zaterdag 8 oktober 2011

Tarte Tatin

Vorige week nog las ik op Zetsz.nl dat upside-down cakes 'n trend zijn in restaurants (well, in ieder geval in Amerika). In deze post laat ik jullie 'n recept zien voor de meest klassieke upside-down cake: de traditionele Tarte Tatin met appel.
   Deze klassieke en toch hippe appeltaart op z'n kop dankt zijn naam aan de gezusters Tatin. Zij maakten de Tarte Tatin eind negentiende eeuw voor het eerst in het restaurant van hun hotel. Of de oudste zus nu door de drukte in de keuken de taart per ongeluk verkeerd om in de oven zette of dat ze verbrande appels probeerde te verdoezelen met 'n lapje deeg is niet helemaal duidelijk... Het leverde in ieder geval 'n heerlijke taart op die ook nog eens simpel te maken is!


Wat heb je nodig voor de Tarte Tatin:

Voor de pâte sucrée:
100 gram ongezouten roomboter
100 gram fijne kristalsuiker of poedersuiker
1/2 theelepel zout
250 gram bloem + 'n beetje extra
2 eieren (van circa 50 gram)

Voor de vulling:
4 à 5 appels, Jonagold
50 gram ongezouten roomboter
50 gram fijne kristalsuiker
5 gram kaneel

Zo maak je de Tarte Tatin:


1. Begin met de pâte sucrée: kneed voor het deeg de roomboter, de suiker en het zout door elkaar.
2. Voeg nu de bloem toe. Als dit gemengd is kun je de eieren toevoegen. Kneed het kort tot een samenhangend deeg.
3. Maak er 'n bal van en druk deze iets plat. Wikkel het deeg in plastic folie en leg het minstens een half uur weg in de koelkast.
4. Schil ondertussen de appels, snijd ze in vieren en haal het klokhuis eruit.
5. Smelt 50 gram roomboter en giet die in een dichte taartvorm van 25 cm Ø. Verdeel de boter goed over de bodem en ga ook even met 'n kwastje langs de zijkant.
6. Meng 50 gram suiker met 5 gram kaneel en strooi de kaneelsuiker over de boter.
7. Leg de partjes appel met de bolle kant naar beneden in de taartvorm.
8. Bestuif je werkvlak en de bovenkant van het deeg met wat bloem en rol het deeg uit. Draai het deeg tijdens het uitrollen af en toe even om. Het deeg is vrij taai en zal als het goed is niet aan het werkvlak blijven plakken. Rol het deeg voldoende uit zodat je, met behulp van bijvoorbeeld 'n grote deksel, een cirkel van zo'n 28 cm Ø kunt uitsnijden.
9. Bedek de appels met het deeg en stop het deeg tussen de appels en de rand goed in. De appels gaan hierdoor wat recht opstaan, duw deze met 'n platte hand weer terug. Maak in het midden van het deeg een gaatje zodat de stoom kan ontsnappen.
10. Bak de Tarte Tatin in 25 à 30 minuten goudbruin in een voorverwarmde oven op 220 °C.
11. Laat de Tarte Tatin 3 à 5 minuten staan om de siroop nog even in de appels te laten trekken.
12. Leg een plat bord op de taart, keer de taartvorm en het bord samen snel om en verwijder voorzichtig de vorm.


Serveer de Tarte Tatin warm. Lekker met vanille- of kaneelijs, slagroom of vanillesaus!

Bron: Cees Holtkamp, De Banketbakker: van Tarte Tatin tot garnalenkroket

• De pâte sucrée in dit recept is bedoeld voor 2 Tartes Tatin.
Verdeel het deeg voor het uitrollen in 2 stukken. Rol 1 helft uit en voeg het deeg dat je, na het snijden van de cirkel van zo'n 28 cm Ø, overhoudt toe aan de andere helft. Maak er een bal van, wikkel het in folie en vries dit in − of maak er gewoon 2 ;-)
• Volgens Cees Holtkamp zijn Jonagolds het meest geschikt voor Tarte Tatin omdat hun vorm tijdens het bakken behouden blijft.

Cees Holtkamp stopt hier de appels in

De Tarte Tatin heb ik gemaakt tijdens de workshop van Cees Holtkamp in samenwerking met Keizer Culinair op Taste of Amsterdam. Cees Holtkamp is 'n ontzettend aimabele man en het was geweldig om les te krijgen van de bekendste banketbakker van Nederland!
   Wil je Cees Holtkamp ook in actie zien? Check dan zijn filmpjes op FoodTube: in dit filmpje maakt hij zijn Tarte Tatin.


Fijn weekend!

5 opmerkingen:

  1. Wat leuk een workshop met Cees Holtkamp, dat zou ik ook wel willen. Altijd lekker een tarte tatin.
    groeten, Caroline

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Leuk dat je van een goede banketbakker iets mag leren. Zo'n tarte tatin vind ik heerlijk.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. @Caroline: 't was ook echt heel leuk en hij was ook zo aardig! Volgens mij geeft hij ook workshops bij Keizer Culinair zelf.
    @Sweettflower: het was 'n hele leuke ervaring. You can never go wrong with a Tarte Tatin ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Dit ga ik gauw proberen, lijkt me heerlijk!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. @Dillan: leuk, zo'n Tarte Tatin is altijd lekker zeker met slagroom of ijs erbij!

    BeantwoordenVerwijderen