vrijdag 27 mei 2011

The best Brownies ever: Oreo Brownies!


Toen ik Lorraine Pascale een tijdje terug op de BBC Oreo Brownies zag maken, wist ik direct dat ik ze ook wilde bakken; ze was er zo enthousiast over en de brownies zagen er ontzettend lekker uit. Ik heb ze nu al een paar keer gemaakt en ze zijn meerdere keren door vrienden geproefd en ook zij vinden ze heerlijk, dus hier komt het recept voor deze luchtige, fudgy, gooey brownies!


Wat heb je nodig voor deze Oreo Brownies:

165 gram boter
200 gram pure chocolade (72% cacao), fijngehakt of geraspt
3 eieren, large
2 eidooiers
merg van 1 vanillestokje
165 gram lichtbruine basterdsuiker

2 eetlepels bloem
1 eetlepel cacao
snufje zout
1 pakje Oreos, 154 gram
poedersuiker (eventueel)


Zo maak je Oreo Brownies:

1. Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet de hoeken van een vierkante bakvorm van 20 x 20 cm in en bekleed de bakvorm met 2 stukken bakpapier. Laat het bakpapier aan alle kanten iets overhangen zodat je de brownies na het bakken makkelijk uit de vorm kunt halen (zie de foto hieronder).
2. Smelt de boter in een steelpannetje op laag vuur. Haal het pannetje van het vuur zodra de boter is gesmolten en voeg de fijngehakte of geraspte chocolade toe. Laat dit een paar minuutjes staan totdat de chocolade al een beetje gesmolten is en roer het geheel dan goed door.
3. Klop de eieren, eidooiers en het vanillemerg in een grote kom met een (hand-)mixer totdat je een lichte en luchtige massa krijgt. Voeg de helft van de suiker toe en mix dit goed door, doe dan de rest van de suiker erbij en mix totdat je een steviger, schuimig geheel krijgt dat iets in volume is toegenomen.
4. Voeg vervolgens de gesmolten chocolade, bloem, cacao en zout toe. Meng dit voorzichtig door elkaar met een spatel net totdat het gemengd is. Breek de helft van de koekjes in 4 stukjes en meng deze voorzichtig door je beslag.
5. Giet het mengsel in de ingevette en met bakpapier beklede bakvorm. Verkruimel, op dezelfde manier als bij stap 4, de rest van de Oreos boven je bakvorm en druk de stukjes licht in het mengsel.
6. Bak de brownies in het midden van de oven gedurende 25 à 30 minuten gaar.
7. Laat de brownies volledig afkoelen in de bakvorm (de brownies zullen iets inzakken en er kunnen scheurtjes ontstaan). Haal de brownies vervolgens uit de bakvorm door het geheel met behulp van het bakpapier op te tillen.
8. Snijd de brownies in stukjes en bestuif ze eventueel met wat poedersuiker.


Tips & tricks voor de allerlekkerste brownies:

 • Je kunt in plaats van een vanillestokje 2 theelepels vanille-extract gebruiken of vanilla bean paste.
• Door het gebruik van lichtbruine basterdsuiker krijgen de brownies een gekarameliseerde smaak.
• Doordat je de eieren luchtig klopt, zorg je ervoor dat de brownies zullen rijzen in de oven. Wanneer je ingrediënten toevoegt doe dat dan voorzichtig langs de rand van de kom om het eimengsel luchtig te houden (Stap 3 en 4).    
• Meng niet te lang wanneer je de droge ingrediënten toevoegt aan de natte ingrediënten anders krijg je taaie brownies. Geeft niets als er na het spatelen nog een paar klontjes in het mengsel zitten (Stap 4).
• Verdeel het beslag goed in de bakvorm, zodat de brownies gelijkmatig bakken (Stap 5).
• De baktijd bij brownies is cruciaal. Deze Oreo Brownies horen vanbinnen zacht en kleverig te zijn, maar als je ze net iets te lang bakt worden ze droog en dat is zonde van de smaak (ik heb met mijn oven aan net iets meer dan 24 minuten genoeg). Het is daarom verstandig om na 20 minuten de brownies even te checken. Brownies zijn gaar als ze net iets loskomen van de rand van de bakvorm en (net) stevig aanvoelen. Het midden zal nog een beetje kleverig zijn, maar de brownies worden steviger tijdens het afkoelen. Voor de ultieme test steek je een cocktailprikker halverwege tussen de rand en het midden van de brownies (dus niet in het midden!), als de cocktailprikker er schoon uitkomt dan zijn je brownies gaar (Stap 6).
• Mocht je geen vierkante bakvorm hebben, maar een rechthoekige net als ik, til de brownies er dan uit met behulp van het bakpapier aan de smalste kant. Doe dit niet met de breedste kant want dan kunnen de brownies breken (happened to me once, oeps...) (Stap 7).


Enjoy your Oreo Brownies & have a lovely weekend!

zaterdag 21 mei 2011

Irish Brown Soda Bread


Ik moet jullie iets bekennen… Ik heb nog nooit brood gebakken?!
Nou ja, tot voor kort dan. Mijn allereerste zelfgebakken brood is een Irish Soda Bread. Het is ’n lekker brood, makkelijk te maken en is zo klaar. Er zit namelijk geen gist in dit brood, dus het hoeft niet urenlang te rijzen, maar kan direct de oven in. Ideaal dus voor een lekker ontbijtje in het weekend!

Wat heb je nodig voor een Irish Brown Soda Bread:
225 gram volkorenmeel
225 gram bloem
1 theelepel zout
1 theelepel baking soda
25 gram boter (optioneel)
1 ei, losgeklopt (optioneel)
375-400 ml karnemelk

Zo maak je Irish Brown Soda Bread:
1. Verwarm de oven voor op 220 °C.
2. Zeef de bloem, zout en baking soda en meng in een grote kom door elkaar. Optioneel: wrijf de boter met je vingers door het bloemmengsel totdat het lijkt op broodkruimels.
3. Maak een kuiltje in het midden van het bloemmengsel en voeg het losgeklopte ei (optioneel) en bijna alle karnemelk toe. Meng alles snel door elkaar met één hand (strek je vingers goed uit). Voeg meer karnemelk toe als dit nodig is; het deeg is vrij zacht, maar mag niet te nat en plakkerig zijn. Kneed niet te lang anders krijg je een taai brood dat niet goed rijst.
4. Leg het deeg op een met bloem bestoven werkvlak en maak er snel een bol van (ong. 4 cm hoogte). Verplaats je deeg naar een bakplaat met bakpapier en kerf met een mes een groot, diep kruis bovenop.
5. Bak het brood in het midden van de voorverwarmde oven. De eerste 15 minuten op 220 °C, daarna nog een kleine 30 minuten op 200 °C. Het brood is gaar als het hol klinkt wanneer je op de onderkant van het brood klopt.
Bron: Rachel Allen


Tips & tricks voor het lekkerste Irish Soda Bread:
• Er bestaan verschillende recepten voor Irish Soda Bread. In sommige wordt boter en/of ei gebruikt, in andere weer niet. Ik heb wel een ei gebruikt, maar de boter heb ik achterwege gelaten, omdat ik toch al genoeg roomboter op het brood smeer! Doe wat je zelf lekker vindt.
• Hoeveel karnemelk je nodig hebt, is afhankelijk van de luchtvochtigheid; de ene keer heb je meer nodig dan de andere keer. Ik heb voor dit brood zelfs maar 300 ml karnemelk gebruikt (heel wat minder dan in het oorspronkelijke recept). Wees dus voorzichtig met de hoeveelheid karnemelk; begin bijvoorbeeld met 300 ml en voeg extra toe als dat nodig is.
• Het is belangrijk om, nadat je de natte ingrediënten bij het bloemmengsel voegt, het deeg snel te mengen en kneden en vervolgens direct het brood in de oven te doen. De baking soda reageert namelijk direct met het zuur van de karnemelk waardoor je een luchtig deeg krijgt. Door te lang kneden haal je de luchtigheid eruit en zal het brood niet goed rijzen.
• Waarom moet je een kruis in het brood snijden? Er bestaan verschillende theorieën hierover. Het kruis zou boze geesten verjagen voor goed geluk. Praktisch gezien zorgt het kruis ervoor dat het brood gelijkmatig bakt en dat je het brood na het bakken makkelijker in stukken kunt snijden.
• Wikkel het brood direct na het bakken in een schone theedoek dan wordt de korst minder hard.
• Irish Soda Bread is verst het lekkerst, dus eet het brood het liefst op de dag zelf. Als je iets overhoudt, kun je het invriezen.
• Voeg 100 gram rozijnen of krenten toe. Ieren noemen het brood dan ‘Spotted dog’ of Spotted Dick’ (oh well, what’s in a name…).
 

Irish Brown Soda Bread
heerlijk met
'n dikke laag
roomboter en jam!



Geniet van je weekend!

dinsdag 17 mei 2011

Bosvruchtenjam


Voor bij de scones heb ik laatst zelf bosvruchtenjam gemaakt. Homemade jam is zoveel lekkerder dan gewoon jam uit de supermarkt dat het absoluut de moeite waard is om een keer zelf te proberen. En, met geleisuiker is het ook nog eens ’n piece of cake!
   Omdat ik niet zo’n hele zoete jam wilde, koos ik voor de Geleisuiker Speciaal (Van Gilse). Deze is minder zoet en heeft bovendien extra geleerkracht waardoor je jam zo klaar is.


Wat heb je nodig voor deze jam:

1 kilo rood fruit (frambozen, aardbeien, bramen, bessen)
400 gram Van Gilse Geleisuiker Speciaal
2 eetlepels balsamico-crème citroen (optioneel)
3 à 4 schone jampotten

Zo maak je de jam:
1. Was het fruit en verwijder eventuele blaadjes, steeltjes en kroontjes. Laat het fruit goed drogen.
2. Maak de vruchten fijn met bv. een vork voor een grovere jam met lekkere stukjes fruit of pureer de vruchten voor een gladde jam.
3. Doe het fruit, de suiker en (eventueel) balsamico-crème in een grote pan voordat deze op het vuur gaat.
4. Breng het geheel onder af en toe roeren met een houten lepel aan de kook. Vanaf het moment dat het mengsel blijft borrelen wanneer je het doorroert gaat de kooktijd in. Met de Geleisuiker Speciaal hoef je het mengsel maar 1 minuut goed door te laten koken.
5. Vul de glazen potten tot de rand met de jam en draai direct de deksels er goed op. Zet de potten ondersteboven, zodat de potten vacuüm kunnen trekken. Na 5 à 10 minuten kun je ze rechtop zetten om verder af te laten koelen.

Tips voor de lekkerste jam:
• Het is heel belangrijk om oude glazen potten goed schoon te maken door ze te steriliseren. Het is het best om het steriliseren zo kort mogelijk voor het vullen met de jam te doen.
   Maak de jampotten en deksels eerst goed schoon in een sopje met afwasmiddel en spoel goed na met kokend water. Zet de potten vervolgens in een pan en giet er water bij zodat de potten volledig onder water staan. Breng dit aan de kook en laat 10 minuten koken.
Doe ondertussen in de deksels wat soda en giet er kokend water in en laat zo’n 5 minuten staan. Spoel de deksels goed na en laat ze uitlekken op een schone theedoek (maak lepels e.d. die je gaat gebruiken op dezelfde manier schoon). Haal de potten voorzichtig (met een tang) uit de pan en laat ze ook op de schone doek uitlekken (droog schone deksels en potten nooit af).
Zet de glazen potten voor het vullen op een natte doek zodat ze niet kunnen knappen.
Gebruik goed rijp fruit. Wanneer je geen lekker vers fruit kunt krijgen, zou je ook diepvriesfruit kunnen gebruiken.
• Na het koken is de jam nog redelijk dun, maar deze wordt pas
stevig tijdens het afkoelen.
Plak een etiket met de datum op de jampot.


Je kunt de jam geopend een paar weken in de koelkast bewaren. De jam blijft ongeopend tot 6 maanden goed, maar de jam is zo lekker dat je 'm dan al lang op hebt!

zondag 8 mei 2011

Happy scones

Ik ben echt een sucker for scones… ik word enorm blij als ik een scone (of twee!) eet. Wat er zo speciaal is aan scones?

1: scones zijn heerlijk crunchy aan de buitenkant en fluffy vanbinnen.
2: je eet scones met clotted cream of gewone slagroom, (homemade) jam en lemon curd: zo lekker!
3: je kunt ze op elk moment van de dag eten; ze zijn heerlijk als ontbijt of gewoon als tussendoortje en zijn heus niet alleen voor bij de High Tea. Je kunt scones heel goed invriezen, dus als je zin hebt in scones hoef je ze alleen maar uit de vriezer te halen en even in de oven te doen.

Scones met slagroom, homemade bosvruchtenjam en lemon curd

Wil je weten wat er zo lekker is aan scones, probeer ze dan zelf met mijn favoriete recept! Ik gebruik altijd het recept van Rachel Allen uit haar boek Uit de oven (Bake). Met een uitsteekvormpje van Ø 5 cm bak je zo’n 20 scones.


Wat heb je nodig voor deze scones:

500 gram patentbloem
1 afgestreken theelepel zout
1 theelepel baking soda
2 theelepels cream of tartar (wijnsteenpoeder)
125 gram koude ongezouten boter, in blokjes
25 gram suiker
1 ei, losgeklopt
275 ml volle melk of karnemelk, plus een theelepel extra

Zo maak je ze:

1. Plaats de boter en melk 10 minuutjes voordat je begint in de vriezer. Verwarm de oven voor op 220 °C.
2. Mix de bloem, het zout, de baking soda en cream of tartar en zeef het mengsel in een grote kom. Wrijf de blokjes boter met je vingers door het bloemmengsel totdat het op broodkruimels (met vlokjes boter) lijkt. Voeg de suiker toe en mix dit goed door.
3. Houd 1/3 van het losgeklopte ei apart en doe de rest bij de melk. Voeg dit toe aan het bloemmengsel en mix het kort totdat het gemengd is. Je hebt nu een vochtig deeg dat aan je vingers blijft plakken.
4. Bestuif een werkblad met een beetje bloem en kneed het deeg 1 à 2 keer en rol het uit tot een dikte van 2 à 2,5 cm.
5. Steek de scones uit met een ronde uitsteekvorm (Ø 5 - 6 cm) of gebruik een glas. Leg ze op een bakplaat met bakpapier.
6. Voeg een theelepel melk toe aan het overgebleven ei en strijk dit met een bakkwast over de scones.
7. Bak 10-12 minuten of totdat de scones aan de bovenkant goudbruin zijn. Eet ze wanneer ze nog een beetje warm zijn!


Tips & tricks voor perfecte happy scones:

• Patentbloem is fijner dan gewone bloem en is daarom uitermate geschikt voor het maken van luchtige baksels, zoals scones.
• De baking soda en de cream of tartar zorgen ervoor dat de scones rijzen en extra luchtig worden. Mocht je deze ingrediënten niet kunnen vinden (check de natuurwinkel, toko of Engelse winkel) gebruik dan bakpoeder.
• Gebruik karnemelk in plaats van volle melk voor nog luchtigere scones.
• Doordat je ijskoude boter en melk gebruikt worden de scones – je raadt het al − luchtiger van structuur (Stap 1).
• Meng en kneed het deeg echt maar kort, zo houd je een luchtig deeg (Stap 3 en 4).
• Druk de uitsteekvorm bij het uitsteken van de scones recht naar beneden. Draai deze niet rond anders zullen de scones ongelijkmatig rijzen. Dip de uitsteekvorm tussendoor in 'n beetje bloem zodat je deeg niet aan het vormpje blijft plakken. Leg de scones op de met bakpapier beklede bakplaat dicht bij elkaar om ze zoveel mogelijk te laten rijzen (Stap 5).
• Bestrijk echt alleen de bovenkant van de scones met het mengsel van ei en melk; als het mengsel langs de zijkanten druppelt zullen de scones ongelijkmatig rijzen (Stap 6).


Voor extra happy scones:

• voeg 100 gram rozijnen of
• 100 gram stukjes melk- of pure chocolade toe aan je droge ingrediënten voordat het melkmengsel erbij gaat.


Enjoy your scones & have a very happy day!