zaterdag 5 mei 2012

Pistache-gemberbiscotti van Ottolenghi


Deze biscotti zijn niet de traditionele tandenbrekers, maar een zachtere variant van de Italiaanse koekjes. De naam zegt het al, het zijn koekjes die twee keer in de oven gebakken worden. Nu hoor ik je denken: wat 'n gedoe?! Niet dus; ze zijn heel makkelijk te maken!
   Hoewel ze niet zo hard zijn als de meeste cantuccini kun je ze evengoed in koffie of Vin Santo dopen, maar zo zijn ze ook al lekker. Pas wel op; als je er 1 op hebt, wil je er meer ;-)

Wat heb je nodig voor de Pistache-gemberbiscotti:
25 biscotti

150 gram bloem, plus 'n beetje extra
½ theelepel gemberpoeder
¼ theelepel zout
80 gram ongezouten roomboter
110 gram fijne kristalsuiker
2 (M) eieren, losgeklopt
1 eetlepel cognac
schil van 2 biologische citroenen, fijn geraspt
80 gram ongezouten pistachenoten
60 gram stemgember (op siroop), uitgelekt en in stukjes gesneden

Zo maak je de Pistache-gemberbiscotti:

1. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Meng alvast de bloem, het gemberpoeder en het zout door elkaar en bewaar voor later.
2. Klop met een handmixer de roomboter en suiker tot een licht en luchtig mengsel. Mix eerst de eieren er één voor één goed door en dan de cognac en citroenrasp.
3. Roer de droge ingrediënten door het mengsel. Als dit goed gemengd is, spatel je de hele pistachenootjes en stukjes gember door het koekjesdeeg.
4. Bestuif de met bakpapier beklede bakplaat met bloem, schep het deeg erop en laat zo'n 30 minuten rusten in de koelkast. Verwarm ondertussen de oven voor op 170°C.
5. Haal het deeg uit de koelkast. Bestuif je handen met bloem en vorm een 25 cm lange rol van het deeg ('t hoeft niet perfect; het deeg zal tijdens het bakken toch nog iets uitlopen). Bak de deegrol 20 minuten in de oven en laat vervolgens volledig afkoelen.
6. Snijd de afgekoelde deegrol met een kartelmes in plakjes van 1 cm. Leg ze plat neer op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze in een voorverwarmde oven, nu op 130°C, in 40 minuten af tot ze knapperig zijn. Laat de biscotti op een rooster afkoelen en bewaar ze in een luchtdichte trommel.

Bron: Yotam Ottolenghi en Sami Tamimi, Ottolenghi Het Kookboek

Tips & tricks:

• In het originele recept wordt de geraspte schil van 1½ sinaasappel gebruikt (ik koos voor citroen omdat ik de biscotti wilde combineren met een dessert waarin ook citroenschil werd gebruikt).
• De oventemperaturen in dit recept zijn voor een conventionele oven. Heb je een heteluchtoven verlaag de temperatuur dan met 10%.

Volgende x 'n lekker toetje met rabarber én deze koekjes!


Geniet van je weekend!

12 opmerkingen:

  1. Pistache en sinaasappel heb ik al eens getest, met gember nog niet...dat houden we in het achterhoofd.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat zien zeer lekker uit.Ik kreeg laatst zelfgemaakte koekjes cadeau van iemand (een Marokkaanse) met krenten en anijs, was ook erg lekker! Zij noemde het Marokkaanse koekjes, het waren ook van die biscotti. In Marokko noemen ze die anders (ben de naam vergeten).

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Thanks Caroline! Bedoel je feqqas misschien? Lijkt me lekker met anijs! Ben dol op Marokkaanse koekjes, vooral op de gazellenhoorntjes en M'louza met een lekkere hint van citroen!

      Verwijderen
  3. Lek-kur! Ik houd van harde koekjes, zeker wanneer er citroen in zit.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Well I have to say I don't speak Dutch but your food always looks great...and this is no exception! :-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Thanks Laura, that's so sweet :-D I do hope the Translate Button on my blog works ok!

      Verwijderen
  5. Heb eigenlijk alleen maar de normale en chocolade versie gegeten, leuke variatie! En een prachtige foto erbij!

    Solama

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Thanks Solama voor het compliment :-) Deze koekjes zijn zeker 'n aanrader!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik heb ze eindelijk gemaakt. Ze zijn geweldig en lekker bros,niet zo keihard als die uit de winkel. En heerlijk met die gember er in. Ik ga ze snel weer maken, want ze zijn al weer op!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Een van mijn favoriete recepten. Heb vandaag de gember vervangen door geconfijte sinaasappelschil en een handje gedroogde cranberries toegevoegd. Jammie!

    BeantwoordenVerwijderen