woensdag 23 mei 2012

Mini Strawberry Cheesecakes

Deze maand host Caroline het Foodblogevent. Zij koos het thema aardbeien. Wie is daar nu niet gek op? Caroline is 'n fervent bakster en is dol op zoet! Ikzelf ben ook gek op zoet, zoeter, zoetst dus maakte ik deze supersweet strawberry cheesecakejes!


De inspiratie voor deze mini cheesecakes komt van een foto die ik zag op de site van Peggy Porschen. De foto is afkomstig uit haar nieuwste boek Boutique Baking: Delectable Cakes, Cookies and Teatime Treats. Ik vond ze zo cute dat ik ze direct wilde maken en bedacht dit recept!


Wat heb je nodig voor de Mini Strawberry Cheesecakes:
12 cheesecakejes

Voor de Bodem
zonnebloemolie
40 gram ongezouten roomboter
8 Digestive koekjes (120 gram)

Voor de Vulling
3 blaadjes gelatine
125 ml slagroom
100 gram aardbeien
versgemalen zwarte of roze peper
200 gram goede roomkaas
100 gram fijne kristalsuiker
'n snufje zout
125 gram crème fraîche
½ theelepel vanille-extract
2 eetlepels verse sinaasappelsap
1 eetlepel Grand Marnier − of meer ;-)
roze voedingsmiddelenkleurstof (bv. Rose van Wilton)

aardbeitjes voor de garnering

Zo maak je de Mini Cheesecakes:

1. Vet de vorm (zie Tips & Tricks) licht in met een beetje zonnebloemolie.
2. Smelt de roomboter in een pannetje. Maal de Digestive koekjes fijn in een keukenmachine en meng deze door de gesmolten boter. Schep in elk vormpje 1 eetlepel van dit koekjesmengsel en druk het goed aan (dit gaat het makkelijkst met de onderkant van een klein glaasje). Haal koekkruimels die aan de zijkant zitten weg voor een mooi clean taartje. Zet ca. 30 minuten in de koelkast.
3. Leg 3 blaadjes gelatine één voor één in ruim koud water en laat zo'n 5 minuten weken.
4. Klop de slagroom stijf en zet zolang in de koelkast.
5. Pureer de schone aardbeitjes fijn met een staafmixer. Giet dit door een fijne zeef of een schone vochtige kaasdoek om de pitjes te verwijderen. Voeg wat peper toe aan de gepureerde aardbeien.
6. Klop in een kom de roomkaas zacht met een handmixer op lage-medium snelheid. Voeg de suiker en 'n snufje zout toe en mix het tot een zacht, glad mengsel. Meng dan fluks de crème fraîche en het vanille-extract erdoor. Mix op lage snelheid de gepureerde aardbeitjes door het roomkaasmengsel.
7. Verwarm het sinaasappelsap en de Grand Marnier in een steelpannetje op laag vuur. Haal de pan van het vuur. Knijp de blaadjes gelatine goed uit en los al roerend op in het warme (maar, niet te hete) sinaasappelmengsel. Meng dit vervolgens snel door het roomkaasmengsel. Spatel als laatste de slagroom erdoor.
8. Verdeel de vulling gelijkmatig over 3 kommen en kleur de vulling met de voedingsmiddelenkleurstof in 3 verschillende tinten roze (ik heb 2 delen gekleurd).
9. Verdeel de vulling nu gelijkmatig over de vormpjes, beginnend met de lichtste tint en eindigend met de donkerste. Ik gebruikte 1 eetlepel per tint per vormpje. Spreid het steeds goed uit met een lepeltje. Laat de mini cheesecakes afgedekt minimaal 4 uur (of liever 'n nachtje) opstijven in de koelkast.

Haal de mini cheesecakes voorzichtig uit de vorm en garneer ze met aardbeitjes. Enjoy!

Tips & tricks:

• Voor de mini cheesecakes gebruikte ik deze handige vorm. Je kunt ook een kleine springvorm gebruiken of probeer papieren vormpjes in een bakvorm voor muffins en cupcakes (met papieren vormpjes is het denk ik wel wat lastiger om mooie laagjes te maken). Het is ook leuk om kleine glaasjes te vullen met dit recept. Laatste optie: gebruik licht ingevette kookringen voor de cheesecakes (ik heb dit recept zelf alleen met de vorm voor mini cheesecakes uitgeprobeerd).
• Ik hield nog iets van de bodem en vulling over. Beide heb ik in een klein glaasje gedaan; altijd handig een proefexemplaar!
• In plaats van Digestives kun je Bastogne koekjes gebruiken (de mini cheesecakes zijn van zichzelf al lekker zoet dus ik zou dan wat minder suiker gebruiken).

27 opmerkingen:

  1. Schitterend! Bedankt voor je inzending. Je kunt je bakkerswinkeltje beginnen hoor.
    groetjes, Caroline

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Super cute! Heb nog nooit zelf cheesecake gemaakt (ja, uit zo'n pakje...) en wilde dat eens een keer gaan doen. Deze mini's zijn een goed excuus om het eens te proberen!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Kelly, these are so beautiful! I absolutely love the triple layered coloured effect and everything in mini form is so much better! They turned out so perfect!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wat zijn die mooi geworden Kelly! Wow... ik heb met dit soort dingen altijd de grootste moeite om het heel uit de vorm te krijgen en dan al helemaal in zo mooie staat als die van jou! Veel oefenen denk ik dan... :)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Daar heb je dus die handige bakvorm voor nodig! Wie gaat 'm importeren? Ik krijg bijna zelf de neiging een winkeltje te beginnen, ik mis ook nog eetbare oogjes!

      Verwijderen
    2. Je 1e klant heb je dan alvast hoor! Ik moest echt heel voorzichtig zijn bij het uit de vorm halen van de mini cheesecakes. Met gebakken cheesecakes gaat het makkelijker omdat deze tijdens het bakken iets krimpen.

      Verwijderen
  5. Wat zien ze er lekker uit Kelly. Ze zijn echt super goed gelukt! (en origineel!)

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Super mooi. Het is dat ik cheesecake niet zo lekker vind, maar dit ziet er wel fantastisch uit.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Thanks allemaal! Ben ook erg blij met het resultaat :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ze zien er gewoon bijna te mooi uit om op te eten. Was het lekker? Ik ben echt dol op aardbeien!! Xx

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Hoe kom je aan die bakvorm. Daar ben ik al een tijdje naar op zoek!!! Heb geen zin 'm in Amerika te kopen. Gr, Gerry

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Gerry,

      m'n vriend heeft deze vorm een paar jaar geleden voor me gekocht in de VS. Kan je helaas niet helpen bij je zoektocht.

      Groetjes,

      Kelly

      Verwijderen
  10. Heel erg mooi! Zag dat je gewonnen had bij Caroline en zocht naar je recept :) Ga m zeker zelf eens proberen, maar dan misschien met ander fruit, bramen ofzo...

    Groetjes,
    Anne

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Thanks, Anne. Dat is vast ook heel lekker! Lust je geen aardbeitjes?

      Verwijderen
  11. mmm hier word ik blij van zeg ! Zoet zoeter zoetst, t kan me niet zoet genoeg zijn ;-) Ik ga deze ook zeker eens proberen, dank voor het delen van je recept :-)

    Groetjes, Elise - deruijsbroekjes.com

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je wel, Elise! Leuk zo'n enthousiaste reactie, daar word ik op mijn beurt dan weer heel blij van :-D

      Verwijderen
  12. Ik zag bij Caroline dat je gewonnen hebt Terecht wat mij betreft, je inzending ziet er fantasisch uit en het zal waarschijnlijk net zo smaken. Gefeliciteerd!
    Groetjes,
    Paulien alias Hobbykok Pluis

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Oooh wat leuk! Ik heb net gisteren dat boek gekregen via Amazon en was op slag verliefd op deze taartjes. Echt leuk dat je er een eigen versie van gemaakt hebt, ze zijn prachtig!

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Thanks Lisa! Wat leuk dat je 't boek hebt (ik wil 'm ook!). Toen ik op haar site de foto zag met die schattige cheesecakjes was ik ook direct verkocht :-) Veel plezier met 't boek!

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Oeh jammie, wat ziet dit er heerlijk uit, het water loopt me in de mond! Deze gaan op de "to do list"! Bedankt voor het delen van je recept!

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Deze cheesecakjes zagen er zo prachtig uit dat ik ze ook wilde maken. De hoeveelheden van het recept waren precies genoeg voor 6 kookringen. Ik heb ze na het opstijven eerst aan de randen los gemaakt met een scherp mes. Daarna voorzichtig de (ingevette kookring) omhoog getrokken. De cheesecakjes waren bijzonder verfijnd van smaak en luchtig.
    Hartelijk bedankt voor je recept Kelly.

    Groetjes Sylvia

    BeantwoordenVerwijderen