donderdag 21 juni 2012

Yummy Financiers


Ik heb 'n tic... Ik bewaar altijd het lekkerste voor het laatst; heel zorgvuldig kies ik m'n laatste hapje uit. Stiekem denk ik dat Yvette van Boven er ook 'last' van heeft; het laatste recept in haar Zomerboek is misschien wel het allerlekkerste! De financiers, want daar heb ik het over, zijn in ieder geval enorm verslavend! Ik at ze voor het eerst tijdens de Culinaire avond met Yvette van Boven en het liefst had ik ze allemaal opgegeten ;-)

Financiers zijn Franse amandelcakejes met een knapperige buitenkant en 'n luchtige en moist binnenkant. Ze zijn zo verleidelijk lekker door de beurre noisette; de gebruinde boter geeft de cakejes 'n heerlijke karamelachtige smaak. En, ze zijn zo gemaakt: joehoe!

Wat heb je nodig voor de Financiers:
ca. 16 stuks

150 gram ongezouten roomboter, in blokjes
50 gram bloem
150 gram poedersuiker
60 gram amandelpoeder
¼ theelepel zout
3 (L) eiwitten, op kamertemperatuur

Zo maak je ze:

1. Vet een bakvorm voor mini-muffins in met boter.
2. Maak eerst de beurre noisette: smelt de roomboter in een steelpan op een matig vuur. De boter zal gaan bubbelen en schuimen aan de oppervlakte. Langzaamaan begint de boter bruin te kleuren en zul je zien én horen dat het schuim afneemt. De beurre noisette is goed als de boter helder en karamelkleurig is met donkerbruine deeltjes op de bodem en nootachtig ruikt (dit duurt ongeveer 10 minuten). Haal de boter direct van het vuur en giet over in een kom of maatbeker. Laat afkoelen tot kamertemperatuur.
3. Verwarm ondertussen de oven voor op 200 °C.
4. Zeef de bloem en poedersuiker boven een kom. Voeg het amandelpoeder en het zout toe en meng goed door. Giet de gesmolten boter (als er wat van de donkerbruine deeltjes meekomt, is dat niet erg) en de eiwitten erbij en meng het met een spatel tot een glad beslag.
5. Verdeel het beslag over de vormpjes en bak de financiers in het midden van de voorverwarmde oven in ca. 12 minuten gaar en goudbruin. Haal de financiers na een paar minuutjes uit de vorm en laat ze afkoelen op een rooster.

Bron: Yvette van Boven, Home Made Zomer

Tips & tricks:

• Eieren scheiden gaat het makkelijkst als de eieren koud zijn. Doe dit direct nadat je de eieren uit de koelkast haalt en laat de eiwitten op kamertemperatuur komen.
• Gebruik voor het maken van beurre noisette altijd ongezouten roomboter. Houd de boter goed in de gaten; de boter kan binnen no-time verbranden en wordt dan bitter van smaak. Giet de boter eventueel door een zeef direct nadat je 'm van het vuur haalt.
• Voor een fijnere structuur kun je, naast de bloem en poedersuiker, ook het amandelpoeder zeven.
• Amandelpoeder kun je kopen bij de biowinkel.
• Bij de betere kookwinkel zijn speciale (siliconen) bakvormen voor financiers te koop.

6 opmerkingen:

  1. Ze lijken mij erg lekker. Ook maar eens zo'n vorm aanschaffen. Leuk om uit te delen, die financiers!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik zie al helemaal voor me hoe jij op die avond het schaaltje financiers niet door wilde geven, maar lekker alles voor jezelf hield ofzo ;-) Ik hoorde Pauline er ook al zo enthousiast over, dus ik denk dat ik ze ook maar eens moet gaan maken.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. These look perfect with a cup of tea! p.s I gave you an awesome blog content award over on my blog!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Dit lijkt me echt héérlijk! En geweldig voor bij de thee. Gauw eens proberen, moeilijk is het in ieder geval niet!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik ga ze ook eens proberen! Zou ik ze in mijn gewone muffinvorm ook kunnen maken?
    Mooie foto trouwens en wat heb jij geweldige theetasjes!
    Groetjes
    Marian

    BeantwoordenVerwijderen