maandag 23 juli 2012

Tartelettes aux framboises et amandes


100

Joehoe! Dit is mijn 100e blogpost op Kell's Kitchen!

Om deze mijlpaal te vieren heb ik deze yummy taartjes (die amandelroom!) van Rachel Khoo gebakken. Het zijn dezelfde taartjes die ik met the lovely Miss Rachel Khoo herself, in haar tijdelijke tartelette atelier in Amsterdam, maakte!

Wat heb je nodig voor deze Frambozen-amandeltaartjes:
6 stuks

Deegbodem
90 gram ongezouten roomboter, zacht
1 theelepel fijne kristalsuiker
snufje zout
180 gram bloem
2 (M) eidooiers
2 eetlepels ijskoud water

Amandelroom
200 gram ongezouten roomboter, zacht
200 gram suiker
200 gram gemalen amandelen (zonder vliesje)
2 (M) eieren
300 gram frambozen

bakpapier
6 taartvormpjes (10 cm Ø) met losse bodem

Zo maak je ze:

1. Klop met een houten lepel de roomboter, de suiker en het zout zacht en romig. Zeef de bloem erboven en meng deze erdoor, gevolgd door de eidooiers en het koude water. Maak er met je handen snel een samenhangend deeg van (kneed niet te lang). Als het deeg te kruimelig is, voeg dan nog wat water toe. Druk het deeg plat tot zo'n 2 cm dikte en wikkel het in plastic folie. Leg het deeg minstens 1 uur, of beter nog een hele nacht, in de koelkast.
2. Klop met een houten lepel de roomboter zacht. Roer de suiker erdoor en dan de gemalen amandelen tot je een glad mengsel krijgt. Voeg als laatste de eieren toe. Mix niet te lang anders zal de amandelroom (door de eieren) in de oven te veel rijzen en blijft het fruit niet goed liggen.
3. Haal het deeg, na 'n nachtje koelkast, een half uur voor het uitrollen uit de koelkast. Verwarm de oven voor op 180 °C en vet de taartvormpjes in met boter.
4. Rol het deeg uit tussen 2 stukken bakpapier tot een dikte van 3-5 mm. Snijd er 6 ronde deeglapjes uit die groot genoeg zijn om de taartvormpjes te bekleden, met een overhangende rand van 2 cm.
5. Bekleed de ingevette vormpjes met het deeg en druk het deeg voorzichtig aan op de bodem en in de rand. Rol met een deegroller over de rand van de vormpjes om het overhangende deeg weg te halen. Prik met een vork gaatjes in de deegbodem.
6. Vul de taartvormpjes met een laagje amandelroom en bedek de room eventueel met fruit (zie Tips & tricks).
7. Bak de taartjes 15-20 minuten in de voorverwarmde oven of tot de deegrandjes goudbruin zijn en de amandelroom stevig en goudbruin is.

De taartjes zijn warm het lekkerst. Je kunt ze ook koud eten, maar haal ze dan wel van tevoren even uit de koelkast.

C'est tout!

Bron: Rachel Khoo, Chez Rachel

Tips & tricks:

• Je kunt met dit recept ook een grote taart van 24 cm Ø maken. De baktijd is dan ca. 30 minuten.
• Voor deze taartjes kun je elke fruitsoort gebruiken.
• Ik heb de taartjes nu zowel in het groot als in het klein gemaakt en met en zonder fruit gebakken. Hoewel ik de combinatie van warme zoetzure framboosjes met de warme amandelroom wel heel lekker vind, zien de taartjes die je na het bakken met frambozen bedekt er wat mij betreft veel mooier uit. Het nadeel van het meebakken van zacht fruit als frambozen is dat het fruit in de oven kan verbranden (zeker bij een grote taart die langer in de oven moet). Ik geef er dan ook de voorkeur aan om zacht fruit niet mee te bakken.
• Dek de taart/taartjes af met aluminiumfolie als het fruit dreigt te verbranden.
• Nog 'n laatste advies: maak minder amandelroom (ik denk dat je zelfs aan de helft genoeg zou hebben). Het is niet de bedoeling dat je de vormpjes tot aan de rand vult met de amandelroom; een laagje op de bodem is genoeg (omdat de room toch nog rijst in de oven). Als je te veel amandelroom gebruikt, is de baktijd ook veel langer!

Eat to the Beat:

Bij 'n feestje hoort muziek, dus hier wat fijne muziek uit Rachel's little Paris kitchen:

Si Tu Vois Ma Mère van Sidney Bechet
Blister in the Sun van Nouvelle Vague
La Gloria van Gotan Project

10 opmerkingen:

  1. Gefeliciteerd met je 100e post, Kelly! Ik hoop dat er nog vele lekkere recepten volgen. Deze taartjes zien er ook weer top uit, zoals alles op jouw blog er perfect en verzorgd uitziet!
    groetjes, Caroline

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Gefeliciteerd chica! Ziet er heerlijk uit, ga ze zeker proberen! X Gaby

    BeantwoordenVerwijderen
  3. 100 alweer, gefeliciteerd!!
    Ze zien er lekker uit zeg, de taartjes!
    X

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Gefeliciteerd! 100 Posts, gaat snel! En de taartjes zien er erg lekker uit.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Proficiat Kelly! Zoals altijd: je foto ziet eruit om in te bijten. Heel je blog trouwens. Ik zei het al eerder (geloof ik) er straalt iets liefs, iets ingetogens van je foto's af. Een genot om naar te kijken.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Kelly, gefeliciteerd met je 100e blog!!! En dat er nog maar vele mogen volgen......

    Groetjes, Wilma.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. These are super cute Kelly! raspberry is one of my fave fruits to bake with and I love that you made mini tarts, congrats on your 100th post!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Bedankt voor jullie reacties! Waardeer ik enorm!

    BeantwoordenVerwijderen