donderdag 2 augustus 2012

Marokkaanse Wortelsalade


Deze Marokkaanse Wortelsalade is één grote smaakexplosie: zoet, fris, kruidig, zuur, bitter en pittig! Ik heb de salade nog wat gepimpt met voor mij kenmerkende Marokkaanse smaken als kaneel en koriander (waar ik gek op ben!). Het leuke van deze wortelsalade is dat je zelf lekker kunt experimenteren met ingrediënten en smaken: meer knoflook, liever geen koriander (zonde!), minder komijnzaadjes, andere lekkere kruiden erbij... leef je uit!

Wat heb je nodig voor de Marokkaanse Wortelsalade:
4-6 personen

1 kilo worteltjes
zout
2 teentjes knoflook, gepeld en fijngesneden
olijfolie
3 theelepels komijnzaad
½ bosje platte peterselie, fijngesneden
4 theelepels paprikapoeder
1 theelepel kaneel
½ theelepel korianderzaad, gevijzeld
snufje kruidnagelpoeder
2 theelepels ingelegde citroenschil, fijngesneden*
sap van 1 citroen
pul biber naar smaak
versgemalen peper
½ bosje koriander, fijngesneden

Zo maak je de salade:

1. Maak de worteltjes schoon en snijd ze in stukjes van gelijke grootte.
2. Breng een pan met water aan de kook, voeg zout en de worteltjes toe. Kook ze in zo'n 10 minuten gaar. Giet ze af en spoel ze koud.
3. Fruit in een grote koekenpan of hapjespan de knoflook kort aan in de olijfolie. Voeg de komijnzaadjes toe en bak 1 minuut mee. Doe dan de worteltjes, de peterselie (houd wat over voor de garnering) en de rest van de ingrediënten, behalve de koriander, erbij. Breng op smaak met zout en peper.
4. Voeg op het laatst de koriander toe (houd weer wat over voor de garnering).
5. Garneer met wat pul biber, peterselie en koriander.

Eet de wortelsalade koud of lauwwarm.

Bron: Merijn Tol & Nadia Zerouali, Arabia met eigen twist

*Ingelegde citroenen kun je kopen bij de Marokkaanse winkel. Je kunt ze ook zelf maken! In m'n vorige blogbericht lees je hoe je ze maakt, hoe je ze gebruikt en waarvoor.

Deze Marokkaanse Wortelsalade serveerde ik bij een Libanese kibbeh met pijnboompitjes. Het recept voor de kibbeh komt de volgende x online!

3 opmerkingen:

  1. Hmmm, klinkt goed! Ik ben gek op koriander. Ik denk dat als je koriander niet lekker vindt, dat je het moet blijven proberen; opeens ben je verslaafd! ;-))

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik ben het met je eens caroline :) ben dol op koriander, de wortelsalade ziet er geweldig uit!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik houd niet zo van wortels, maar dit ziet er goed uit! Mooie kleuren trouwens :) kost je volgens mij ook geen uren zweten in de keuken dus dat is ook zeker fijn!

    BeantwoordenVerwijderen