dinsdag 29 mei 2012

Strawberry Shortcake

Het eerste waar ik aan dacht toen Caroline het thema voor het Foodblogevent van mei bekendmaakte was: Strawberry Shortcake. Toch schoof ik dit idee aan de kant (en maakte ik deze Mini Strawberry Cheesecakes), omdat ik dacht dat meer foodies een recept voor Strawberry Shortcake zouden insturen... Tot ik 'n lekker receptje ontdekte in Home Made Zomer van Yvette van Boven − en tot mijn verbazing zag dat nog niemand een Strawberry Shortcake-recept had ingezonden. Zonde, want deze scone-like shortcakes zijn echt ontzettend lekker!

De Strawberry Shortcakes in dit recept van Yvette zijn ook nog eens heel makkelijk te maken; zelfs al ben je, zoals ik gisterochtend toen ik ze maakte voor het ontbijt, net je bed uitgerold en sta je nog slaperig − in desperate need of some coffee − in de keuken!


Wat heb je nodig voor de Strawberry Shortcake:

Voor de aardbeien
500 gram aardbeien
50 gram kristalsuiker
rasp van 1 biologische sinaasappel

Voor de shortcakes
450 gram bloem (ik gebruikte patentbloem)
4 theelepels bakpoeder
150 gram kristalsuiker
'n snufje zout
100 gram ongezouten roomboter, koud en in blokjes
250 ml slagroom
2 (L) eieren
½ theelepel vanille-extract

eventueel een beetje zonnebloemolie voor het invetten

Zo maak je de Strawberry Shortcake:

1. Verwarm de oven voor op 190 °C.
2. Was de aardbeien en haal de kroontjes eraf. Snijd de aardbeien in tweeën (of in vieren als ze wat groter zijn). Doe ze samen met de suiker, de sinaasappelrasp in een grote kom. Schep de boel om en laat afgedekt staan.
3. Zeef de bloem en het bakpoeder boven een grote kom. Voeg de suiker en 'n snufje zout toe en meng door elkaar. Wrijf dan de blokjes boter met (koude!) vingertoppen door het bloemmengsel.
4. Klop in een andere kom 125 ml slagroom met de 2 eieren en het vanille-extract en giet dit bij het bloemmengsel. Meng het snel door elkaar en maak er een samenhangend deeg van (het deeg is iets plakkerig). Meng/kneed niet te lang, zo krijg je luchtige en kruimelige shortcakes.
5. Vorm met je handen 8 bollen van het deeg. Of gebruik een ingevette ijsboltang of grote maatschep (van die cupvormpjes zijn handig als je die hebt). Leg de deegbollen op een met bakpapier beklede bakplaat (als je een maatschep gebruikt, tik dan even met de maatschep op de bakplaat zodat het deeg eruit komt). Het deeg rijst nog in de oven dus laat er genoeg ruimte tussen.
6. Bak de shortcakes in 12-15 minuten gaar en goudbruin. Laat ze op een rooster afkoelen.
7. Klop de rest van de slagroom op. Snijd de shortcakes door, vul ze met een dot slagroom en de gemarineerde aardbeitjes.

Bron: Yvette van Boven, Home Made Zomer

Tips & tricks:

• Yvette gebruikt voor het maken van de shortcakes een keukenmachine: meng in een keukenmachine bloem, bakpoeder, suiker en zout. Pulseer vervolgens de blokjes roomboter erdoor. Na het toevoegen van het slagroommengsel druk je een paar keer op de pulseerknop tot het deeg net samenhangt (kneed niet te lang voor 'n kruimelige en luchtige cake).
• Je kunt de shortcakes koud of nog iets warm eten.
• Ook lekker: marineer de aardbeitjes, naast de suiker en sinaasappelrasp, in 'n beetje balsamicoazijn en versgemalen zwarte of roze peper. Je kunt ook Cointreau of Grand Marnier toevoegen!

12 opmerkingen:

  1. Oeh! Ik ga deze pinnen om later terug te kunnen vinden want dit wil ik wel proberen :) Ik heb nog nooit van het foodblog event gehoord!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Leuk om te lezen; ben benieuwd of je ze ook zo lekker vindt! Het Foodblogevent bestaat al 'n paar jaar geloof ik en nu ben ik zelfs de host voor juni :-)

      Verwijderen
  2. Bedankt voor je 2e inzending. Het ziet er super lekker uit! Ga ik zeker eens maken.
    groeten, Caroline

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Mmmm! Laten we nu net we de eerste aardbeien kunnen oogsten, dat komt prima uit :-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Oh, echt? Met eigen aardbeitjes zijn ze nóg lekkerder! Geniet van je oogst!

      Verwijderen
  4. Oh yum, this looks so tasty and it also screams summer! I have never made a strawberry shortcake before but now I am going to be tempted to!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Je ziet dat de cheesecake wat heeft opgebracht. Je bent nu host voor het foodblogevent. Ben benieuwd naar je thema!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, vind 't echt zo leuk! Ik hoop dat je meedoet met het foodblogevent van juni!

      Verwijderen