zaterdag 13 oktober 2012

Plukken & Koken met Neff


"Share the love for cooking" is het credo van Neff. En dus nodigde Neff, ter introductie van hun nieuwe ovenlijn, culinair journalisten en foodbloggers uit voor een inspirerende workshop Plukken en Koken met Neff in het Inspiratiehuis 20|20 in Hoofddorp.


Even kennismaken
In het Inspiratiehuis 20|20 vind je vijf toonaangevende merken op het gebied van keukenapparatuur onder één dak. Neff mag dan in eerste instantie misschien niet zo bekend zijn als de andere merken in het Inspiratiehuis, toch durf ik te wedden dat je het kent! Is het niet van de leuke kookvideo's van delicious. dan is het wel van het leukste bakprogramma ever The Great British Bake Off. De ovens die de kandidaten gebruiken, zijn dus van Neff en hebben allemaal een unieke deur die zo onder de oven verdwijnt, zodat je alle ruimte hebt en je je nooit meer hoeft te verbranden: briljant!
   Naast de Slide & Hide hebben Neff-ovens nog meer handige snufjes die het koken gemakkelijker maken zoals CircoTherm, een heteluchtsysteem waarbij je tegelijkertijd drie verschillende gerechten op drie niveaus kunt klaarmaken zonder dat de gerechten elkaars geur of smaak overnemen. Of wat dacht je van de VarioSteam functie: een apart laatje waar je water in doet zodat tijdens het bakken stoom wordt gecreëerd. Zo krijg je heerlijke gerechten die mals en sappig zijn van binnen en knapperig van buiten zonder dat je daar een complete stoomoven voor nodig hebt of loopt te prutsen met losse bakjes met kokend heet water erin. Een echte droomoven dus!*
   Neff wil koken niet alleen makkelijker maken, maar ook bewuster door middel van energiezuinige en duurzame technologieën zoals de Vitafresh koelkastladen waarin je groente en fruit langer vers kunt houden en dus minder eten hoeft weg te gooien.

* Het is een beetje een verkooppraatje geworden, maar ik ben gewoon oprecht enthousiast over de ovens van Neff. Ik heb in ruil hiervoor geen oven aangeboden gekregen (maar wie weet komt dat nog ;-)).

Slide & Hide (Bron: Neff)

Rubberen laarzen
Ook de workshop Plukken en Koken met Neff staat geheel in het teken van bewust koken en eten. Voordat we aan de slag kunnen in de Neff-keuken, moeten we namelijk eerst zelf ons eten oogsten bij lokale producenten met hart voor de natuur en respect voor het dier − en dat allemaal onder de rook van Schiphol!
   We trekken onze rubberen laarzen aan en gaan samen met Jonathan Karpathios, chef en eigenaar van restaurant Vork & Mes, mee op ontdekkingsreis door de Haarlemmermeer. In zijn restaurant draait het allemaal om puur koken met groenten in de hoofdrol en bepalen de natuur en het seizoen wat er op het menu komt. En soms is dat zelfs wiet, verklapt hij in de auto op weg naar de verschillende 'pluklocaties', waar hij olie mee maakt voor lekkere dressings.
   Karpathios neemt ons eerst mee naar zijn eigen kwekerij Eerlijke Oogst waar hij sinds begin dit jaar zijn eigen producten teelt: alles onbespoten, supervers en met een enorme passie voor groenten. Karpathios is in zijn kas als een kind in een snoepwinkel; zijn ogen beginnen te glinsteren als hij over zijn teelt vertelt en ons ABC-kruid, stevia en klaverzuring laat proeven.

Jonathan Karpathios in z'n eigen kwekerij 
met onze oogst: o.a. Arnica (de bloemen), prachtige rode 
bieten, venkelgroen, verschillende slasoorten en kruiden

Vervolgens gaan we langs bij Boer Bos die op ecologische wijze een schaapskudde Schoonebeekers beheert, een zeldzaam Drents heideschaap dat heel uniek zonder hulp van de mens kan lammeren. Paul Bos vertelt ons dat zelfs groentegod Alain Passard binnenkort langskomt voor een lekker stukje vlees. Uiteraard nemen wij ook een paar prachtige stukken lamsvlees mee (daar hoeven we gelukkig zelf niets voor te doen?!).
   Bij Hoeve de Vogel halen we preitjes en knolselderij uit de grond en krijgen we verse eitjes mee. Wist je trouwens dat een kip elke 25 uur een ei legt? Achter in het hazelnotenbos laat Marianne van Arkel ook nog haar laatste experiment zien: een kwekerij met prachtige shiitakes.

                                                            Schoonebeekers                                                          Verse preitjes

De keuken in
Na het 'plukken' is het tijd om met z'n allen de prachtige Neff-keuken in te duiken − wat een genot om in zo'n keuken, en dan vooral met die ovens, te werken. Onder leiding van chef Karpathios bereiden we een heerlijk 3-gangenmenu met vooraf gestoomde sperzie- en snijbonen, een gepocheerd eitje, borlottibonen, Arnica bloemblaadjes en croutons, als hoofdgerecht lamsvlees met gekarameliseerde knolselderij, verschillende slasoorten en zoetzure prei en een chocoladetaartje toe.

                                                           Voorgerecht                                                                    Hoofdgerecht

Ben je zelf ook benieuwd naar Neff? Neem dan eens een kijkje in de showroom of ga ook lekker koken in de Neff-keuken tijdens één van de workshops!

Neff showroom
Inspiratiehuis 20|20
Taurusavenue 36
Hoofddorp


Neff, Jonathan Karpathios, Paul Bos en Marianne van Arkel hartelijk dank voor deze inspirerende workshop!

Geniet van je weekend!

1 opmerking: