woensdag 9 mei 2012

Zoete labne met lavendel en rabarber
& pistache-gember biscotti


Yotam Ottolenghi en Sami Tamimi kennen we allemaal van de heerlijke kookboeken Ottolenghi Het Kookboek en Plenty (het laatste is alleen van Ottolenghi). Ik ben al helemaal hooked on de kleuren, geuren en smaken van hun eten en ben dan ook ontzettend benieuwd naar hun nieuwe kookboek Jerusalem dat in september verschijnt. Voor dit boek gaan zij terug naar hun roots; zij laten zich inspireren door de stad waar zij beiden in hetzelfde jaar (1968) zijn geboren.

Naast hun kookboeken zijn de Ottolenghi-mannen druk met hun vier Ottolenghi-zaken in Londen: "eetwinkel, patisserie, delicatessenwinkel, restaurant en bakkerswinkel" in één. En, alsof dat allemaal nog niet genoeg is, opende het Ottolenghi-team iets meer dan een jaar geleden restaurant Nopi. Nopi is een brasserie, in de gezellige Londense wijk Soho, waar je gerechten kunt eten met smaken uit het Midden-Oosten en Azië.
   Op de menukaart van Nopi ontdekte ik een heerlijk dessert: Lavender labneh, roasted rhubarb, pine nut biscotti! Na even googlen vond ik ook nog een recept van Ottolenghi voor Roasted rhubarb with sweet labneh en kon ik direct aan de slag!

Wat heb je nodig:
4 personen

Voor de zoete labne
800 gram volle (Griekse) yoghurt
80 gram poedersuiker
¼ theelepel zout
gedroogde lavendel, optioneel (zie Tips & Tricks)

Voor de geroosterde rabarber
1 biologische citroen (alleen de schil)
400 gram rabarber
1 dl Prosecco
1 theelepel rozenwater
70 gram fijne kristalsuiker
½ vanillestokje

gedroogde lavendel voor de garnering
pistache-gember biscotti

Zo maak je het:

1. Doe de yoghurt in een kom en zeef de poedersuiker erboven. Voeg het zout toe en meng alles goed door elkaar. Leg een schone vochtige doek (thee- of kaasdoek) in een grote kom en giet de yoghurt erin. Knoop de doek dicht met een elastiek of touwtje en hang de doek boven de kom in de koelkast. Laat de yoghurt minimaal 6 uur, maar liever nog een hele nacht (maximaal 18 uur) uitlekken. Wring de doek zo nu en dan even uit.
2. Verwarm de oven voor op 180°C. Boen de citroen goed schoon. Haal de helft van de schil eraf met een dunschiller en snijd in dunne reepjes (de rest rasp je later fijn).
3. Maak de rabarber schoon en snijd in schuine stukjes van zo'n 4 cm. Doe de rabarber in een ovenschaal (waar de stukjes rabarber net in passen). Mix met de Prosecco, rozenwater, suiker en citroenreepjes. Splits het halve vanillestokje, schraap het merg eruit en voeg beide toe aan het rabarbermengsel.
4. Zet de schaal onafgedekt zo'n 20 minuten in de voorverwarmde oven, tot de rabarber zacht is (maar niet papperig). Laat afkoelen.
5. Wring de doek met de yoghurt nog 1 x goed uit en schraap de uitgelekte yoghurt van de doek in een kom. Rasp de overgebleven schil van de citroen fijn en roer de rasp door de yoghurt. Verdeel de zoete labne over 4 borden. Schep de rabarber erbij en overgiet met wat rabarbervocht. Strooi de gedroogde lavendel erover en serveer met de pistache-gember biscotti.

Bron: Yotam Ottolenghi via The Guardian (met eigen twist)


Tips & tricks:

• Om een subtiele hint van lavendel aan de labne (Arabische hangop) te geven, kun je de poedersuiker van tevoren parfumeren met lavendel. Ik heb hiervoor 1 theelepel gedroogde lavendel toegevoegd aan de gezeefde poedersuiker. Meng dit goed door en bewaar de lavendelsuiker in een luchtdicht bakje. Schud af en toe even. Hoe langer je 't laat rusten, hoe beter het aroma van de lavendel in de poedersuiker trekt. De poedersuiker heb ik, voordat deze door de yoghurt gaat, gezeefd om de lavendel te verwijderen.
• Het ophangen van de doek met yoghurt in de koelkast kan nogal een uitdaging zijn; je kunt de doek met een stevig touw aan een rekje (met spijltjes) in de koelkast hangen of hang de doek aan een stevige houten pollepel en leg de pollepel op de rand van een kom zodat de doek boven het midden van de kom hangt (zorg er wel voor dat de doek niet in aanraking komt met het opgevangen vocht). Makkelijker is het om een grote zeef of groot vergiet te gebruiken. Plaats deze bekleed met een vochtige doek op een grote kom en giet er de yoghurt in. Dek af met plastic folie en laat uitlekken in de koelkast.
• Je kunt het rabarbervocht, eventueel met een beetje maizena, nog wat inkoken.
• Ik serveerde pistache-gember biscotti (in plaats van biscotti met pijnboompitten, zoals staat op de menukaart van Nopi) bij dit dessert. Het recept voor de pistache-gember biscotti staat in m'n vorige blogpost. Geen tijd om de biscotti te bakken? Garneer het dessert dan met grof gehakte pistachenootjes.
• Gedroogde lavendel geschikt voor consumptie vind je bij Dille & Kamille.
• Rozenwater kun je kopen bij Marokkaanse, Turkse en Midden-Oosterse winkels.

12 opmerkingen:

  1. Wat ziet het er kleurrijk uit! Weet je dat ik nog nooit labne heb gegeten! Ik denk dat het op hangop lijkt?
    groetjes, Caroline

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Labne is inderdaad een soort hangop die je veel ziet in het Midden-Oosten. Labne wordt het meest hartig gegeten. Je kunt het als smeerbaar kaasje gebruiken voor brood, of er (als je 'm minder lang laat uitlekken) flatbread in dippen − Merijn en Nadia hebben daar lekkere receptjes voor die ik ook nog eens op m'n blog wil zetten! Als je de yoghurt zelfs nog langer laat uitlekken, kun je er ook kaasballetjes van maken en die bewaren in een pot met olijfolie en lekkere kruiden. Zoet of hartig, ik ben er in ieder geval gek op!

      Verwijderen
  2. Klinkt erg interessant, heb nooit labne gegeten.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Oh binnenkort rabarber uit de moestuin, lavendel heb ik ook in voorraad, mmm. Nog even op de tanden bijten: eerst concentreren op loopwedstrijd en examen Spaans.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Das helemaal lekker: rabarber uit je eigen moestuin! Hoop dat je het dessert net zo lekker vindt als ik! Examen Spaans, wat leuk... ik heb Spaans gestudeerd :-) ¡Mucho éxito!

      Verwijderen
  4. Oehh citroen en prosecco! Dat is nog eens een lekkere combinatie! Liefs

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wow those are some crazy flavours you've got going on there! I love how vibrant the rhubarb is and the pairing of the purple lavender together with it! I'm not quite brave enough to try flavours like that but I'd probably give the ginger biscotti a go!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Love the colours too :-) You could omit the lavender and rosewater; the dessert would still taste great without it. The biscotti were a big hit here ;-)

      Verwijderen
  6. Hallo Kelly, weer zo'n lieflijk dessertje van je. Je maakt echt prachtige gerechtjes! Samen met Caroline zijn jullie echt de Grande Dames van het Grote Bakgebeuren. Zo jaloers op jullie ....

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je wel Nell!! Wat lief dat je dat zegt *you're making me blush* ;-D

      Verwijderen