woensdag 18 juli 2012

Ottolenghi's Verrassende Tatin


Huh, geen appels? Nope! Ottolenghi maakte 'n verrassend lekkere hartige versie van de Franse klassieker. In deze Tarte Tatin gaan gekarameliseerde aardappeltjes, zoetzure tomaatjes en smeuïge geitenkaas. Ik denk dat zelfs de Gezusters Tatin dit hartige exemplaar van hun beroemde ongelukje lekker hadden gevonden!
   Ik vind 'm in ieder geval gruwelijk lekker − m'n favoriete recept uit Plenty tot nu toe − en ik ben niet de enige! Ook Caroline vindt het recept van Ottolenghi "een topper" vandaar dat we jullie vandaag allebei 'bombarderen' met een blogpost over deze Verrassende Tatin! Dus ik zou zeggen: maak 'm ook en laat je verrassen ;-)

Wat heb je nodig voor de Verrassende Tatin:
4 personen

200 gram cherrytomaatjes
olijfolie
zout en peper
500 gram krieltjes in de schil, schoongemaakt
1 grote (rode) ui, in dunne ringen
40 gram fijne kristalsuiker
1 eetlepel water
blaadjes van 6 takjes verse tijm
150 gram harde geitenkaas, in plakjes
200 gram of 4 plakjes bladerdeeg, dun uitgerold

quiche- of lage taartvorm van 22 cm Ø
bakpapier

Zo maak je 'm:

1. Verwarm de oven voor op 130 °C. Halveer de cherrytomaatjes en leg ze op een bakplaat met de gesneden kant naar boven. Sprenkel er wat olijfolie over en bestrooi met zout en peper (ik heb ook nog wat knoflook en tijm toegevoegd). Zet de tomaatjes 45-60 minuten in de oven.
2. Kook ondertussen de krieltjes 10-15 minuten in kokend water met zout. Giet de aardappels af en laat ze afkoelen. Snijd de krieltjes in 2 cm dikke plakken (snijd eventueel aan beide kanten een stukje af).
3. Verhit een beetje olijfolie in een pan en fruit de ui met wat zout in 10 minuten zacht en goudbruin (ik voegde ook nog wat stroperige balsamicoazijn toe).
4. Verwarm de oven voor op 200 °C. Vet de taartvorm in met wat olie en bekleed de bodem met bakpapier.
5. Doe de suiker en 1 (kleine) eetlepel water in een pan met dikke bodem en zet deze op een matig tot hoog vuur. Het suikermengsel zal gaan bubbelen en verandert langzaam in een helder stroopje. Vervolgens zal het mengsel geleidelijk op bepaalde plekken (meestal vanaf de zijkant) lichtbruin kleuren. Schud de pan voorzichtig (niet roeren!) zodat het mengsel een egale kleur krijgt. Als de karamel middenbruin is, giet je 'm snel maar voorzichtig in de taartbodem; beweeg de taartvorm heen en weer zodat je de karamel gelijkmatig over de bodem kunt verdelen. Strooi de tijmblaadjes over de karamel.
6. Leg de aardappelplakjes, met de gesneden kant naar beneden, dicht tegen elkaar aan op de bodem van de vorm. Vul de open plekken met de tomaatjes en ui. Bestrooi royaal met zout en peper en verdeel er gelijkmatig de geitenkaas over.
7. Snijd een cirkel uit het bladerdeeg die qua doorsnede 3 cm groter is dan de taartvorm. Leg de deeglap over de taartvulling en stop het deeg tussen de aardappeltjes en de rand goed in. Prik het deeg gelijkmatig in met een vork.
8. Bak de taart 25 minuten in de voorverwarmde de oven, verlaag de temperatuur dan naar 180 °C en bak de taart in nog zo'n 15 minuten gaar. Haal de taart uit de oven en laat 'm 2 minuten staan. Leg een groot bord op de taart, keer de boel snel om en haal voorzichtig de vorm eraf.

Serveer de taart heet of warm. Lekker met 'n groene salade erbij!

Bron: Yotam Ottolenghi, Plenty (met wat kleine aanpassingen)


Tips & tricks:

• Je kunt de taart tot 24 uur van tevoren maken: bewaar 'm zolang in de koelkast en bak de taart wanneer je 'm nodig hebt. Handig voor 'n etentje!
• Om tijd te besparen, kun je zongedroogde tomaatjes uit een potje gebruiken. Maar ze zelf maken, is toch wel erg lekker: 't zijn net snoepjes. Maak gelijk wat meer; dan kun je die zongedroogde tomaatjes bijvoorbeeld weer gebruiken voor de groene salade!
• Ik vind het prettig om karamel met water te maken. In het originele recept wordt in plaats van water 10 gram boter gebruikt: doe de suiker en boter in een steelpan en zet op hoog vuur. Maak er al roerend met een houten lepel een middenbruine karamel van.
• Ottolenghi gebruikt 3 takjes oregano, maar ik koos voor tijm omdat ik het heel lekker vind in combinatie met geitenkaas en tijm past ook nog eens heel goed bij aardappels!

6 opmerkingen:

  1. Wat is dit een topper!Kwam de taart bij jou ook zo makkelijk uit de vorm? Dat was mijn enige angst, maar het ging zonder problemen!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Echt hè! Heb 'm nu een paar x gemaakt en de taart kwam steeds goed uit de vorm.

      Verwijderen
  2. Wat grappig dat jullie allebei hetzelfde recept plaatsten! Ziet er weer heerlijk uit, misschien dat ik binnenkort ook eens (mijn eerste) Ottolenghi probeer!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Leuk toeval dat jullie op dezelfde dag dezelfde taart plaatsten! Lijkt me een heel lekker recept!

    Groetjes,
    Marian

    BeantwoordenVerwijderen