zaterdag 1 september 2012

Courgettecake met walnoten


Courgette in 'n cake? Ja, en lekker dat het is! Deze zoete, kruidige cake (think carrot cake) is ontzettend moist door de courgette en zonnebloemolie en daardoor kun je er heel lang van genieten! Ennuh, het beste aan dit recept is dat je gelijk 2 courgettecakes maakt ;-)

Nu zou ik graag willen zeggen dat ik deze cakes met gigantische courgettes uit eigen moestuin heb gemaakt, maar nee... Hoe dan ook, of je nu (net als ik) gewoon je courgettes moet kopen of jij wel van die enorme knoeperds in je tuin hebt groeien − en niet weet wat je er mee aanmoet?! − dit is echt 'n verrassend lekker recept met courgette!

Dit heb je nodig voor de Courgettecake:

400 gram bloem
1 theelepel baking soda
½ theelepel bakpoeder
1 theelepel kaneel
¼ theelepel nootmuskaat, versgeraspt
¼ theelepel kruidnagelpoeder
½ theelepel zout
300 gram fijne kristalsuiker
100 gram lichtbruine basterdsuiker
3 eieren, op kamertemperatuur en losgeklopt
200 ml zonnebloemolie
2 theelepels vanille-extract
1 grote courgette (380 gram), geraspt (met schil)
75 gram walnoten, in stukjes gehakt

Zo maak je de cake:

1. Verwarm de oven voor op 150°C. Vet twee broodbakvormen van 23 x 13 cm in, bestuif met bloem en klop het teveel aan bloem eruit.
2. Zeef bloem, baksoda, bakpoeder, kaneel, nootmuskaat en kruidnagelpoeder boven een grote kom en meng goed door elkaar. Roer er vervolgens het zout en de beide suikers door.
3. Voeg de losgeklopte eieren, olie, vanille-extract en geraspte courgette toe. Meng dit goed door elkaar. Spatel de gehakte walnoten door het beslag.
4. Verdeel het beslag over de twee bakvormen. Bak de cakes in de voorverwarmde oven in 60-75 minuten gaar. Als een in het midden gestoken houten prikker er schoon uitkomt, zijn de cakes gaar.
5. Laat de cakes zo'n 10 minuten rusten, haal ze dan voorzichtig uit de vorm en laat afkoelen op een rooster.

Eet 'n plakje cake gewoon zo of rooster 'm even en smeer er lekker wat roomboter op!

Bron: Zucchini Bread uit Bake (Uit de oven) van Rachel Allen

Tips & tricks:

• Voor extra smaak heb ik de walnoten van tevoren 5-10 minuten in een voorverwarmde oven op 180°C geroosterd (let wel op dat ze niet verbranden). Laat ze afkoelen en hak ze grof.
• Je zou in plaats van kaneel, nootmuskaat en kruidnagelpoeder ook koek- en speculaaskruiden kunnen gebruiken.
• Er staat niet in het recept waar je de ingrediënten mee moet mixen, maar de cake is echt heel makkelijk te maken dus alleen een houten lepel werkt prima.
• Doordat de courgettecake zo moist is, kun je 'm goed verpakt in plastic folie tot wel 10 dagen (!) op kamertemperatuur bewaren.
• Je kunt de cake ook invriezen.

Geniet van je weekend!

4 opmerkingen:

  1. Hmm lijkt me heerlijk. En mooie foto ook!

    Fijn weekend!

    Liefs Pauline

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Toevallig zat ik van de week "Uit de oven" door te bladeren en viel deze mij ook op. Ik heb ook ooit eens een taart met chocolade en courgettes gemaakt, het wordt er inderdaad heel moist van. Ik heb bij Amazone haar boek "Cake" besteld. Haar recepten zijn ook altijd goed is mijn ervaring.
    Fijn weekend, Caroline

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Oke recept nummer 3 om te testen... met mijn reuzecourgettes uit de tuin. Hoe goed ik ze echter ook uitknijp mijn cake rijst niet...nog trukjes?

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Oooh, lekker, zo kruidig!
    Ik heb eens courgette-brownies gemaakt en ik was er erg blij mee. Maar deze combinatie lijkt me ook super!

    BeantwoordenVerwijderen