zaterdag 15 september 2012

Macadamianotencake met kokos en limoen


Nog even lekker nazomeren met deze Macadamianotencake met zonnige kokos en frisse limoen!

De cake bevat geen grammetje roomboter, maar de boter mis je totaal niet − en dat uit mijn mond ;-) De macadamianoten maken deze cake lekker moist, romig en boterachtig en vormen een heerlijk contrast met de friszure limoen.

Dit heb je nodig:

Cake
200 gram ongezouten macadamianoten
40 gram zelfrijzend bakmeel
snuf zout
6 eieren (M), gesplitst en op kamertemperatuur
165 gram fijne kristalsuiker
rasp van 1 limoen
45 gram geraspte kokos

Limoen icing
125 gram poedersuiker, gezeefd
1 theelepel limoenrasp
2 eetlepels limoensap

Zo maak je de cake:

1. Verwarm de oven voor op 180 °C of 160 °C (hetelucht). Vet een springvorm van 23 cm Ø goed in (en bekleed de bodem eventueel met bakpapier).
2. Maal de macadamianoten samen met het zelfrijzend bakmeel en het zout fijn in een keukenmachine.
3. Klop de eidooiers en de suiker met een mixer in ca. 3 minuten tot een bleke, romige massa. Spatel de limoenrasp en kokos erdoor, gevolgd door het notenmengsel.
4. Klop in een vetvrije kom met een mixer de eiwitten tot er stijve pieken ontstaan. Spatel de eiwitten met een metalen lepel luchtig door het beslag.
5. Giet het beslag in de ingevette springvorm en strijk het glad. Bak de cake in de voorverwarmde oven in ca. 40 minuten gaar en goudbruin. Laat 'm uit de oven 10 minuten rusten en haal de cake voorzichtig uit de vorm. Plaats de cake op een bord of taartplateau.
6. Maak ondertussen de icing. Roer de poedersuiker met de limoenrasp en -sap tot een glad en glanzend mengsel.
7. Verdeel de icing over de warme cake; laat het hier en daar iets over de rand lopen.

Bron: Bill Granger, De (perfecte) man in de keuken

Tips & tricks:

• Geen idee welke eieren Bill gebruikt voor deze cake (ik heb het niet in het boek kunnen vinden) dus heb ik voor de veiligheid maar middelgrote eieren genomen. Toch jammer dat dit vaak niet wordt vermeld in kookboeken?!
• Eieren scheiden gaat het makkelijkst als de eieren koud zijn.
• Gebruik biologische limoenen.
• Ik vond de limoensmaak in de cake zelf heel subtiel. Dus ben je, net als ik, gek op limoen voeg dan wat meer limoenrasp toe aan het cakebeslag.
• Het notenbeslag is nogal stevig, daarom heb ik er eerst een deel van de eiwitten doorgeroerd om het iets luchtiger te maken. Zo kun je de rest van de eiwitten er makkelijker door spatelen.
• De icing was iets te vloeibaar waardoor je niet van die mooie 'zwevende' druppels langs de rand krijgt. Ik heb daarom nog wat poedersuiker toegevoegd om de icing wat dikker te maken.

Geniet van je weekend!

8 opmerkingen:

  1. Lekker Kelly, ik had het boek mee uit de bieb en maak dan kopieën van wat me lekker lijkt, daar zat deze ook bij! Zelfde smaak, hebben we al eerder gemerkt. ;-))
    Fijn weekend, Caroline

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Deze mooie foto doet me het water in de mond lopen. Lijkt me een erg lekkere cake!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hoi Kelly, deze cake lijkt me heel speciaal en heel lekker. Ik denk dat ik hem ook eens ga maken want het lijkt me helemaal mijn ding!
    En ook ineens wat meer limoenrasp toevoegen, want ik ben gek op limoen :-).
    Groetjes
    Marian

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De cake is echt heel lekker! Meer limoenrasp zou ik dan zeker doen. Ben benieuwd wat je ervan vindt!

      Verwijderen