dinsdag 30 augustus 2011

Tarte au citron


De technical challenge in de 2e aflevering van The Great British Bake Off was het bakken van een Tarte au citron. Ik ben echt gek op citroen dus deze taart moest ik gewoon maken. So, on your marks, get set... bake!


Wat heb je nodig voor de Tarte au citron:

Voor de deegbodem:

175 gram bloem
25 gram poedersuiker
100 gram ongezouten koude roomboter, in blokjes
1 eigeel, losgeklopt
1 eetlepel koud water

Voor de vulling:
5 eieren
225 gram fijne kristalsuiker
125 ml ongeslagen room
4 citroenen, fijn geraspte schil en sap

extra poedersuiker voor garnering


Zo maak je de Tarte au citron:

Deeg:
1. Zeef de bloem en poedersuiker boven een grote kom en meng door elkaar. Wrijf met je vingertoppen de blokjes koude boter erdoor tot je de structuur van broodkruim krijgt. Voeg het eigeel en 1 eetlepel koud water toe. Maak snel een bal van het deeg en druk het plat tot zo'n 2 cm dikte. Wikkel het deeg in plastic folie en leg het minstens 30 minuten in de koelkast
2. Vet een taartvorm met losse bodem van 23 cm Ø in.
3. Rol het deeg tussen 2 grote stukken plastic folie rond uit tot een dikte van 3 mm. Bekleed de ingevette vorm met de ronde deeglap en druk het deeg zachtjes aan op de bodem en in de rand. Haal het deeg dat overhangt weg door met je duim over de bovenkant van de rand te gaan. Prik gaatjes in de bodem met een vork en zet de deegbodem weer 30 minuten in de koelkast. Verwarm de oven voor op 200 °C (moet zijn: 200 °C of 180 °C heteluchtoven).
4. Neem een groot stuk bakpapier, maak er een prop van en vouw het weer open. Bekleed de taartbodem met het bakpapier en vul met bakbonen of ongekookte rijst. Gebruik voldoende vulling zodat de rand van de taart niet kan inzakken. Zet de bodem 12 à 15 minuten in de oven, verwijder dan de vulling en het bakpapier en laat nog 10 à 12 minuten bakken of totdat de taartbodem licht goudbruin en droog is. Laat de taartbodem afkoelen en verlaag de oventemperatuur naar 170 °C (moet zijn: 160 °C of 140 °C hetelucht). Maak ondertussen de vulling.

Vulling:
1. Klop de eieren los met een garde. Voeg de suiker, de room en het citroensap (150 ml) toe. Mix tot alles goed gemengd is. Giet de vulling door een zeef over in een maatbeker en meng de citroenrasp erdoor.
2. Schenk de vulling voorzichtig in de afgekoelde taartbodem (om te voorkomen dat je morst wanneer je de taart in de oven doet, kun je de taartbodem beter eerst weer in de oven terugzetten en daarna pas de vulling in de bodem gieten). Bak de taart 30-35 minuten in de voorverwarmde oven of tot de vulling stevig is en alleen in het midden nog een beetje zacht (wiebelig).
3. Laat de citroentaart volledig afkoelen (na zo'n 30 minuten kun je voorzichtig de rand van de taartvorm verwijderen door de taart op een glas of pot te zetten). Je kunt de taart op kamertemperatuur of koud serveren. Bestrooi de taart, als je wilt, met poedersuiker net voordat je 'm gaat eten.

Het recept voor de Tarte au citron van Mary Berry vind je hier.

De vetgedrukte tekst zijn wijzigingen naar aanleiding van de masterclass van Mary Berry (zie ook de update onderaan dit artikel).


Tips & tricks:

• Laat je niet afschrikken door het blind bakken, het is niet zo moeilijk als het lijkt.
• Zorg ervoor dat je het deeg goed koud houdt (werk met koude handen) en het niet te lang kneedt anders krijg je een te elastisch, vettig deeg waardoor de bodem van de taart taai wordt. Door het deeg in de koelkast te leggen kunnen de gluten, die zich hebben gevormd tijdens het kneden, tot rust komen en is het deeg makkelijker uit te rollen en zal het minder (snel) krimpen.
• Druk het deeg in de vorm aan met plastic folie of een beetje deeg in de vorm van een balletje, zo maak je het deeg niet warm met je handen en voorkom je dat je het deeg kapot maakt met je nagels.
• Bewaar het overtollige deeg zodat je het deeg kunt oplappen mochten er tijdens het bakken barsten in de deegbodem zijn ontstaan. Maak een klein stukje deeg plat tussen je duim en wijsvinger, leg dat over de barst en druk het voorzichtig aan met je vinger.
• Mary Berry gebruikt in haar recept een andere manier om het deeg uit te rollen: neem een groot stuk bakpapier. Leg daar de bodem van de taartvorm op en teken een cirkel om de taartbodem heen die rondom 4 cm groter is dan de bodem zelf. Bestuif de taartbodem met bloem. Leg het deeg in het midden van de taartbodem en rol het uit tot het net zo groot is als de cirkel die je getekend hebt (zorg ervoor dat je het deeg in een ronde vorm uitrolt). Vouw het deeg dat buiten de taartbodem komt losjes naar binnen en leg de taartbodem voorzichtig terug in de taartvorm.


Aangezien het bij The Great British Bake Off allemaal draait om het beoordelen van iemands baking skills zal ik ook nog even mijn oordeel geven over deze klassieke citroentaart. Ik vond 'm in ieder geval erg lekker; de taart heeft precies de juiste balans tussen zoet en zuur − al denk ik wel dat je echt van citroen moet houden.
   Ik had wel wat issues met het online recept waarin 'n aantal dingen niet wordt aangegeven. Zoals hoe diep de bakvorm moet zijn: ik heb een taartvorm met een diepte van iets meer dan 2 cm gebruikt, maar daar paste lang niet al mijn vulling in. De vulling was zo'n 800 ml in totaal en na het vullen van de taart hield ik nog ongeveer 300 ml over (ik had dus nog 'n 2e taart kunnen bakken!). Hoewel de taartvormen er op tv niet veel dieper uitzagen (voor zover je dat kon zien), had Mary wellicht toch 'n andere taartvorm in gedachten.
   Welke maat eieren je moet gebruiken wordt niet vermeld in het recept − maar dat zie je eigenlijk wel vaker − ik heb in ieder geval Klasse L gebruikt. Verder vind ik het persoonlijk prettiger (ik ben nogal precies) als in een recept wordt aangegeven hoeveel ml citroensap je nodig hebt, want de ene citroen is de ander niet... In de aflevering zelf werd gelukkig gezegd dat je net zoveel sap als suiker moet gebruiken, dus heb ik 225 ml genomen.
   Laatste puntje is de temperatuur waarop de vulling wordt gebakken. Nu weet ik dat elke oven anders is, maar 170 °C leek mij wat hoog. De vulling van mijn citroentaart bakte in ieder geval niet zo mooi als de taart die je op tv in de oven gebakken zag worden. De vulling begon op een gegeven moment zelfs te borrelen. Het is niet de bedoeling dat de vulling kookt, een volgende keer zet ik de oven daarom liever op 160 °C.
   Anyway, het bakken van de Tarte au citron was ontzettend leuk en het resultaat mocht er absoluut zijn; ik had Mary Berry graag 'n stukje laten proeven!


Vergeet vanavond niet te kijken naar een nieuwe aflevering van The Great British Bake Off (21:00 uur op BBC2)!


Update na masterclass met Mary Berry:

In de eerste ultimate baking masterclass legt Mary Berry precies uit hoe deze tarte au citron moet worden gemaakt. Ideaal, want dankzij Mary's insight tips heb ik geen vraagtekens meer (zie hierboven) bij het maken van deze heerlijke citroentaart − al weet ik nog steeds niet welke maat eieren wordt gebruikt.

• De taartvorm met losse bodem van 23 cm Ø moet zo'n 2,5 cm hoog zijn.
• Voor de vulling gebruik je 150 ml citroensap. De uiteindelijke vulling moet één pint (568 ml) zijn.
• In de masterclass maakt Mary Berry de vulling op een iets andere manier: klop met een garde eerst de eieren en de fijne kristalsuiker tot een glad mengsel. Meng dan de citroenrasp en het citroensap erdoor. Als laatste mix je de slagroom door het mengsel. Giet de vulling in een maatbeker en klop de vulling, net voordat je deze in de taartbodem giet, nog even goed door met de garde zodat de citroenrasp goed verdeeld is.
• De juiste oventemperatuur voor het (twee keer) bakken van de taartbodem is 200 °C of 180 °C (heteluchtoven). De eerste keer zet je de bodem zo'n 10 minuten in de oven, de tweede keer 10 à 15 minuten totdat de taartbodem helemaal droog is. Met de vulling erin gaat de taart nog zo'n 35 minuten de oven in op 160 °C of 140 °C (hetelucht).

zaterdag 20 augustus 2011

Frambozen Cupcakes met Cream Cheese Frosting


In mijn laatste blogpost over The Great British Bake Off beloofde ik jullie 'n recept voor cupcakes. Het zijn deze Frambozen Cupcakes met Cream Cheese Frosting geworden! In deze cupcakes zitten lekkere framboosjes die ik voor het bakken in de cupcakes heb gedaan. Verder heb ik nog wat ingrediënten toegevoegd die allemaal heerlijk smaken met frambozen, zoals geraspte limoenschil, pistachenootjes en voor de ultieme smaakcombinatie uiteraard witte chocolade!


Wat heb je nodig voor de Frambozen Cupcakes:

Voor de cupcakes:
165 gram (patent-)bloem
1 ½ theelepel bakpoeder
¼ theelepel zout
85 gram ongezouten roomboter, in blokjes (op kamertemperatuur)
150 gram kristalsuiker
1 ei, L (op kamertemperatuur)
1 eiwit, L (op kamertemperatuur)
1 theelepel vanille-extract
rasp van 1 limoen
120 ml volle melk (op kamertemperatuur)
50 gram witte chocolade, in kleine stukjes gehakt
50 gram ongezouten pistachenoten, in kleine stukjes gehakt
'n beetje extra bloem
12 verse frambozen

Voor de frosting:
100 gram poedersuiker
100 gram ongezouten roomboter, in blokjes (op kamertemperatuur)
200 gram roomkaas
½ theelepel vanille-extract
roze kleurstof, bv. Wilton of AmeriColor (optioneel)
12 verse frambozen


Zo maak je de Frambozen Cupcakes:

Cupcakes:
1. Verwarm de oven voor op 180 °C en doe 12 papieren cakevormpjes in een cupcake/muffin bakvorm.
2. Zeef de bloem, het bakpoeder en het zout boven een kom en meng door elkaar.
3. Mix in een andere kom de roomboter en de suiker licht en luchtig. Gebruik een handmixer of staande mixer (met een platte menghaak) op medium tot hoge snelheid en klop zo'n 2-3 minuten.
4. Voeg vervolgens op lage snelheid geleidelijk de eieren toe. Mix eerst het hele ei erdoor, voeg het eiwit pas toe als het hele ei geheel is opgenomen. Mix nu het vanille-extract en de limoenrasp erdoor op een lage stand. Schraap tussendoor met een spatel langs de randen van de kom om alle ingrediënten goed te kunnen mengen.
5. Voeg het bloemmengsel in 3 gedeelten toe en wissel af met 2 delen melk. Mix elke keer op lage snelheid totdat het net gemengd is. Schraap tussendoor weer met een spatel langs de randen en bodem van de kom. Het is handig om als laatste nog even kort te mixen met je spatel om te zien of alle ingrediënten goed zijn opgenomen.
6. Hussel de stukjes witte chocolade en pistachenootjes door een beetje bloem om te voorkomen dat ze naar de bodem van de cupcakes zakken. Spatel de chocolade en nootjes voorzichtig door het beslag.
7. Verdeel het beslag over de 12 cakevormpjes. Plaats een framboos (eventueel voorzichtig door 'n beetje bloem gerold) in het midden van elke cupcake. Bedek de framboosjes vervolgens met een beetje beslag (gebruik hiervoor een theelepeltje).
8. Bak de cupcakes in het midden van de voorverwarmde oven in 17-20 minuten gaar en goudbruin. De cupcakes zijn gaar als een in het midden gestoken cocktailprikker er schoon uitkomt. Laat de cupcakes 5 minuten in de vorm afkoelen. Plaats ze daarna op een rooster en laat ze volledig afkoelen voordat je ze gaat frosten.

Frosting:
1. Zeef de poedersuiker.
2. Klop in een grote kom de roomboter zacht en glad. Voeg de (koude) roomkaas toe en mix totdat het net gemengd is.
3. Voeg het vanille-extract en een deel van de poedersuiker toe en mix dit op lage snelheid totdat het gemengd is. Voeg beetje bij beetje de rest van de poedersuiker toe en mix het geheel tot een licht en luchtig mengsel.
4. Mix eventueel 'n beetje roze kleurstof door de frosting.
5. Vul een spuitzak met de frosting en decoreer de cupcakes met een mooie swirl (ik heb 'n Wilton 1M spuitmondje gebruikt). Decoreer de cupcakes met 'n framboosje in het midden van de swirl.

Bron basisrecept Vanille Cupcakes: Shelly Kaldunski, Cupcakes.


Tips & tricks:

• Wees voorzichtig wanneer je het bloemmengsel toevoegt of de poedersuiker door de frosting mengt, zeker als je een handmixer gebruikt. Voor je het weet ligt het aanrecht onder de bloem of sta je in een wolk van poedersuiker (je kunt eventueel beginnen met een spatel en daarna verdergaan met een handmixer).
• Mix niet te lang wanneer je het bloemmengsel, afgewisseld met 2 delen melk, toevoegt anders worden de cupcakes zwaar in plaats van luchtig.
• Als je de pistachenoten eerst even plet met het snijvlak van een mes, kun je de noten makkelijker in stukjes hakken.
• Met dit recept kom je per cupcake op net iets minder dan 60 gram beslag (zonder de frambozen) uit.
• Check na zo'n 17 minuten of de cupcakes gaar zijn. Als je ze te lang bakt worden de cupcakes namelijk droog. Pas op dat je de cupcakes ook weer niet te kort bakt, want dan kunnen ze inzakken tijdens het afkoelen.
• Voor de frosting gebruik ik liever geen goedkope roomkaas, omdat deze over het algemeen wat zachter en natter is waardoor de frosting te dun kan worden en je geen mooie swirl kunt spuiten (MonChou, pakje van 100 gram, is een compacte roomkaas en vind ik persoonlijk fijn om te gebruiken voor frosting).
• Mix de frosting niet te lang anders wordt de roomkaas te zacht en vloeibaar.
• Je kunt meer poedersuiker toevoegen als je een zoetere frosting wilt. De frosting wordt dan ook dikker.
• Als de frosting te zacht is, plaats de frosting dan afgedekt in de koelkast zodat deze iets steviger wordt.


woensdag 17 augustus 2011

The Great British Bake Off

Yay! The Great British Bake Off is back!

The Great British Bake Off is een soort MasterChef, maar dan voor amateurbakkers met alleen maar bake challenges. Van macarons tot scones, van pies tot cupcakes; je ziet het allemaal voorbijkomen in dit Engelse programma.
   Net als in het 1e seizoen bestaat de jury uit Mary Berry, the Queen of Cakes, van wie je het recept voor custard kunt terugvinden op mijn blog. En Paul Hollywood, één van Engelands bekendste ambachtelijke bakkers, die elke keer weer zijn ongezouten mening geeft: "It's disgusting", zegt hij na het proeven van een cupcake van één van de 12 deelnemers in de 1e aflevering van dit nieuwe seizoen (het zal je maar gezegd worden).
   De presentatie is weer in handen van Mel Giedroyc en Sue Perkins. Ik vond dit duo enorm grappig in het 1e seizoen, vooral Sue, maar dat is ook niet zo gek want ze blijken onder meer comédiennes te zijn. Zij geven het programma in ieder geval 'n extra leuk tintje.

The Great British Bake Off
Op de foto (van l naar r): Paul Hollywood, Sue Perkins,
Mel Giedroyc en Mary Berry. Bron: the Guardian

Heb jij ook zin in dit inspirerende bakprogramma met 'n snufje humor zorg dan dat je op dinsdagavond om 21:00 uur voor de tv op de bank zit! The Great British Bake Off wordt uitgezonden door BBC Two. De 1e aflevering was gisteren al op tv, maar don't worry als je deze (net als ik) gemist hebt, op zondag om 12:30 kun je de herhaling kijken. De aflevering is eveneens makkelijk online te bekijken (je vindt ook alle afleveringen van het 1e seizoen terug).
   Ik heb de 1e aflevering vanochtend online bekeken en raak elke keer weer enorm geïnspireerd na het zien van The Great British Bake Off! Één van de opdrachten in deze 1e aflevering was het bakken van 24 cupcakes in 2 uur, in mijn volgende bericht zal ik daarom  'n recept voor cupcakes posten!

vrijdag 12 augustus 2011

Lime Bars


WARNING: dit recept bevat 'n heleboel suiker en heel veel roomboter!
Deze Lime Bars zijn 'n variatie op Lemon Bars en zijn lekker fris, zoet, tangy en gooey.


Wat heb je nodig voor de Lime Bars:

Voor de bodem:
220 gram bloem
80 gram poedersuiker
'n snufje zout
225 gram ongezouten boter, in blokjes (op kamertemperatuur)

Voor de limoenvulling:
30 gram bloem
1 theelepel bakpoeder
300 gram kristalsuiker
4 eieren, losgeklopt (op kamertemperatuur)
4 theelepels geraspte limoenschil
120 ml limoensap (3 à 4 limoenen)

extra poedersuiker voor garnering


Zo maak je de Lime Bars:

1. Verwarm de oven voor op 180 °C.
2. Vet een bakvorm van 33 x 23 x 5 cm in met een beetje boter en bekleed met 2 stukken bakpapier.
3. Zeef de bloem en de poedersuiker in een kom en meng er 'n snufje zout door. Mix de boter door het bloemmengsel met een vork of gebruik je handen en meng het geheel tot een kruimige massa. Verdeel het deeg over de bodem van de bakvorm. Druk het aan met je vingers of met de bolle kant van een lepel.
4. Bak de bodem in de voorverwarmde oven in zo'n 20 minuten goudbruin.
5. Maak ondertussen de limoenvulling. Zeef de bloem en bakpoeder in een kom en meng de suiker erdoor. Voeg de losgeklopte eieren, de limoenrasp en het limoensap toe en meng goed door elkaar met een garde.
6. Giet de limoenvulling over de gebakken bodem. Plaats de bakvorm terug in de oven en bak nog eens 20-25 minuten of totdat de zijkanten goudbruin zijn en de limoenvulling stevig is. Plaats de bakvorm op een rooster en laat het volledig afkoelen.
7. Til de Lime Bars met behulp van het bakpapier uit de bakvorm en snijd in vierkantjes. De Lime Bars zijn het lekkerst als je ze gekoeld eet. Bestrooi ze voor het serveren met poedersuiker (gebruik hiervoor een zeefje). Bewaar de Lime Bars in de koelkast; ze blijven zeker 2 à 3 dagen goed.


Bron: het recept voor deze Lime Bars is gebaseerd op het recept voor Lemon Bars van Bakerella, the Queen of Cake Pops. Ik heb hier en daar wel wat veranderd; zo heb ik de citroen vervangen door limoen, limoenrasp toegevoegd aan de vulling en nog 'n snufje zout door de ingrediënten voor de bodem gemengd.


vrijdag 5 augustus 2011

Hartige taart met geitenkaas, rode ui en aubergine

Aan de semi-zongedroogde tomaatjes is duidelijk te
zien dat mijn oven voorin een hot spot heeft ;-) 

Ik ben gek op de combinatie geitenkaas en rode ui. Beide ingrediënten heb ik gebruikt voor deze Hartige taart. Je kunt de rode ui voor de Hartige taart gewoon even glazig bakken, maar nog lekkerder is om de ui te karameliseren in bruine suiker en balsamicoazijn. Dit geeft de taart een heerlijke, ietwat zoetige smaak.


Wat heb je nodig voor de Hartige taart:

olijfolie
2 middelgrote rode uien
2 eetlepels bruine basterdsuiker
2 eetlepels balsamicoazijn
1 aubergine
5 plakjes Koopmans Deeg voor Hartige taart (diepvries)*
150 ml volle melk
50 ml ongeslagen room
4 eieren
zout
peper
100-125 gram zachte geitenkaas
helft van 1 potje semi-zongedroogde tomaatjes (AH Excellent)
75 gram geraspte kaas
250 gram cherrytomaatjes
verse basilicum
2 eetlepels pijnboompitten


Zo maak je de Hartige taart:

1. Snijd de rode uien in (halve) ringen. Verwarm 'n beetje olijfolie in een koekenpan en fruit hierin de ui glazig op laag vuur. Voeg 2 eetlepels bruine basterdsuiker toe en laat de ui even karameliseren. Na 2 minuten kun je de 2 eetlepels balsamicoazijn erbij doen. Laat dit nog 5 minuten karameliseren en roer af en toe even door.
2. Snijd de aubergine in dunne, ronde plakjes. Bestrijk de aubergine met olijfolie (gebruik hiervoor eventueel een beetje van de olie van de semi-zongedroogde tomaatjes). Grill de plakjes aubergine even kort in een grillpan.
3. Plaats een rooster iets onder het midden van de oven en verwarm de oven voor op 180°C (hetelucht). Laat de deegplakjes 5 à 10 minuten ontdooien.
4. Klop ondertussen de melk en room luchtig met een garde. Klop de eieren los en meng deze door het melkmengsel. Voeg zout en peper naar smaak toe.
5. Vet een springvorm van 22-25 cm Ø in en bekleed deze met de ontdooide deegplakjes. Verdeel nu de gekarameliseerde rode ui over de deegbodem. Leg hierover de plakjes gegrilde aubergine. Brokkel vervolgens de geitenkaas over de aubergine.
6. Snijd de (helft van 1 potje) semi-zongedroogde tomaatjes in reepjes (laat ze eerst even uitlekken op keukenpapier) en verdeel over de hartige taart. Strooi de geraspte kaas eroverheen. Was en halveer vervolgens een aantal cherrytomaatjes en leg deze, met de gesneden kant naar boven, in een cirkel op de geraspte kaas. Leg in het midden van de hartige taart wat verse basilicumblaadjes. Schenk nu het melkmengsel over de taartvulling en garneer de hartige taart met de pijnboompitjes.
7. Bak de hartige taart in 35-45 minuten gaar en goudbruin.


Garneer de Hartige taart met extra basilicumblaadjes en serveer er een lekkere salade bij met de rest van de cherrytomaatjes en nog wat extra geroosterde pijnboompitjes.

* Deze Hartige taart maakte ik met (diepvries) deegplakjes voor Hartige taart van Koopmans. Ik had dit nog niet eerder gebruikt en was benieuwd naar de smaak. In combinatie met de andere ingrediënten was het deeg prima, maar los smaakte het niet echt geweldig − nu moet ik wel toegeven dat ik vrij kritisch ben ;-). De volgende keer gebruik ik liever bladerdeeg (dat smaakt in principe altijd goed) of maak ik het deeg zelf.


Geniet van je weekend!