zondag 7 oktober 2012

Wittechocoladekoekjes met cranberry's

Vandaag is het Koekjesdag! Op Koekjesdag trakteer je je buren op zelfgebakken koekjes. Ik maakte deze knapperige Ottolenghi-koekjes met witte chocolade en cranberry's. Dit vind ik echt zo'n geweldige combinatie: lekker zoet en 'n tikkie zuur − ideaal in koekjes. In deze treats gaan ook nog havervlokken die de koekjes een beetje chewy maken, maar toch weer heel anders dan deze überchewy oatmeal raisin cookies.


Even 'n snelle foto hoor, ik ga met m'n zelfgebakken koekjes gauw langs bij de buren!

Dit heb je nodig:
25-30 stuks

90 gram bloem
½ theelepel bakpoeder
½ theelepel baking soda
¼ theelepel zout
100 gram ongezouten roomboter, op kamertemperatuur
110 gram lichtbruine basterdsuiker
25 gram fijne kristalsuiker
1 theelepel vanille-extract
1 ei (M), losgeklopt
80 gram havervlokken
60 gram witte chocolade, in stukjes gehakt
75 gram gedroogde cranberry's

Zo maak je de koekjes:

1. Zeef de bloem, bakpoeder en baking soda boven een kom. Doe het zout erbij, meng door elkaar en zet apart.
2. Klop in een grote kom de boter zacht met een houten lepel. Doe de beide suikers en het vanille-extract erbij en mix tot een bleek en romig mengsel.
3. Roer beetje bij beetje het losgeklopte ei erdoor; zorg er steeds voor dat het goed gemengd is voordat je weer iets van het ei erbij doet.
4. Roer het bloemmengsel, de havervlokken, stukjes chocolade en cranberry's erdoor. Mix niet te lang.
5. Dek het koekjesdeeg af met plastic folie en zet in de koelkast om iets koud te laten worden zodat je er makkelijker balletjes van kunt maken.
6. Verwarm ondertussen de oven voor op 170°C.
7. Vorm met je handen mooie ronde balletjes van het deeg ter grootte van een walnoot. Leg de deegballetjes op een met bakpapier beklede bakplaat en druk ze iets plat. Houd 6-7 cm ruimte tussen de koekjes, omdat ze tijdens het bakken uitlopen.
8. Bak de koekjes ca. 10 minuten in de voorverwarmde oven tot ze mooi bruin zijn. Haal de koekjes uit de oven en laat ze op de bakplaat afkoelen.

Bron: Yotam Ottolenghi en Sami Tamimi, Ottolenghi Het Kookboek

Tips & tricks:

• Havervlokken kun je kopen bij de biowinkel of bij De Tuinen.
• Ik bewaar koekjesdeeg meestal (minimaal) 1 tot 2 uur in de koelkast voordat ik er koekjes van vorm.
• De oventemperatuur in dit recept is voor een conventionele oven. Heb je een heteluchtoven verlaag de temperatuur dan met 10%.
• Zorg ervoor dat je bakplaat koud is anders beginnen de koekjes zelfs nog voordat ze in de oven gaan te smelten. Het is het handigst om 2 bakplaten te gebruiken en die af te wisselen.
• Je kunt de deegballetjes ook invriezen en dan bakken wanneer je ze nodig hebt. Handig als je buren bijvoorbeeld spontaan op bezoek komen! Spreid de deegballetjes uit op een (voor de vriezer geschikte) plaat, laat ze hard worden en stop ze vervolgens in een diepvrieszakje. Je hoeft het deeg voor het bakken niet te ontdooien − bak de koekjes gewoon iets (1-2 minuutjes) langer.

6 opmerkingen:

  1. Dat ziet er heerlijk uit. En wat een leuke verrassing voor je buren als je daar ineens voor de deur staat met zelfgebakken koekjes. Geef mij ook zo'n buurvrouw! ;-) Lief!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Kelly, deze koekjes ga ik ook zeker proberen! De oatmeal raisin cookies waren vorige week erg lekker en goed bevallen! Alleen hoe bewaar jij de koekjes als je ze gebakken hebt? Ik vind ze na 1 dag eigenlijk niet mee zo chewy... Ik bewaar ze in een gesloten plastic bakje.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hi Anne,

      Leuk om te horen dat je de Oatmeal Raisin Cookies hebt gebakken! Ik bewaar ze in een luchtdicht plastic bakje. De koekjes worden inderdaad zachter en als het goed is daarna weer wat harder. Het invriezen is wel echt ideaal want dan bak je gewoon steeds wat je nodig hebt! Bakze!

      Liefs, Kelly

      Verwijderen
  3. Mmm dit ziet er heerlijk uit! Ik ben dol op witte chocolade.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik wil ook wel zo'n buuf.
    :)
    Lekker! Je buren boffen met je!

    BeantwoordenVerwijderen