donderdag 1 september 2011

'n Kijkje in de keuken bij elBulli


Altijd al 'n kijkje willen nemen in de keuken van elBulli? Dat kan, gewoon in de bioscoop!
   In de documentaire El Bulli: Cooking in Progress zie je wat er zich afspeelt bij elBulli als het restaurant een half jaar gesloten is. In die zes maanden trekken Ferran Adrià en zijn staf zich terug in hun kooklaboratorium in Barcelona waarin zij het nieuwe menu (28 à 35 gangen!) voor het volgende seizoen creëren. Als kijker krijg je het hele creatieve proces te zien waarbij de ingrediënten voor de nieuwe gerechten op alle mogelijk denkbare manieren worden bereid, ontleed en geanalyseerd totdat deze scheikundige experimenten uiteindelijk als ware kunstwerken op het bord verschijnen.
   Dat eten niet alleen maar gaat om de smaak en de presentatie van het eten bewijzen topkoks zoals Adrià. Ook de textuur, vorm en geur zijn belangrijk. Uit eten bij elBulli is een ware belevenis waarbij al je zintuigen geprikkeld worden. Jaarlijks krijgt het restaurant 2 miljoen reserveringen van mensen die deze culinaire ervaring niet willen missen – slechts 8.000 weten een tafeltje te bemachtigen. Ondanks de populariteit sloot elBulli op 30 juli 2011 zijn deuren om naar verwachting in 2014 opnieuw open te gaan als culinair onderzoekscentrum.


El Bulli: Cooking in Progress werd in november 2010 al vertoond op het IDFA en is vanaf vandaag weer te zien in Nederland. Ben jij 'n ware kookliefhebber en wil je weten hoe het er in één van 's werelds beste restaurants aan toe gaat? Kijk dan hier om te zien in welke bioscopen El Bulli: Cooking in Progress draait.

3 opmerkingen:

  1. Ja El Bulli heeft gesloten tot verder..Adria had plannen om in Universitetit van Barcelona molekulaire gastronomie in te voeren.Ik heb over El Bulli een aantal maanden al geshreven.Hij is zeker een van de grootse Gastronomen van onze moderne tijd;) En er zijn dingen die helemal niet zo moeilijk te maken zijn (You Tube heeft stpa voor stap instrukties) en ze zien er fanbtastisch uit;)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @Pauline: wil er ook heen, helaas draait de documentaire niet in Leiden, wel in Haarlem zag ik ;-)
    @Dzoli: vind 't echt fascinerend hoe koks als Ferran Adrià en Heston Blumenthal met eten omgaan.

    BeantwoordenVerwijderen