 23 cm Ø in.
3. Rol het deeg tussen 2 grote stukken plastic folie rond uit tot een dikte van 3 mm. Bekleed de ingevette vorm met de ronde deeglap en druk het deeg zachtjes aan op de bodem en in de rand. Haal het deeg dat overhangt weg door met je duim over de bovenkant van de rand te gaan. Prik gaatjes in de bodem met een vork en zet de deegbodem weer 30 minuten in de koelkast. Verwarm de oven voor op 200 °C (moet zijn: 200 °C of 180 °C heteluchtoven).
4. Neem een groot stuk bakpapier, maak er een prop van en vouw het weer open. Bekleed de taartbodem met het bakpapier en vul met bakbonen of ongekookte rijst. Gebruik voldoende vulling zodat de rand van de taart niet kan inzakken. Zet de bodem 12 à 15 minuten in de oven, verwijder dan de vulling en het bakpapier en laat nog 10 à 12 minuten bakken of totdat de taartbodem licht goudbruin en droog is. Laat de taartbodem afkoelen en verlaag de oventemperatuur naar 170 °C (moet zijn: 160 °C of 140 °C hetelucht). Maak ondertussen de vulling.

Vulling:
1. Klop de eieren los met een garde. Voeg de suiker, de room en het citroensap (150 ml) toe. Mix tot alles goed gemengd is. Giet de vulling door een zeef over in een maatbeker en meng de citroenrasp erdoor.
2. Schenk de vulling voorzichtig in de afgekoelde taartbodem (om te voorkomen dat je morst wanneer je de taart in de oven doet, kun je de taartbodem beter eerst weer in de oven terugzetten en daarna pas de vulling in de bodem gieten). Bak de taart 30-35 minuten in de voorverwarmde oven of tot de vulling stevig is en alleen in het midden nog een beetje zacht (wiebelig).
3. Laat de citroentaart volledig afkoelen (na zo'n 30 minuten kun je voorzichtig de rand van de taartvorm verwijderen door de taart op een glas of pot te zetten). Je kunt de taart op kamertemperatuur of koud serveren. Bestrooi de taart, als je wilt, met poedersuiker net voordat je 'm gaat eten.

Het recept voor de Tarte au citron van Mary Berry vind je hier.

De vetgedrukte tekst zijn wijzigingen naar aanleiding van de masterclass van Mary Berry (zie ook de update onderaan dit artikel).


Tips & tricks:

• Laat je niet afschrikken door het blind bakken, het is niet zo moeilijk als het lijkt.
• Zorg ervoor dat je het deeg goed koud houdt (werk met koude handen) en het niet te lang kneedt anders krijg je een te elastisch, vettig deeg waardoor de bodem van de taart taai wordt. Door het deeg in de koelkast te leggen kunnen de gluten, die zich hebben gevormd tijdens het kneden, tot rust komen en is het deeg makkelijker uit te rollen en zal het minder (snel) krimpen.
• Druk het deeg in de vorm aan met plastic folie of een beetje deeg in de vorm van een balletje, zo maak je het deeg niet warm met je handen en voorkom je dat je het deeg kapot maakt met je nagels.
• Bewaar het overtollige deeg zodat je het deeg kunt oplappen mochten er tijdens het bakken barsten in de deegbodem zijn ontstaan. Maak een klein stukje deeg plat tussen je duim en wijsvinger, leg dat over de barst en druk het voorzichtig aan met je vinger.
• Mary Berry gebruikt in haar recept een andere manier om het deeg uit te rollen: neem een groot stuk bakpapier. Leg daar de bodem van de taartvorm op en teken een cirkel om de taartbodem heen die rondom 4 cm groter is dan de bodem zelf. Bestuif de taartbodem met bloem. Leg het deeg in het midden van de taartbodem en rol het uit tot het net zo groot is als de cirkel die je getekend hebt (zorg ervoor dat je het deeg in een ronde vorm uitrolt). Vouw het deeg dat buiten de taartbodem komt losjes naar binnen en leg de taartbodem voorzichtig terug in de taartvorm.


Aangezien het bij The Great British Bake Off allemaal draait om het beoordelen van iemands baking skills zal ik ook nog even mijn oordeel geven over deze klassieke citroentaart. Ik vond 'm in ieder geval erg lekker; de taart heeft precies de juiste balans tussen zoet en zuur − al denk ik wel dat je echt van citroen moet houden.
   Ik had wel wat issues met het online recept waarin 'n aantal dingen niet wordt aangegeven. Zoals hoe diep de bakvorm moet zijn: ik heb een taartvorm met een diepte van iets meer dan 2 cm gebruikt, maar daar paste lang niet al mijn vulling in. De vulling was zo'n 800 ml in totaal en na het vullen van de taart hield ik nog ongeveer 300 ml over (ik had dus nog 'n 2e taart kunnen bakken!). Hoewel de taartvormen er op tv niet veel dieper uitzagen (voor zover je dat kon zien), had Mary wellicht toch 'n andere taartvorm in gedachten.
   Welke maat eieren je moet gebruiken wordt niet vermeld in het recept − maar dat zie je eigenlijk wel vaker − ik heb in ieder geval Klasse L gebruikt. Verder vind ik het persoonlijk prettiger (ik ben nogal precies) als in een recept wordt aangegeven hoeveel ml citroensap je nodig hebt, want de ene citroen is de ander niet... In de aflevering zelf werd gelukkig gezegd dat je net zoveel sap als suiker moet gebruiken, dus heb ik 225 ml genomen.
   Laatste puntje is de temperatuur waarop de vulling wordt gebakken. Nu weet ik dat elke oven anders is, maar 170 °C leek mij wat hoog. De vulling van mijn citroentaart bakte in ieder geval niet zo mooi als de taart die je op tv in de oven gebakken zag worden. De vulling begon op een gegeven moment zelfs te borrelen. Het is niet de bedoeling dat de vulling kookt, een volgende keer zet ik de oven daarom liever op 160 °C.
   Anyway, het bakken van de Tarte au citron was ontzettend leuk en het resultaat mocht er absoluut zijn; ik had Mary Berry graag 'n stukje laten proeven!


Vergeet vanavond niet te kijken naar een nieuwe aflevering van The Great British Bake Off (21:00 uur op BBC2)!


Update na masterclass met Mary Berry:

In de eerste ultimate baking masterclass legt Mary Berry precies uit hoe deze tarte au citron moet worden gemaakt. Ideaal, want dankzij Mary's insight tips heb ik geen vraagtekens meer (zie hierboven) bij het maken van deze heerlijke citroentaart − al weet ik nog steeds niet welke maat eieren wordt gebruikt.

• De taartvorm met losse bodem van 23 cm Ø moet zo'n 2,5 cm hoog zijn.
• Voor de vulling gebruik je 150 ml citroensap. De uiteindelijke vulling moet één pint (568 ml) zijn.
• In de masterclass maakt Mary Berry de vulling op een iets andere manier: klop met een garde eerst de eieren en de fijne kristalsuiker tot een glad mengsel. Meng dan de citroenrasp en het citroensap erdoor. Als laatste mix je de slagroom door het mengsel. Giet de vulling in een maatbeker en klop de vulling, net voordat je deze in de taartbodem giet, nog even goed door met de garde zodat de citroenrasp goed verdeeld is.
• De juiste oventemperatuur voor het (twee keer) bakken van de taartbodem is 200 °C of 180 °C (heteluchtoven). De eerste keer zet je de bodem zo'n 10 minuten in de oven, de tweede keer 10 à 15 minuten totdat de taartbodem helemaal droog is. Met de vulling erin gaat de taart nog zo'n 35 minuten de oven in op 160 °C of 140 °C (hetelucht).

7 opmerkingen:

  1. Lekker taartje, echt iets voor mij. Ik maak zelf altijd een recept van Citroentaart van Gordon Ramsay. Zalig, ik zal het ook eens op mijn blog zetten

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dit kwam als geroepen,nadat ik gsiteren nieuwe citroenen uit de tuin geplukt heb:)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. @Caroline: ik kan 'm je zeker aanraden; heb er in ieder geval het hele weekend van gesnoept!
    @Dzoli: oh echt, wat heerlijk! Ik wil ook 'n Nieuw-Zeelandse tuin ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Mmm! Een van mijn favoriete toetjes! Ziet er heerlijk uit! :)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Nog zo'n lekker recept met mijn andere favoriet, citroen! Ziet er heerlijk uit. Ik denk dat ik het eens ga maken als ik een etentje geef!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. @Paola: thanks, vond de tarte au citron zelf ook erg lekker!
    @We love Sweet stuff: dank je wel, I love anything sweet ;-)
    @Roos: dank je, ben echt gek op citroen in desserts en taarten!

    BeantwoordenVerwijderen