In Nederland kennen we Oreo's nog wel niet zo heel lang, toch viert dit koekje vandaag z'n 100ste verjaardag! In 1912 bakte de National Biscuit Company (Nabisco), destijds gevestigd in New York, de eerste Oreo cookies. Nu, 100 jaar later, is het 's werelds meest populaire koekje; wereldwijd zijn al meer dan 491 biljoen Oreo's verkocht!
Om het 100-jarig bestaan van het koekje te vieren, werden zelfs limited edition Birthday Cake Oreos uitgebracht!
Ikzelf ben ook gek op Oreo's dus om het feestje een beetje mee te vieren, heb ik cupcakes met Oreo's gebakken ;-) Mijn vriend had laatst heel lief Peanut Butter Creme Oreo Cookies voor me meegenomen uit Amerika! Deze Oreo's zijn ontzettend lekker; vanzelfsprekend dat ik ze wilde gebruiken om iets lekkers mee te bakken :-) Ik heb al meerdere keren deze Oreo Brownies gebakken, maar gek genoeg heb ik nog niet eerder Oreo Cupcakes gemaakt... Dus werden het deze cupcakes met een milde chocoladesmaak en een ongelooflijk lekkere Peanut Butter Frosting!
Wat heb je nodig voor de Oreo Cupcakes met Peanut Butter Frosting:
12 cupcakes
Voor de cupcakes
12 Peanut Butter Creme Oreo Cookies
150 gram patentbloem
25 gram cacao
¾ theelepel baksoda
¼ theelepel zout
85 gram ongezouten roomboter, op kamertemperatuur
75 gram fijne kristalsuiker
75 gram lichtbruine basterdsuiker
1 ei (L), op kamertemperatuur
1 theelepel vanille-extract
125 ml karnemelk, op kamertemperatuur
Voor de Peanut Butter Frosting
125 gram poedersuiker
70 gram ongezouten roomboter, op kamertemperatuur
225 gram creamy pindakaas
¾ theelepel vanille-extract
80 ml slagroom (35% vet)
extra Oreo's voor decoratie
Zo maak je ze:
Cupcakes
1. Verwarm de oven voor op 180°C. Doe 12 papieren cakevormpjes in een cupcake bakvorm en leg een Oreo op de bodem van elk vormpje.
2. Zeef de bloem, cacao, baksoda en zout boven een kom en meng door elkaar.
3. Gebruik een staande mixer (met een platte menghaak) of een handmixer met een grote kom en klop de ongezouten roomboter zacht. Voeg de suikers toe en mix het in 2-3 minuten op medium snelheid tot een luchtig mengsel.
4. Voeg het ei toe en mix, op lage-medium snelheid, tot het ei goed is opgenomen. Mix nu het vanille-extract erdoor. Schraap tussendoor met een spatel langs de rand en bodem van de kom om alle ingrediënten goed te kunnen mengen.
5. Voeg het bloemmengsel in 3 gedeelten toe en wissel af met 2 delen karnemelk. Mix elke keer op lage snelheid totdat het net gemengd is. Schraap tussendoor weer met een spatel langs de rand en bodem van de kom. Als laatste kun je nog even kort mixen met je spatel om te zien of alle ingrediënten goed zijn opgenomen.
6. Verdeel het cupcakebeslag over de papieren vormpjes en bak de cupcakes in de voorverwarmde oven in 18-23 minuten gaar. De cupcakes zijn klaar als een cupcake terugveert als je er lichtjes met een vinger op drukt en een houten prikker, die je in het midden van een cupcake steekt, er schoon uitkomt.
7. Plaats de bakvorm op een rooster en laat de cupcakes eerst even in de vorm afkoelen. Na zo'n 5 minuutjes kun je de cupcakes eruit halen. Laat ze verder afkoelen op het rooster (de cupcakes moeten volledig zijn afgekoeld als je ze gaat frosten).
Peanut Butter Frosting
1. Zeef de poedersuiker boven een grote kom.
2. Voeg de roomboter, pindakaas en vanille-extra toe. Mix het, op lage-medium snelheid, tot een romig geheel. Schraap met een spatel langs de rand en bodem van de kom om alles goed te kunnen mengen.
3. Giet de slagroom erbij en mix deze, op lage snelheid, door het pindakaasmengsel. Mix het kort door elkaar totdat de slagroom net is opgenomen. Gebruik als laatste weer even je spatel.
De Peanut Butter Frosting is een aangepast recept van Ina Garten uit Barefoot Contessa at Home via Michelle van Brown Eyed Baker
Tips & tricks:
• Mix bij Stap 5 niet te lang, anders worden de cupcakes taai in plaats van luchtig.
• De Peanut Butter Creme Oreo Cookies zijn helaas niet in supermarkten in Nederland te koop, maar uiteraard kun je ook gewone Oreo cookies gebruiken!
• De Peanut Butter Frosting is heerlijk, maar wel vrij machtig. Het is zeker meer dan genoeg voor 12 cupcakes.
• In het originele recept voor de frosting wordt ook zout gebruikt dus je kunt eventueel naar smaak nog wat zout toevoegen. Nu zit er in pindakaas zelf ook al zout (en de Peanut Butter Oreo's die ik gebruikte zijn ook al vrij zout van zichzelf), dus proef anders eerst even of je het nodig vindt om zout toe te voegen.
Informatie via Kraft Foods en NabiscoWorld
Haha that's amazing Kelly, definitely great minds! I hadn't seen it until I got your email (as I'm trying to be good and finish an essay...but as you can tell my will power isn't too strong!)
BeantwoordenVerwijderenThat is so cool your boyfriend bought you the peanut butter Oreos from America! I am so jealous! I've never actually tried the peanut butter kind! There is one American website that sells them over here, and it's funny because I was thinking how cool it would be to make these cupcakes with actual pb Oreos but then they were out of stock on the website I found!
Yours look delicious, and your photography is great!
I found this seller on ebay from Germany who sells Milka chocolate with Oreo pieces in - do they have that in the Netherlands? they certainly don't have it here in the UK but I would love to try it one day!
From one Oreo lover to another! I am actually really surprised...I thought my google reader would have been filled with Oreo recipes today but yours is one of the handful I have seen!
Definitely amazing; still can't believe it haha! Hope everything worked out with your essay!
VerwijderenToo bad you couldn't get the PB Oreos... if I could, I would bring you some ;-)
I have seen Milk & Oreo chocolate on the Internet but I don't think we have it here. I have to check though to be sure. I did read something about launching Oreo ice cream in the Netherlands, so I'm looking forward to that :-)
Lekker en wat is de foto van de cupcakes ontzettend goed geworden!
BeantwoordenVerwijderenZe waren echt ontzettend lekker ;-) Dank je wel voor je compliment!
Verwijderen