vrijdag 8 juni 2012

Karamel Cheesecake met macadamianoten


Here it is. Het recept voor mijn Birthday cake. Deze cheesecake van Ottolenghi is 'n feestje op zich! Cheesecake, karamel, macadamianoten: PURE VERWENNERIJ!

Guilty Pleasure? Ja, without the guilt part ;-)

Wat heb je nodig voor deze Karamel Cheesecake:

Bodem
160 gram volkoren biscuitjes (ik gebruikte Digestives)
60 gram ongezouten roomboter, gesmolten

Vulling
600 gram goede roomkaas, op kamertemperatuur
120 gram fijne kristalsuiker
¼ theelepel zout
½ vanillestokje, alleen het merg
4 (M) eieren, op kamertemperatuur en losgeklopt
4 eetlepels zure room, op kamertemperatuur

Gekarameliseerde macadamianoten
150 gram ongezouten macadamianoten
90 gram kristalsuiker
1½ eetlepel water

Karamelsaus
65 gram ongezouten roomboter, in blokjes
160 gram kristalsuiker
100 ml slagroom (ongeslagen)

poedersuiker, om te bestuiven (eventueel)

Zo maak je de cheesecake:

Bodem
Vet een springvorm van 20 cm Ø in en bekleed de bodem met bakpapier.
   Maal de koekjes fijn in een keukenmachine (heb je geen keukenmachine? Doe de koekjes dan in een stevige plastic zak en ga flink tekeer met een deegroller of de onderkant van een pan). Meng de kruimels goed door de gesmolten boter. Verdeel het koekjesmengsel vervolgens gelijkmatig over de bodem van de springvorm en druk het goed aan met de bolle kant van een lepel. Zet ca. 30 minuten in de koelkast.

Vulling
Verwarm de oven voor op 140 °C.
   Klop, met een handmixer op lage-medium stand, eerst de roomkaas zacht in een grote kom. Voeg de suiker en het zout toe. Splits het halve vanillestokje, schraap het merg eruit en doe het vanillemerg in de kom. Klop het tot een zacht, glad mengsel. Mix vervolgens geleidelijk de eieren erdoor (meng niet te lang). Zet de mixer op de laagste stand en klop als laatste de zure room door het roomkaasmengsel totdat de vulling net mooi glad is.
   Giet de vulling over de koekjesbodem. Ga voorzichtig (zorg dat je de bodem niet raakt) met een mes door de vulling om lucht uit de vulling te halen. Mocht je nog luchtbubbels zien, maak ze dan voorzichtig kapot met een mes of cocktailprikker.
   Zet de cheesecake 60-70 minuten in het midden van de voorverwarmde oven tot hij stevig is; een in het midden gestoken caketester moet er nog iets vochtig uitkomen. Plaats de cheesecake op een rooster en laat 'm in de springvorm tot kamertemperatuur afkoelen. Zet de taart nu minstens een paar uur in de koelkast.

Gekarameliseerde macadamianoten
Rooster de macadamianoten op een bakplaat met bakpapier, in de op 140 °C voorverwarmde oven, in zo'n 15 minuten goudbruin. Haal de geroosterde noten uit de oven en zet ze opzij.
   Doe de kristalsuiker en 1½ eetlepel water in een grote pan met dikke bodem en zet deze op een matig tot hoog vuur. Het suikermengsel zal gaan bubbelen en verandert langzaam in een helder stroopje. Vervolgens zal het mengsel geleidelijk op bepaalde plekken (meestal vanaf de zijkant) lichtbruin kleuren. Beweeg de pan voorzichtig heen en weer zodat het mengsel een egale kleur krijgt.
   Zet het vuur laag als de karamel goudbruin is en voeg voorzichtig de geroosterde macadamianoten toe. Roer goed door met een houten lepel om alle noten van een laagje karamel te voorzien. Schep de gekarameliseerde noten op een met bakpapier beklede bakplaat en laat ze afkoelen.
   Breek de massa in stukken en hak ze grof met een scherp mes. Of leg de stukken terug op het bakpapier, pak de noten goed in in het papier en leg het 'pakketje' vervolgens op een schone theedoek. Vouw de theedoek goed dicht en pak weer even de pan erbij ;-) Het is prima als sommige noten alleen gehalveerd of zelfs nog heel zijn (staat mooi op je cheesecake).

Karamelsaus
Voor de karamelsaus doe je de suiker en blokjes boter in een pan met dikke bodem. Verwarm al roerend met een houten lepel op halfhoog vuur tot het een gladde, donkere karamel is. Het lijkt of het mengsel geschift is; don't worry, blijf gewoon stug doorroeren. Als de karamel goed van kleur is, roer je voorzichtig maar flink roerend de slagroom erdoor. Neem de pan van het vuur en laat de karamelsaus afkoelen.

Haal voorzichtig een mes langs de rand van de cheesecake en maak de rand van de springvorm los. Bestuif, voor het serveren, de rand en zijkant van de taart royaal met poedersuiker. Bedek de cheesecake met een laagje karamelsaus; laat het hier en daar iets over de rand lopen. Strooi er de gekarameliseerde macadamianoten over.

Je kunt de Karamel Cheesecake 3 dagen in de koelkast bewaren, maar geloof me dan is 'ie lang op!


Bron: Yotam Ottolenghi en Sami Tamimi, Ottolenghi Het Kookboek (met een paar kleine aanpassingen)


Tips & tricks:

• Het is wel wat meer werk dan een 'gewone' cheesecake, maar deze cheesecake van Ottolenghi is de moeite − en de extra calorietjes ;-) − absoluut waard! Je hoeft de taart ook niet in 1 keer te maken en dan valt het allemaal reuze mee; zo kun je de cheesecake een dag van tevoren bakken en ook de gekarameliseerde macadamianoten kun je dan al maken (als je ervan af kunt blijven tenminste!).
• De karamel voor de macadamianoten heb ik niet volgens het recept gemaakt; ik vind het fijn om wat water toe te voegen. Deze karamel lukt altijd, zolang je er maar de tijd voor neemt en niet roert!
• Mocht de karamelsaus na het afkoelen iets te dik zijn geworden, dan kun je deze prima heel kort iets verwarmen op een laag vuur. Zo wordt de karamelsaus weer mooi vloeibaar en kun je 'm mooi over de cheesecake laten lopen. Ik heb trouwens niet alle karamelsaus gebruikt.
• Als de cheesecake net uit de koelkast komt, smelt de poedersuiker. Het is misschien beter om de cheesecake eerst op kamertemperatuur te laten komen voordat je de poedersuiker erop doet. Of sla deze stap gewoon over.
• De oventemperaturen in dit recept zijn voor een conventionele oven. Heb je een heteluchtoven verlaag de temperatuur dan met 10%.
• Laatste tip: make this cake!

11 opmerkingen:

  1. Wouw, wat ziet je taart er zalig uit! Nog lekkerder dan in het boek. Ik wilde hem al een keer maken,maar nu zeker!
    groeten, Caroline

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Oh echt, dank je wel voor het compliment! Doen hoor; hij is zó lekker ;-)

      Verwijderen
  2. Gefeliciteerd met je verjaardag Kelly! Het lijkt mij een superlekkere taart, helemaal mijn smaak!

    Groetjes,
    Marian

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Oh. My. God. Dit ziet er zó lekker uit. Hier een stukje van? Any day!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wow wat een werk en wat een taart!!
    een regenachtige zondag, een ideale dag om deze taart eens te proberen!
    Dankjewel voor de uitleg en tips!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Dat ziet er heeeerlijk uit!!

    en gefeliciteerd met je verjaardag!=)

    BeantwoordenVerwijderen
  6. This looks so delicious...I like it with a bit of crunch on top too!! I could quite easily eat a slice of this! :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Bedankt voor jullie reacties/felicitaties! Ennuh, gewoon maken hoor die taart; hij is 't waard ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Waar haal je ONgezouten macadamianoten? Heb al overal gekeken, ze hadden er alleen maar gezouten.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat vervelend; ik koop ze bij de notenkraam op de markt. Ik hoop dat je ze snel vindt!

      Verwijderen