donderdag 7 juli 2011

Lemon curd


It's sweet. I's creamy. It's tangy. It's Lemon curd en ik ben er gek op!
Deze citroen spread is heerlijk op een geroosterd boterhammetje (met roomboter), maar ook lekker door slagroom (zoals bij de Wimbledon Trifle), op cheesecake of bij mijn persoonlijke favoriet scones


Wat heb je nodig voor de Lemon curd:

75 gram ongezouten roomboter
150 gram suiker
3 citroenen, fijn geraspte schil en sap
2 eieren
1 eidooier


Zo maak je de Lemon curd:

1. Verwarm de boter, suiker, citroenrasp en -sap in een kleine pan op een laag vuur totdat de boter gesmolten is.
2. Klop de eieren en de eidooier los in een kom; gebruik hiervoor een garde en zorg ervoor dat ze helemaal goed zijn losgeklopt.
3. Giet de eieren geleidelijk bij het botermengsel in de pan terwijl je roert met een houten lepel. Laat het mengsel op een laag vuur dikker worden terwijl je blijft roeren. De lemon curd is klaar wanneer het mengsel op de achterkant van de lepel blijft plakken. Dit kan even duren (zo rond de 10 minuten) maar zet het vuur echt niet hoger want dan krijg je roerei.
4. Haal de pan van het vuur en giet de lemon curd in een kom of een gesteriliseerde glazen pot.

Bron: Rachel Allen, Bake (Uit de oven, het recept vind je ook online).


• In dit recept wordt niet gespecificeerd hoeveel ml citroensap je nodig hebt voor de lemon curd. Ik had grote citroenen in huis en ik kreeg 70 ml sap uit één citroen, dus ik heb 2 citroenen gebruikt in plaats van 3. Met dit recept maakte ik ca. 350 gram lemon curd. 
• Zie je nu toch stukjes roerei? Zeef het mengsel dan direct, giet het in een schone pan en verwarm het mengsel voorzichtig opnieuw.
• Als je de lemon curd in een kom giet, leg dan plastic folie direct op de lemon curd om te voorkomen dat er een velletje op komt.
• Als je de lemon curd in een gesteriliseerde pot giet, blijft de lemon curd in de koelkast zo'n 2 weken goed. Wil je weten hoe je een glazen pot steriliseert, kijk dan even bij het recept voor Bosvruchtenjam.

3 opmerkingen: