donderdag 29 maart 2012

Flapjacks

Flapjacks zijn crunchy chewy havermoutrepen, een beetje zoals mueslirepen. Deze Engelse treat is niet alleen erg lekker maar ook nog eens ontzettend makkelijk te maken. Flapjacks zijn ideaal als ontbijt of neem ze mee naar je werk als tussendoortje, geef ze mee aan je kinderen voor op school of maak ze voor een gezellige picknick in het lentezonnetje!


Dit heb je nodig voor de Flapjacks:

125 gram ongezouten roomboter
125 gram lichtbruine basterdsuiker
125 gram golden syrup
250 gram havermout
100 gram gedroogde abrikozen, in stukjes
50 gram geraspte kokos

Zo maak je ze:

1. Verwarm de oven voor op 150°C.
2. Bekleed een vierkant bakblik van 20 x 20 cm met bakpapier.
3. Smelt de boter in een pan op een laag vuurtje. Voeg de basterdsuiker en golden syrup toe. Roer het mengsel door totdat de suiker opgelost is en haal de pan van het vuur.
4. Roer de havermout, gedroogde abrikozen en kokos door het botermengsel.
5. Verdeel het mengsel gelijkmatig over het bakblik en druk het goed aan met de achterkant van een houten lepel. Bak de flapjacks in de voorverwarmde oven in 35-40 minuten goudbruin.
6. Snijd de flapjacks een paar minuutjes nadat je ze uit de oven hebt gehaald − dan zijn ze nog lekker zacht − in het bakblik in stukjes. Laat de flapjacks, in het bakblik, volledig afkoelen.

Bron: gebaseerd op het basisrecept voor flapjacks van Lorraine Pascale uit haar eerste boek Baking Made Easy


Tips & tricks:

• Golden syrup is te koop bij AH XL.
• Vet het bakblik, voordat je het bekleedt met bakpapier, in met een beetje boter of zonnebloemolie dan blijft het bakpapier beter zitten.
• Bak de flapjacks niet te lang anders zijn ze, eenmaal afgekoeld, veel te hard.
• Flapjacks die net uit de oven komen, zijn nog zacht waardoor ze makkelijk te snijden zijn. Wacht je te lang dan wordt het snijden erg lastig.
• Ik heb voor deze flapjacks het basisrecept van Lorraine Pascale als uitgangspunt genomen, maar veel recepten gebruiken dezelfde verhoudingen (roomboter, golden syrup en basterdsuiker zijn in gewicht gelijk en dan een dubbele hoeveelheid havermout). Ik had 250 gram havermout in huis, dus paste ik de andere ingrediënten daarop aan.
• Flapjacks zijn ideale repen omdat je er zelf doorheen kunt doen wat je lekker vindt: lekkere noten, andere stukjes (gedroogd) fruit, zonnebloempitjes, pompoenpitjes, chocolade...



11 opmerkingen:

  1. Wat een mooie foto! Je flapjack ziet er ook strak uit! Ik snij schots en scheef...
    ;)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Thanks! Dit stukje heb ik dan ook met de grootste zorg geselecteerd, kan namelijk ook helemaal niet zo goed recht snijden − knippen is nog erger ;-)

      Verwijderen
  2. Leuk idee om dit zelf te maken! En je foto ziet er inderdaad goed uit!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. I have to admit I'm not really a fan of flapjacks, they are far too healthy for my liking haha! but yours look lovely and I love the lighting in the photograph too! Hope you've been enjoying some lovely sunny days in Holland like we have here in England :)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. And I even put in some coconut especially for you... I guess next time I should throw in some chocolate too ;-)

      Verwijderen
    2. Oh the coconut slipped my eye there!! that would definitely get me interested and with some chocolate too...you may just convert me to flapjacks after all!!

      Verwijderen
  4. Dit wordt mijn 4e poging om een reactie te plaatsen, kijken of het nu wel lukt. Hmmm wat lekker! EN wouw wat een schitterende foto!!!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bedankt voor het blijven proberen Caroline! Zo leuk om al die complimentjes te krijgen over m'n foto :-D

      Verwijderen
  5. Ziet er goed uit Kelly! Ik dacht altijd dat flapjacks pannekoekjes waren? Van die amerikaanse dikke?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Thanks Simone :-) In de VS zijn 't inderdaad van die lekkere pancakes!

      Verwijderen